Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TELEPATIE VI

CD 2017, Pařát Productions / melodický black metal / Česko

Bezpochyby se dá napsat, že jihočeská skupina MATER MONSTIFERA (dále jen MM) už patří mezi tradiční inventář domácí tvrdě metalové scény, navíc se nejedná o žádnou tuctovou partičku, ale podle mě o dlouhodobě nejúspěšnější a nejlepší kapelu věnující se v Čechách melodickému (chcete-li atmosférickému) black metalu. Tahle smečka se základnou v Trhových Svinech funguje již od léta roku 2000, tím pádem v období uveřejnění článku takřka přesně dovrší 17 let svojí existence. Je pravdou, že co se týče vydávání řadových CD, tak skupina není zas až tolik aktivní (i když asi jak pro koho) a letos přišla teprve se svým třetím regulérním albem (samozřejmě, že MM má v diskografii ještě pár dalších různých kratších nosičů, ať už se jedná o demo, mini CD nebo EP), jemuž dala název „Vězení bizarních bohů“, a které vyšlo po dlouhých šesti letech od předchozí desky „Na zrcadlech lží“.

Kdo hudební kariéru MM pozorně sleduje, tak jistě ví, že prodlevu mezi oběma řadovkami částečně vyplnilo EP „V troskách Tvýho světa“ z roku 2013, na němž se poprvé v barvách skupiny představili hned tři noví členové, konkrétně klávesistka Denisa, bubeník Ondra a především zpěvák Štěpán, což si troufnu tvrdit, že byla pro dlouholeté fanoušky kapely asi ta nejzásadnější změna. Pokud je mezi čtenáři přece jenom někdo, kdo právě zmíněný materiál z nějakého důvodu prošvihnul, tak nemusí vůbec smutnit, jelikož všechny tři songy jsou zaznamenané i na aktuálním CD. Vyjadřovat se znovu obšírněji k těmto třem věcem by asi nemělo větší smysl, jelikož jsem svůj názor na ně dostatečně přednesl právě v recenzi na zmíněné EP, takže bych jen v krátkosti dodal, že i po těch pár letech, kdy jsem je slyšel poprvé, se mi pořád moc líbí (možná i o trochu více /úsměv/), nejvíce z nich asi „Sedm hříchů“. Tehdy jsem zároveň pronesl i hlášku, že – „pokud budou MM schopni k tomuto matroši přidat dalších, řekněme šest až sedm, minimálně stejně kvalitních, ne-li ještě lepších písní, dostanu se s hodnocením jejich příštího alba až na samotný vrchol bodovací stupnice.“ Možná, že mě kapela opravdu tak trochu vyslyšela, protože ke zmiňované trojici připravila ještě šest zbrusu nových kompozic (včetně jedné instrumentálky), které máme možnost si na tomhle nosiči přehrát. Při poslechu úvodních dvou skladeb „Oceán stínů“ a „Vězení bizarních bohů“ jsem se přece jenom ještě trošku rozehříval, což mohlo být způsobeno i tím, že jsem muziku MM nějakou tu dobu v přehrávači neměl, ale s příchodem trojky „Neskrývej tvář“ už se mi definitivně podařilo se s Jihočechy (a jedním Středočechem, samozřejmě /úsměv/) sladit na stejnou notu. Tento můj pocit vzápětí ještě umocnila už osvědčená pecka „Dál v nebi bloudím“ následovaná dalšími majstrštyky „Doteky věčnosti“ a „Sedm hříchů“, v němž se zpěvem pohostinsky vypomohl Radek Popel. Tohle jsou zkrátka přesně ty pecky, které od skupiny očekávám a chci je od ní slyšet. (úsměv) Zpestřením metalové řeže je oddychová instrumentální věc „La Cara Oculta“, v níž se svým nástrojem dominuje klávesistka Denisa. Po ní následují ještě songy „Srdce vzkříšené ohněm“ a „V troskách Tvýho světa“, které jsou tím nejlepším vygradováním celého alba.

Představená hudba je z větší části dílem kytaristy Yvora (tak tomu ostatně bylo vždy), jehož ve finální verzi doplňuje kompletní kapela. Co se týče českých textů, tak ty jsou dílem zpěváka Štěpána a taktéž právě Yvora.

Album se znovu nahrávalo v pro skupinu evidentně osvědčeném českobudějovickém studiu Prodigy Sound s Jirkou Drdákem, jemuž sekundoval bubeník MM Ondra Bílek. Společně ho pak nejen zaznamenali a zmixovali, ale zároveň se podíleli i na jeho produkci. Malou změnou oproti minulosti je tentokráte skutečnost, že mastering proběhl v brněnském studiu Sonidos.

Obal CD je dílem německého umělce Jochena Schillinga, na designu bookletu a jeho grafice se dále podílel Jiří Kutheil, autorkou fotografií kapely je pak Karolína Ryvolová. Samozřejmě zde naleznete i všechny texty, které určitě stojí za přečtení, jediné s čím mám trochu problém, je kontrast zadní strany obalu, kde mi na jeho pozadí částečně zanikají názvy skladeb, ale při použití lampičky jsem tento nedostatek s úspěchem odstranil (možná, že už jsem prostě jenom slepej /úsměv/).

Tak až na samotný vrchol bodovací stupnice to ve finále sice nevidím, je to těsně pod (úsměv), ale i tak si myslím, že v podobě CD „Vězení bizarních bohů“ mám před sebou ten nejlepší materiál, který se MM podařilo za svou existenci vytvořit. Vokalista Štěpán výborně zpívá, kapela za jeho zády perfektně šlape, jednotlivé kompozice mají hlavu a patu, no řekněte sami, co si člověk může více přát? (úsměv)

Seznam skladeb:

  1. Oceán stínů
  2. Vězení bizarních bohů
  3. Neskrývej tvář
  4. Dál v nebi bloudím
  5. Doteky věčnosti
  6. Sedm hříchů
  7. La Cara Oculta
  8. Srdce vzkříšené ohněm
  9. V troskách Tvýho světa

Čas: 39:01

Sestava:

  • Steph – sólový zpěv
  • Yvor – kytara, zpěv
  • Archangel Cesyn – kytara
  • Denisa – klávesy
  • Deemon – baskytara
  • Ondre – bicí


Hosté:

  • Radek Popel – zpěv (6)
  • vokální kvartet Calypte – sbory (3)

ROZHOVOR

Web
Facebook
 


Zveřejněno: 01. 08. 2017
Přečteno:
3878 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář