Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

LP/CD 2017, I Hate / thrash metal / Švédsko

Když jsem před rokem odcházel z výborného pražského koncertu švédských ANTICHRIST, říkal jsem si, že je na čase, aby tito neznabozi konečně vydali další album. Rok se sešel s rokem a tato, v undergroundových kruzích velmi respektovaná, thrashová kapela vydala svoji druhou dlouhohrající desku. Album „Sinful Birth“ vyšlo 8. června u labelu I Hate.

V zahraničí žádaní, u nás spíše neznámí ANTICHRIST, se dali dohromady v roce 2005 ve švédském Växjö. Mé první setkání proběhlo před 6 lety díky demu „Put to Death“, na kterém mě Švédi zaujali svým syrovým a špinavým thrash metalem. Tomuto demáči ještě předcházela první demokazeta „Crushing Metal Tape“. Teprve v roce 2011 vydávají ANTICHRIST první velkou desku „Forbidden World“, která razí kapele cestu „do světa“ v podobě tour po Evropě i Americe a účasti na známých festivalech. Po dlouhých čtyřech letech tu tak máme nový počin…

Ten, jak již bylo zmíněno, nese název „Sinful Birth“ a vyšel u známého švédského labelu I Hate na CD i na vinylu. Desce nechybí nic. Najdete zde texty + info o kapele, to vše v parádně graficky zpracovaném obalu. Na něm je vyobrazen interiér kostela či kaple. Stylově to k ANTICHRIST sedí skvěle (úsměv).

Nové album nabízí celkem osm skladeb. Na úplný začátek zařadili ANTICHRIST minutové intro „Instruments of Sadism“, které plynule navazuje na první song „Savage Mutilations“. A dostává se mi přesně toho, co jsem od Švédů očekával. Přímočarý thrash metal se zašpiněným zvukem, který nahrávce dodává punc osmdesátých let. ANTICHRIST i na nové desce vsadili na osvědčené riffy a zajímavá sóla, která jsou díky zvuku lehce utopená a znějí jakoby v pozadí. Baví mě rozmanitost jednotlivých skladeb, která je v rámci žánru poměrně velká. ANTICHRIST se nebojí zařadit i středně-tempé vyhrávky. Jinak je to však totálně plesnivý diktát, která jen podtrhuje Stekenův vokál. Tenhle týpek se nebojí zařvat ani zaječet. Frázuje s kadencí kulometu rouhavé texty, které jsou pořádně temné a mají co do činění s okultismem, násilím i nenávisti k církvi. Z první poloviny desky musím vyzdvihnout skladby "The Entity" se zajímavým melodickým sólem a také "Under the Cross" s výbornými riffy, sólem a vokálovými výjezdy do výšek. Tento song považuji za nejlepší na albu.

Druhou polovinu desky odstartuje titulní skladba "Sinful Birth" svým pomalým rozjezdem. ANTICHRIST vyčkávají jako dravá šelma. Pak přichází thrash attack, který trochu koketuje s prastarým death metalem. Špinavý zvuk dodává skladbě na surovosti. "Burned Beyond Recognition" zase několikrát mění tempo a zhruba v polovině skladby přicházejí hutné a "valivé" pasáže. Vše podložené rychlou a zatraceně přesnou artilérií bicích. S předposledním songem "Chernobyl 1986" dost bojuji. Jedná se totiž o desetiminutovou instrumentálku, která nabízí zajímavé momenty, změny temp, kytarová sóla i patřičnou atmosféru. Přes všechny vyjmenované poznatky považuji stopáž za přešlap. Některé pasáže jsou příliš protahované a jednoduše pro mě představují vatu. Bez tohoto songu si album dokáži velmi snadno představit. Závěr obstarává kus "Fall of the Temple of Solomon", který kapela uvolnila již před vydáním alba. Zde se ANTICHRIST vracejí ke své typické produkci a za čtyři minuty vyplení vše, co jim stojí v cestě.

ANTICHRIST nás vrací do dob, kdy thrash metal vznikal. Na nové desce najdete skvělé skladby, které vás donutí zamáčnout nostalgickou slzu nebo se podvolit jedinečné energii, které má kapela na rozdávání. Každý, kdo vyznává starou školu, „Sinful Birth“ náležitě ocení. Zbytek nemá šanci. Nicméně i tak musím čertužel uznat, že stopáž nové desky je příliš za hranou. Osobně bych preferoval spíše maximálně pětatřicet minut a vymalováno. To je jediné mínus, které jsem během poslechů zaznamenal. Jinak vše podle očekávání – kvalitní práce!

Seznam skladeb:

  • Strana A:
  1. Instruments of Sadism / Savage Mutilations
  2. The Entity
  3. Under the Cross
  4. The Black Pharaoh
  • Strana B:
  1. Sinful Birth
  2. Burned Beyond Recognition    
  3. Chernobyl 1986
  4. Fall of the Temple of Solomon

Čas: 45:22 min.

Sestava:

  • Filip Runesson - kytara
  • Gabriel Forslund - kytara
  • Sven Nilsson - bicí
  • Steken - vokál
  • Gobbe Henningsson - baskytara

Facebook a Homepage


Zveřejněno: 04. 07. 2017
Přečteno:
3482 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář