Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

CD-R 2017, vlastní náklad / rock/metal / Česko

Říčanští CALIDAD se dali dohromady v roce 2006 a po dvouskladbové promo nahrávce vydané na jaře 2007 se hned o léto později přihlásili o slovo se svým debutovým CD „Searching For Release“. V roce 2010 pak kapela představuje třípísňové demo, čímž zároveň na delší dobu ukončuje své studiové aktivity, jelikož materiál, který měla připravený na počátku roku 2012, se jí nakonec, především kvůli personálním změnám, nepodařilo dotáhnout do finální podoby. Následně se kluci rozhodli, že se k těmto písním již vracet nebudou a po příchodu Jindry Brožka (ex-xXXx) začali pracovat na zcela nových věcech. Další studiovku ale ve finále vydávají CALIDAD až po dlouhých 9 letech, kdy se k fanouškům dostává placka nazvaná „Torn Apart Bound Together“, vydaná letos na jaře. Nejedná se však o plnometrážní album, ale spíše o EP přinášející 5 věcí v celkové délce lehce přesahujících 20 minut.

Ve své muzice CALIDAD kombinují především rockové, metalové a též core prvky, ale v jejich skladbách můžeme občas zaregistrovat i malé záblesky thrashe, což je ještě, řekl bych, takový pozůstatek z dřívější tvorby kapely, která byla podle mě o něco syrovější (tvrdší) než současná, spíše melodičtější tvář skupiny. Alespoň tak soudím ze srovnání aktuálního materiálu se zmíněným předchozím demáčem z roku 2010. Nicméně, jednotlivé songy jsou podle mě stále dostatečně hutné (určitě se nejedná o žádné slaďáky) a k jejich dobrému vyznění jistě přispívá i velice kvalitní zvuková podoba, dodávající jim potřebnou energii a svěžest. Z představeného kvinteta písní mě nejvíce zaujala úvodní „I‘ M Not A Fool“ a třetí, akustickou kytarou okořeněná „Going Home“, ale ono v podstatě všech pět kousků má svou nezpochybnitelnou kvalitu a u každého posluchače určitě může zabodovat nějaký jiný. Hodně se mi líbí i pěvecký výkon Josefa Fišera (zároveň je i kytaristou), jehož čistý zpěv mi do muziky perfektně sedí a docela mě potěšilo, že se zde nenachází žádný řev ani křik (úsměv), ale srozumitelný melodický vokál na velmi dobré úrovni. Nepochybně musím napsat, že CD se skupinou pohostinsky natočil výborný bubeník Michal Daněk, který už svou hráčskou stopu zanechal v mnoha domácích kapelách, namátkou z posledních let uvedu alespoň KREYSON, VITACIT nebo MERLIN.

Nahrávka vznikla v průběhu loňského roku v pražském studiu Hostivař Zdeňka Šikýře, který se zároveň společně se samotnou skupinou podepsal i pod produkci alba. CD-R s plnobarevným potiskem vyšlo ve formě rozkládacího digipacku, v němž je možné nalézt i veškeré texty z pera již zmiňovaného zpěváka a kytaristy Josefa Fišera (hudba je kolektivním dílem CALIDAD).

Na konec článku ještě doplním, že kdo z vás čtenářů by měl zájem se podrobněji seznámit s muzikou této party, může si právě představené EP (stejně tak, jako předchozí demo a debutové album) zdarma stáhnout na webových stránkách kapely.

Seznam skladeb:

  1. I‘ M Not A Fool
  2. Rebel For A Cause
  3. Going Home
  4. Analphabeth
  5. Find Your Relief

Čas: 20:57

Sestava:

  • Josef Fišer – zpěv, kytara
  • Jindřich Brožek – kytara
  • Tomáš Masopust – baskytara
  • Michal Daněk (jako host) – bicí


Web


Zveřejněno: 23. 06. 2017
Přečteno:
3540 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář