Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TELEPATIE VI

LP/CD 2017, High Roller Records / old school black, thrash metal / Norsko

Mám rád momenty, kdy v obrovské záplavě kapel dokážu objevit nové jméno a jeho nahrávky mě semelou. Dlouhé roky jsem fanoušek kapel DEATHHAMMER a BLACK MAGIC a když jsem se před časem probíral nekonečnou studnicí informací, která se nazývá Metal-archives, narazil jsem na black/thrashovou norskou kapelu CONDOR, v níž se objevují členové z obou zmiňovaných kapel.

CONDOR vznikli v roce 2009 v norském městě Kolboth a po prvním demu začala trojice vydávat plnohodnotné nahrávky. Prvním zářezem bylo EP "Speedwagon" v roce 2011 a o dva roky později velká deska "Condor". Následovalo splitko s norskými souputníky TOXIK DEATH. Na další nahrávku se pak čekalo tři roky. CONDOR se upsali známému labelu High Roller Records a světlo světa spatřila deska "Unstoppable Power", která vyšla v dubnu na LP, CD i MC (kazeta u Rush of Power Records).

Jak už bývá u High Roller Records zvykem, provedení vinylové verze patří k těm nejlepším. Deska vyšla na černém a fialovém vinylu, nechybí příloha s texty, informacemi a fotografiemi kapely, to vše na tvrdém papíru. Obal v parádní lesklé grafice znázorňuje pekelníka, deroucího se na povrch zemský (úsměv). Kresbu obalu, která dobře vystihuje muziku CONDOR, najdete i na plakátu formátu A3. Vydání, které musí ocenit každý sběratel hudebních nosičů.

Samotný obsah desky "Unstoppable Power" nabízí osm písní, které jsou spravedlivě rozděleny na obě strany vinylu. CONDOR na úvod skladby "Embraced by the Evil" zařadili kratičké intro, následuje typické "uuh" a pak už vám budiž samo peklo milostivo (úsměv). Tady není kam uhnout. CONDOR vykopali hrob osmdesátých let. Vzali si něco ze starých SODOM a BATHORY, přidali trochu DARKTHRONE a celé to zaobalili do zpuchřelého zvuku, který můžeme znát z nahrávek DEATHHAMMER, NEKROMANTHEON nebo INCULTER. Norská trojice vsadila na přímočarost, kterou podtrhují thrashové riffy. V každé skladbě najdeme riff tolik typický pro black/thrash metal. Krátké vyhrávky, jednoduchá sóla, která jako by se topila v ostatních nástrojích a slyšet jsou kdesi z pozadí. CONDOR nenabízí mnoho prostoru pro odpočinek. Chvílemi vsadí na temnější pasáže ve středním tempu, ale pak už bubeník Øyvind Kvam kopne do vrtule a CONDOR upalují vpřed. Nad vší tou zkázou vládne vokál basáka Christoffera Bråthena. Jeho řev je špinavější než toitoiky a hnilobnější než indická řeka Ganga. Přes to všechno je jeho slovům relativně rozumět. V případě alba "Unstoppable Power" asi nemá smysl rozebírat jednotlivé skladby, protože jsou si poměrně podobné. Jenže rozmanitost u podobných kapel není na pořadu dne. V případě "Unstoppable Power" se jedná o více než půlhodinovou výpravu do dob, kdy se metal nedělil na škatulky. Přesto bych vyzdvihl snadno zapamatovatelnou "You Can't Escape the Fire", nekompromisní "Riders of Violence" nebo "Malevolent Curse", která nabízí zajímavé zlomové momenty.

Je jasné, že album "Unstoppable Power" norských CONDOR je určeno pouze skalním fanouškům old school metalu. Pokud si potrpíte na čistý zvuk, na CONDOR zapomeňte. Jenže deska "Unstoppable Power" zní přesně tak, jak má - špinavě, syrově, rouhavě, agresivně a po staru. CONDOR nikdy nebudou kapelou, která bude vyprodávat kluby. CONDOR jsou kapelou, která nahrává desky tak, jak to mají sami muzikanti rádi. A hrají koncerty, na kterých potěší pár desítek podobných maniaků. A já mezi ně patřím. Výborná práce!

Seznam skladeb:

  • Strana A:
  1. Embraced by the Evil    
  2. Riders of Violence
  3. Chained Victims
  4. You Can't Escape the Fire
  • Strana B:
  1. Unstoppable Power
  2. 83 Days of Radiation
  3. Malevolent Curse
  4. Horrifier

Čas: cca 36 min.

Sestava:

  • Maggressor - kytara
  • Chris Sacrifice    - vokály, baskytara
  • Obskurvind - bicí

Bandcamp a Facebook


Zveřejněno: 21. 06. 2017
Přečteno:
3478 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

23. 06. 2017 12:58 napsal/a Peťan
mičl:
Sadistik Execution ruleeeez! :-)
21. 06. 2017 21:38 napsal/a mičl
JO!
obálka od Roka - legendární týpek! Hell yeah!!!!