Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

2CD 2016, Warner Music / rock, jazz rock, nová vlna / Československo

Legendární PRAŽSKÝ VÝBĚR loni v prosinci odehrál dlouho chystaný a nakonec spíše rozpačitě hodnocený megakoncert, krátce předtím však vyšel komplet dvou disků se záznamy ze tří koncertů z té rozhodně nejzásadnější, nejslavnější, leč současně politicky nejproblematičtější doby. Nahrávky zde nejsou vůbec nijak datované, podle sestav, repertoáru a okolností jde však nepochybně o období 1980 až 1982, kdy těleso tvořili Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Jiří Hrubeš a Jiří Tomek, zatímco basoval nejprve Ondřej Soukup a následně Vilém Čok.

Soubor tímto kompletem navazuje na dvanáct let starý počin „Beatová síň slávy“, ale jestliže tehdy šlo o koláž živých záznamů z různých epoch, tentokráte je to všechno časově ucelenější. Návaznost naznačuje už tehdy a nyní tedy znovu použité Čokovo místy až šíleně prožívané a výsměšně míněné předčítání dobových protivýběrovských článků z komunistického tisku, jež pod označením „Sorela“ lemují a prolínají náplň prvního disku a které znamenitě slouží nejen jakožto dokreslení doby nebo vysvětlení z dnešního pohledu výrazně tragikomické tehdejší reality mladším posluchačům, ale také jako možný zdroj Kocábova odvěkého sebedojímání se.

Na obalu se nachází dobová plakátová kresba, uvnitř pak mnoho starých fotek a také upozornění, že tyto nahrávky jsou unikátním a autentickým dokumentem, realizovaným v dobových podmínkách, takže je třeba omluvit zvukovou kvalitu záznamů, které i přesto mají obsahovou výpověď a archivní hodnotu. To vše lze podtrhnout a potvrdit. Místy sice ještě silně probleskují jazzrockové kořeny ze sedmdesátých let, ale většinou se již formuje to, co se stalo ústředním soundtrackem nové vlny, tedy nejdůležitějšího fenoménu první půlky let osmdesátých.

Ať je září nebo leden, Karel Gott je jenom jeden,“ zní jeden z mezipísňových výkřiků na dvojalbu. První disk nabízí záznamy klubových koncertů v Blansku a v Praze na Chmelnici, ten druhý pak ze sportovní haly Rondo v Brně. Vedle dvou instrumentálních položek, v nichž soubor prokazuje svou hráčskou zručnost, se zde vyskytuje hodně věcí ve svahilštině, mezi něž patří jinde nevydané songy „Končí sranda“ a „Obraz v písku“. Jinak ovšem, ať už s textem nebo ještě bez něj, převažují dobře známé, slavné a mnohdy vyloženě legendární skladby.

Mnohé klasiky se zde zjevují hned několikrát. Nejčastěji přichází „Hrabě X“, jenže když se tak děje počtvrté, je to přespříliš. Dvakrát zazní „Proč jen já“ či „Prachy“, rovněž známé coby „S. O. S.“, ale i „Jó, já se mám, že je Olda přítel můj“, nejprve svahilsky a následně s trochu méně známým textem „Nafta nad zlato“, nebo populární „Zubatá“, kterou by však v její nejstarší verzi, zde označené jako „Prabába Zubatý“, poznal zřejmě jen málokdo. Naopak jiná hitovka „Pražákům je hej“ se tu nachází pouze v prvotní verzi pojmenované „Nám s tátou nám je však hej, bydlíme nad rybníkem“, kterýžto tehdy nepřijatelný text se až nyní dočkal prvního vydání.

Chybět nemůže ani titulní palba „Na Václavskym Václaváku“, kterou si Čok jen krátce předtím a ve zcela odlišné podobě přenesl z kapely ZIKKURAT, oproti albové verzi několikanásobně rozsáhlejší „Tango Ropotámo“, neméně proslulé „Haťa paťa“, známé i jako „Komu se nelení, tomu se ženění“, zatímco plouživé „No a co ti schází“ se Suchého textem později obohatilo Kocábovu první sólovku „Povídali, že mu hráli“, ale i tu v podstatě nahrál VÝBĚR.

Všechny obsažené záznamy představují kvalitativně nesourodý slepenec, kdy mnohé songy, pasáže či svahilské texty jsou ještě na bázi koncertní improvizace, zatímco jinde již probleskují či se v plné kráse zjevují dávno již proslulé legendární skladby, jež vzápětí tolik fascinovaly na vydaném singlu a zejména tehdy pokoutně šířeném albu „Straka v hrsti“.

A potom přišel Krýzl, Tribuna a zákaz. „Nová vlna se starým obsahem“ byla spláchnuta, což se ale současně stalo zásadním faktorem její historické role.

Seznam skladeb:

CD 1 - Záznam klubového koncertu v Blansku (2-10); PRAŽSKÝ VÝBĚR na Chmelnici (12, 13, 15)

  1. Sorela I – Blahobyt pro každého
  2. Končí sranda (svahili)
  3. Obraz v písku (svahili)
  4. Jó, já se mám, že je Olda přítel můj (svahili)
  5. No a co ti schází
  6. Hrabě X (svahili)
  7. Nádraží
  8. Minimax
  9. Sólíčko
  10. Prabába Zubatý (svahili)
  11. Sorela II – A tak se v hlavě rodí řada otazníků
  12. Prachy
  13. Proč jen já (svahili)
  14. Sorela III – hudební těleso zvané Pražský výběr
  15. Hrabě X (epilog)

 

CD 2 - Záznam koncertu ze sportovní haly Rondo v Brně

  1. Nafta nad zlato
  2. Hrabě X (svahili)
  3. Na Václavskym Václaváku
  4. Proč jen já (svahili)
  5. Prachy
  6. Tango Ropotámo
  7. Nám s tátou nám je však hej, bydlíme nad rybníkem
  8. Haťa paťa
  9. Zubatá
  10. Hrabě X (svahili)

Čas: 69:03 / 57:13

Sestava:

  • Michael Kocáb – zpěv, klávesy
  • Michal Pavlíček – kytara, zpěv
  • Ondřej Soukup – baskytara (Blansko)
  • Vilém Čok – baskytara, zpěv (Chmelnice, Rondo)
  • Jiří Hrubeš – bicí
  • Jiří Tomek – perkuse

http://prazskyvyber.band/


Zveřejněno: 02. 05. 2017
Přečteno:
4346 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Oliva | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář