Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
F.O.B. - Outside The Palace Walls

CD 2016, Support Underground / death metal / Slovensko

Label Support Underground rozšířil své působení i na vydávání deathmetalových titulů a jedním z nich je i album "Behind the Doors of Perception" od slovenských DISCONSOLATE. Jedná se o počin, který je již šest let starý, ale díky Koníkovi se mu nyní dostalo kvalitního vydání v podobě luxusního digipacku.

Abych se přiznal, DISCONSOLATE byli pro mě neznámou kapelou. Vznik kapely se datuje do roku 2008 a album "Behind the Doors of Perception" představuje debut v diskografii. Původně se jednalo pouze o vlastní náklad v režii kapely. Digipackové vydání se může pochlubit velmi povedeným provedením, kterému dominuje kresba obalu, jejíž autorem je známý kreslíř Deather. Uvnitř naleznete booklet, který obsahuje texty i všechny zásadní informace o této košické kapele. Jediné, co se mi opravdu nelíbí, je logo kapely, které v mých očích evokuje spíše nějaké "dětské" metalcore kapely než deathmetalovou mašinu.

Naštěstí obsah CD s logem kapely nijak nesouvisí a najdeme na něm celkem devět výživných skladeb + úvodní intro, které skvěle navodí atmosféru. DISCONSOLATE se s tím nijak nepářou a od první skladby "The Dark Forest in My Thoughts" až po poslední "Wanderer" servírují našlapaný death metal, který vychází z klasik daného žánru. První, co mě na nahrávce zaujalo, je naprosto čitelný a hutný sound. Při poslechu skvěle uslyšíte každý úder do bicích i hrábnutí do strun. Jako velkou přednost DISCONSOLATE vidím Štefanův vokál. S texty po ruce je rázem jeho growling i řev (využívá obě formy vokálu) dobře srozumitelný a pochválit musím i parádní frázování v angličtině. Další faktor, který nesmím zapomenout vyzdvihnout, jsou kytary. Zapamatovatelné, chytlavé riffy, které místy nenásilně přecházejí do melodií nebo sól. DISCONSOLATE navíc často dokáží měnit charakter skladby. V tomto nejvíce vyniká song "Putrefy", který mému uchu lahodí asi nejvíce. Pánové se nebojí zajít ani do pomalejšího tempa a posluchače tak snadno "ukolébat". Na pár vteřin. Pak totiž vždy následuje pravá deathmetalová jízda. Co je však důležité, to je celková vyváženost alba "Behind the Doors of Perception". Jednotlivé skladby jsou poskládány citlivě a s důrazem udržení maximální koncentrace posluchače. A to se DISCONSOLATE povedlo bravurně.

Vzhledem k tomu, že se jedná o vůbec první album kapely DISCONSOLATE, musím konstatovat, že tito borci působí jako hotová a vyzrálá kapela. Abum "Behind the Doors of Perception" určitě patří k tomu lepšímu, co lze na slovenské deathmetalové scéně najít. Pětice nahrála materiál, který má potenciál oslovit jak staré pardály, tak i mladší posluchače, kteří přísahají na death metal. Kvalitní album s ideální délkou stopáže, které stojí za poslech. 6,5 / 10.

Seznam skladeb:

  1. Into the Mind
  2. The Dark Forest in My Thoughts
  3. Blind Man, Empty Soul
  4. Confused
  5. The Deepest Secrets
  6. Putrefy
  7. Entrance to Decay
  8. Destruct
  9. Behind the Doors of Perception
  10. Wanderer

Čas: 36:25 min.

Sestava:

  • Marko Petruš - baskytara
  • Jozef Kešely - bicí
  • Martin Pribula - kytara
  • Boris Palko - kytara
  • Štefan Timko - vokály

Bandzone a Facebook


Zveřejněno: 02. 06. 2017
Přečteno:
3535 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář