Nejbližší koncerty
HUSMAN FEST

CD/LP 2017, Century Media Records / blackened death metal / Francie

Francouzské Nice bych si nikdy netipl jako líheň černě kovového umění. Do své schránky dekadence a perverze se tu ovšem před sluncem ukrylo uskupení okolo JB Le Baila s názvem SVART CROWN. Tato parta neznabohů je na scéně nesmlouvavého black/death metalu od prosince roku 2004 a nejnovější dlouhohrající počin „Abreaction“ je jejich čtvrtým zásekem.

Jestliže jsou na scéně kapely, které vystřelí jako kometa a sestupovat z výšin se jim asi chtít nebude, tak právě mezi nimi jsou SVART CROWN. Ač debut s názvem „Ages of Decay“ moc nenapověděl, tak na nadcházejícím počinu „Witnessing the Fall“ už bylo ukováno dílo hodné mistrů francouzské novodobé školy. Kapely se ujal label Listenable Records a za další tři roky už nám Francouzi servírovali další černé a disharmonické umění s názvem „Profane“. Abych řekl pravdu, právě poslední jmenované album mě osobně naprosto pohltilo a uhranulo. Přehrávám si jej dodnes s chutí a vše vyvrcholilo skvělým vystoupením v Praze, kde kapela předskakovala MARDUK, s nimiž i nadále vcelku hojně koncertuje. I toto předskakování švédské legendě je jasným důkazem, že hvězda SVART CROWN stoupá strmě vzhůru. Dalším vodítkem, že se zde děje něco většího, je upsání se novému labelu a tím jest Century Media Records. 

Změna s novým albem nepřišla jen s labelem, ale i s novými členy v sestavě. Za bicí se usadil výborný Kévin Paradis (MITHRIDATIC, DEATH LAB, AGRESSOR) a od roku 2016 zde působí taktéž nový kytarista Kevin Verlay (AGRESSOR, ex-MORS PRINCIPIUM EST). 

Pokud mě něco ohledně „Abreaction“ zaskočilo ještě před samotným poslechem, tak to byla délka tohoto alba. Přeci jen 54 minut je na nesmlouvavou hudbu, jakou se parta z Francie prezentuje, poněkud moc. Ony obavy se satanžel ukázaly jako správné. 

Novinka začíná poklidně, žádná palba do předních liníí. „Golden Sacrament“ bych se ani nebál označit spíše jako delší intro. Kytary se plazí, z úst Le Baila se ozývá šepot... typický "SVART CROWN sound" naštěstí zůstává zachován a ten "houpavý" riff na konci skladby, tak charakteristický pro předchozí alba, to dokazuje. S druhou „Carcosa“ přichází naprostý vyhlazovák a disharmonická smršť. Skladba je neuvěřitelně pestrá, Kevin je prostě neskutečný a riffování nikterak nezaostává. Zde jsem naprosto spokojen a přesně takto si já muziku SVART CROWN představuji. Le Bail přechází i do čistějších poloh, skladba má spád, energii... jednoduše namrdává! Pro mě jedna z nejlepších skladeb, jakou kdy SC složili.

Toto počáteční nadšení satanžel opadne u třetí „The Pact: To the Devil His Due“. Skladba trvá skoro osm minut a SVART CROWN sází na to, co novinku charakterizuje nejvíce. Sází na atmosféru, rozmáchlost kompozic, epičnost... a já jim to prostě nějak nemohu sežrat. Něco tomu chybí, to "něco", co tam u rozmáchlejších skladeb není. To samé přichází i u dalších skladeb, namátkou u „Khimba Rites“, ale i u rychlejších, jako u klipovky „Orgasmic Spiritual Ecstasy“. Já neříkám, že zde nejsou výborné pasáže, ony tu totiž jsou, avšak skladby oplývají jakýmsi stejným receptem a postupy - jednoduše po více posleších nudí. Vytkl bych snad jen dlouhou „Nganda“, která žije slušnými nápady a i tou vytouženou atmosférou.

Abych ale neskončil jen u kritizování, tak vypíchnu čtvrtou skladbu s názvem „Upon This Intimate Madness“. Ten začátek ve stylu DEATHSPELL OMEGA totiž naprosto unáší a já mlaskám blahem. Ani zbytek skladby nezaostává, jsou zde nápady, má to tah na branku, a povedený závěr skladby je pomyslnou třešničkou na dortu. Není ani moc překvapivé, že skladba je na albu druhá nejkratší. 

Jednoduše „Abreaction“ je pro mě rozporuplný počin. Tam, kde jsou kompozice dlouhé, tak tam SVART CROWN nudí a nebál bych se mluvit o vatě. V kratších skladbách, ve stylu alb předchozích, Francouzi vítězí a má oddanost roste. 

Kdybych měl ohodnotit alba SVART CROWN celkově, tak na prvním místě se octne „Profane“, na druhém „Witnessing...“ a až na třetím „Abreaction“. Nicméně to neznamená, že by Francouzi nahráli špatné album, to rozhodně ne. Ovšem v těžké konkurenci děl předchozích mírně pokulhává. I tak se těším na živé provedení v rámci Brutal Assaultu 2017.

Seznam skladeb: 

  1. Golden Sacrament
  2. Carcosa
  3. The Pact: To the Devil His Due
  4. Upon This Intimate Madness
  5. Khimba Rites
  6. Tentacion
  7. Orgasmic Spiritual Ecstasy
  8. Transsubstantiation
  9. Emphatic Illusion
  10. Lwas
  11. Nganda


Čas: 54:40

Sestava:

  • JB Le Bail - vokály, kytara
  • Kevin Verlay - kytara
  • Ludovic Veyssiére - basa
  • Kévin Paradis - bicí


https://svartcrown.bandcamp.com/
http://www.centurymedia.com/


Zveřejněno: 03. 04. 2017
Přečteno:
3746 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Richard | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

05. 04. 2017 21:09 napsal/a immortal
To Coornelus:
Sámsebepochválím nechválím. Chválím akci Peklo a to, že se snad na vzestupu SC také trochu podílela. Přiznejme si kdo před tím tuto kapelu znal a věděl, že zamíří strmě vzhůru. Po Pekle následoval a různá evropská turné a i vystoupení na BA. Mně osobně se na line-up toho Pekla na BZ pěkně kouká a stejně tak na další pokračování. Jsem pro zjištění podmínek na Křemelce a vrhnout se do dalšího pokračování. No, hlavně co k tomu řekne Ministr všeobecného pesimismu a národní sklíčenosti a pokladník v jedné osobě až se vrátí ze světa ležinku a nicnedělání (smích).
05. 04. 2017 20:07 napsal/a Johan
SC ve Strakonicích
SVART CROWN dokonce hráli před památným Peklem i ve Strakonicích už v roce 2009... Zásluhy DéPéHá bych viděl spíš v tom, že než dojeli na Peklo, platili ve Strakonicích pokutu, kterou jsme za ně pak zacvakali, což jistě pokladník potvrdí, až se vrátí z vejletu :-)))
04. 04. 2017 15:40 napsal/a Coornelus
tenkrát
Na tu akci, jak o ní píše \"sámsebepochválim\" Immortal, si dobře vzpomínám. Na to, že to byla neděle, to dopadlo tenkrát dobře. Teď už by asi za cesťák a lahváče dudáka nepřijeli, co? :-)
04. 04. 2017 11:37 napsal/a Dalihrob
.
Hráli tu už dřív. Pořád si ten koncert dobře pamatuju, protože byl super. http://www.fobiazine.net/article.php?id=2947
03. 04. 2017 22:23 napsal/a immortal
Cesta vzhůru
Jsem s podivem, že to tu někdo, třeba Johan nedoplnil o informaci v pravdě historickou, že ...ehm, jak to napsat...no prostě jedním z odrazových můstků kapely do 1. metalové ligy bylo památné klubové vystoupení ve Strakonicích na Pekle na Otavou 20. 2. 2011 odkaz: http://bandzone.cz/fan/depeha?gi=157638&at=gallery (první fotka vlevo). Je docela možné, že se jednalo o vůbec první vystoupení SC v naší domovině, nebo o jedno z prvních. Budiž tímto připsány zásluhy na vzestupu kapely i našincům. Johan a Dawe prominou, že jsem to tu zmínil. Dík.