Nejbližší koncerty
HUSMAN FEST

CD/LP 2015, Listenable Records / NWOBHM / Veľká Británia

SATAN... Jedna z najlepších, ale zároveň aj najnedocenejších kapiel Novej Vlny Britského Heavy Metalu (NWOBHM) s pomerne zaujímavou históriou. SATAN boli založení koncom sedemdesiatych rokov v anglickom Newcastle a dnes už kultový debut „Court in the Act“ vydali v roku 1983. Len rok na to speváka Briana Rossa nahradil Lou Taylor (ten sa už raz v zostave raných SATAN objavil) a  kapela zmenila meno na BLIND FURY. Pod touto hlavičkou vydali výborný album „Out of Reach“ a v roku 1985 si znovu zmenili názov na SATAN. To už kapelu opustil Lou Taylor a za mikrofón sa postavil Michael Jackson (nie, nebol to ten King of pop). Koncom osemdesiatych rokov znovu došlo k zmenám v zostave, kapela opäť zmenila názov (PARIAH) a v roku 1990 zostavu opustili gitarista Steve Ramsey a basgitarista Graeme English, čo postupne vyústilo k ich definitívnemu  rozpadu. V novom miléniu však páni v čele s Brianom Rossom oznámili koncertný reunion, vydali živák „Live in the Act“, no potom zas nastalo ticho až do roku 2011, kedy SATAN definitívne znovuobnovili svoju činnosť.

Dva roky na to vznikol kritikou veľmi kladne prijatý počin „Life Sentence" a na konci roku 2015 vyšiel výborný album „Atom by Atom“, ktorý určite zaujme nejedného fanúšika NWOBHM a trúfam si povedať, že sa výrazne zapíše do histórie heavy metalu. O zvuk sa postaral Darío Mollo, podobne ako na predchádzajúcom comebackovom albume, a odviedol zase sakra dobrú robotu! Dosiahol perfektný vintage zvuk s moderným nádychom, ktorý nechá vyniknúť okrem spevu aj všetky inštrumentálne parádičky v prepracovaných skladbách novinky. Obal dosky je už len čerešničkou na torte. Po vzore debutu je maľba vsadená do rámu ako obraz, pretože je to hotové umelecké dielo a smrtku v rakvi si viem predstaviť ako visí v obývačke na mieste, ktoré je najviac na očiach. Za tým celým stojí izraelský umelec Eliran Kantor, ktorý so SATAN momentálne spolupracuje už štvrtým rokom.

Od prvej skladby je zrejmé, že sa SATAN na nič nehrajú a stále vedia ako má ten správny heavy metal znieť. Album otvára skladba „Farewell Evolution“, ktorá do vás okamžite napumpuje neskutočnú dávku energie. Vysoký Rossov jačák, salva bicích a potom už len nárez veľmi nápadne koketujúci so speed, ba až thrash metalom. Lepší otvárak si v tomto prípade ani neviem predstaviť. Nasledujúca „Fallen Saviour“ sa pohybuje viac v stredných tempách, ale nepostráda žiadne atribúty, ktoré má dobrá heavy metalová skladba obsahovať. Tretia v poradí „Ruination“ znie miestami až progresívne, no nie rušivo a do celku nahrávky krásne zapadne. Záver skladby je priam megalomanský a ten nasleduje asi najlepší kus z celej dosky, ktorým je „The Devil's Infantry“. Krátku predohru vystrieda ten najlepší riff, aký som za poslednú dobu počul. U toho proste nejde nezačať headbangovať  a ak už začnete, tak vám to aj dosť dlho vydrží. Zase do speed metalu ladená vec, plná silných heavy vyhrávok so skvelými sólami, ktoré si obaja gitaristi prehadzujú zo strany na stranu. Je krásne vedieť, že títo Angličania nestratili nič zo svojej mladíckej energie, ale naopak, krásne dozreli a posunuli svoju muziku ešte o niekoľko úrovni vyššie. A ono to malo vysokú úroveň už pred tridsiatimi rokmi! Ďalšia, titulná vec „Atom by Atom“ je jasná hitovka a kvinteto z Newcastle opäť vsadilo na dokonalé riffovanie a pretlak nápadov s melódiami. A to sólo! Doslova pastva pre uši. Samozrejme aj ostatné skladby prekypujú energiou, ktorá je pre NWOBHM tak typická a vypočutie novinky spôsobuje doslova euforický zážitok spojený s katarziou. Album je naozaj veľdielom a nemôžem na ňom nájsť žiadne chybičky krásy ani po opakovaných posluchoch, ktorých sa mi už nahromadilo relatívne dosť.  Posledná pieseň „The Fall of Persephone“ je absolútnym vyvrcholením toho, čo sa na celom albume deje. Kombinácia temného intra so silnými melódiami hlavných riffov, v polovici intermezzo s hovoreným slovom a tak trošku zborovo-operným spevom dodá nahrávke ešte väčšiu prestíž. Naozaj veľmi zaujímavá stavba záverečnej skladby.

SATAN proste vydali album, ktorý aj v dnešnej dobe plnej moderného metalu, metalcoru a podobných nezmyslov, dokáže namútiť veľa vody. Každá pieseň je značne rozmanitá, plná skvelých inštrumentálnych výkonov a len málo kapiel ešte dokáže takto hrať. U týchto pánov je vidno, že sa ich reunion neudial len z jedného prostého dôvodu, ktorým sú prachy... pretože byť retro je dnes v móde. Nie... títo páni dali svoju kapelu znovu dokopy preto, aby svetu ukázali, že na to stále majú a že aj s odstupom času môžu vyučovať ten najlepší predmet na svete: HEAVY METAL!

Zoznam skladieb:

  1. Farewell Evolution
  2. Fallen Saviour   
  3. Ruination   
  4. The Devil's Infantry   
  5. Atom by Atom   
  6. In Contempt   
  7. My Own God   
  8. Ahriman   
  9. Bound in Enmity   
  10. The Fall of Persephone

Čas: 47:35

Zostava:
  • Steve Ramsey - gitara
  • Russ Tippins - gitara
  • Graeme English     - basgitara
  • Sean Taylor - bicie
  • Brian Ross - spev

www.satanmusic.com
https://www.facebook.com/officialsatanpage/?fref=ts


Zveřejněno: 15. 01. 2016
Přečteno:
3370 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Lukáš | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 01. 2016 11:36 napsal/a Skyclad
Vojta
Jsem netušil, že Steve Ramsey hraje i v Satan. Dík za připomenutí, rád jsem si na Skyclad, díky tobě vzpomněl. Před dvaceti lety jsme je docela sjížděli intenzivně :-)
18. 01. 2016 11:15 napsal/a Peťan
Pariah!!!!
Já zase žeru období pod názvem PARIAH. Ty dvě desky z konce osmdesátých let jsou perfektní power/thrash :)
18. 01. 2016 09:02 napsal/a Lukáš
Šúhlas
Áno, Life sentence je výborný album. A nebojím sa povedať, že je lepší než novinka.
17. 01. 2016 21:51 napsal/a Vojta
Life Sentence
Life Sentence je naprosto odzbrojující namakaná deska. Ta věrnost starému zvuku, to je nádhera. Steve Ramsey, který mimo Satan skládá a táhne od počátků Skyclad je bedna na riffy jak hrom. Tenkrát si to pokazili neustálejma změnama sestavy a názvů. Skyclad přiškrtil odchod Martina.. Horns Up!!Ať to jede Atom by atom!!
16. 01. 2016 14:02 napsal/a immortal
Tak...
jdu to sosnout.Trochu mne doposud odrazoval název Satan u heavy kapely, ale uvidím vo co go.