Nejbližší koncerty
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

THEOCRACY – As The World Bleeds CD 2011, Ulterium Records

Přiznám se, že asi nebudu právě nejpovolanější osoba k recenzi „progresivních“ power metalistů Theocracy, a docela lituji, že se dostali zrovna ke mně. Jakožto zapřísáhlý nepřítel mužských fistulí v metalu mám totiž s nahrávkou „As The World Bleeds“ závažný problém. Dobrovolně bych si ji totiž doma ani jinde nikdy nepustil. Instrumentačně jsou na tom přitom Američané poměrně dobře, jen kdyby ty ve tvorbě hodně částé epické power metal valhalla riffy vyměnili za trošku zemitější prog nářez, možná bych byl schopen jim byl schopen ty zatraceně uplé kožené kalhoty Matta Smithe odpustit, koneckonců, je to prostě v tomhle žánru standard, který milují a vyznávají desetitisíce power/speed metalových fans na celém světě. Já mohu sám za sebe říci, že na As The World Bleeds je pro mne ze všeho nejlepší asi obal.

Zbytek je něco jako kdybyste vzali Arimoral, Stratovarius a nějaký generický speed metal (žádné jméno mě nenapadá, možná to bude tím, že žádná neznám), pořádně protřepali (nemíchat) a vypustili na denní světlo. Nejhorší na tom všem je, že Matt se vážně s ničím nepáře a v okamžiku, kdy bych ho poprosil hodně zvolnit s vokálním projevem, to rozjede ve stylu Hammerfall (tedy fistule na plné „kule“) a já končím. Přitom otevírák „I Am“ v sobě ukrývá poměrně poslouchatelné melodie, trošičku toho zadumanějšího prog feelingu, to vše podporováno triviální bicí stopou Shawna Bensona, než se ve třetí minutě zlomí v Avantasia epický kolotoč, jak ho všichni známe.

Co určitě lze z nahrávky vypíchnout, jsou některé lead kytary Val Allen Wooda, také rhytm kytara Jonathana Hindse se snaží držet krok a speedové kvapíky zvládá v pohodě. A to je vše, co k nahrávce můžu ze své pozice napsat. Vážně.

Vůbec jsem nečekal, že mne prog/power může takhle nebavit, jenže, upřímně, toho progu je ve tvorbě Theocracy jako šafránu, většinou převládá snaha o epické pasáže, které zvláště ve spojení s pištivými vokály jednoduše nemohu ani cítit.

Proto vás s chutí odkážu na článek na volumemaxu, kde se power/speedem zabývají. Já si raději pojedu ten moderní prog/death/grind. Díky za pochopení.

http://www.volumemax.net/index.php/recenze/6116-theocracy-as-the-world-bleeds-2011-cd-ulterium-power-metal

Seznam skladeb:
  1. I Am
  2. The Master Storyteller
  3. Nailed
  4. Hide In The Fairytale
  5. The Gift Of Music
  6. 30 Pieces Of Silver
  7. Drown
  8. Altar To The Unknown God
  9. Light Of The World
  10. As The World Bleeds
Čas: 61:58

Zveřejněno: 10. 06. 2012
Přečteno:
3711 x
Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář