Nejbližší koncerty
F.O.B. - Outside The Palace Walls

EXELOUME – Fairytale of Perversion CD 2011, ViciSolum Production

O tom, že Norsko je země zaslíbená black metalu, nikdo, kdo má povědomí o tvrdší hudební scéně, nepochybuje. Že v Norsku funguje také několik prvotřídních deathmetalových kapel, vědí posuchači již méně a o existenci něčeho takového, jako jsou norské thrashové kapely, lidé zřejmě moc netuší.

I mě se dostali Exeloume do rukou a následně do uší jen náhodou. Zkrátka, nepsat na ně recenzi, nevím o těhle masakrátorech zhola nic. Jestliže thrash metal zažil svůj boom ve druhé polovině 80tých let a největší slávu začátkem devadesátek, je dnes thrash metal, hraný mladými kapelami ve své ryzí podobě retrem, ničím víc, ničím míň, ale zkrátka retrem – se všemy klady i zápory, které to přináší. Podobně fungující Sucidal Angels z Řecka mě naživo moc nepřesvědčili, ale Exeloume jsou na tom o něco lépe, album „Fairytale of Perversion“ na mě působí celkem pozitivnějším dojmem, než alba řeckých retro thrasherů. Deska to  v žádném případě není zlá, hudebně řemeslně výborně zpracovaná s nádherným obalem, který dá na první pohled najevo, že kotouček nebude žádná moderna a posluchač se může připravit na poctivý „tupatupa“ rytmus.

S perfektní řemeslností však přichází první kámen úrazu, na albu budete marně hledat pasáž, kterou už jste někde neslyšeli, Exodus, Slayer, Kreator, Sodom – zkrátka mix obou škol thrashe, jak té zaocenské, tak té našich západních sousedů. Výrazný klad je dobrá práce všech muzikantů, poctivá sóla, pekelné vyhrávky na basu, k tomu vokál který je mírně přitvrzelou variantou Onkle Toma ze Sodom. Zvuk je vynikající a není se čemu divit, když se na nahrávce podílely takové persony jako Rune Stavensli, Dan Swanö, nebo coby host na kytarová sóla Andy LaRocque. Těžko z této sbírky vybrat výraznější skladbu, každá je esencí ryzího melodického thrashe. Co tedy s tím? Na jedné straně máme album, které je do posledního puntíku dotažené s kvalitním zvukem, na straně druhé album s naprosto nepůvodní muzikou. Otázka je, proč si mám album opakovaně pustit, když jsem ještě neprobádal všechny původní kapely thrashového stylu? A tak zatímco mě v nejbližší době k poslechu z thrashového šuplíčku čekají Xentrix a Coroner, Exeloume si budou muset počkat, originál je zkrátka originál…

Hodnocení se tedy stává těžkým oříškem. Sečteno podtrženo, velmi precizní, však těžce nepůvodní hudba.     
               
Čas: 43:56

Seznam skladeb:
  1. Lex Talionis (intro)
  2. Blind Billions
  3. Ignorance is Bliss
  4. Fairytale of Perversion
  5. Locus Ceruleus
  6. Share my Pain (Stalingrad)
  7. Hellhole
  8. Psychopath
  9. Tool of God
  10. Faceless Children
  11. The Bitsa Maniac
  12. Our Poisonous Creation

http://www.myspace.com/exeloumethrash


Zveřejněno: 28. 01. 2012
Přečteno:
3402 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Sir | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář