Nejbližší koncerty
HUSMAN FEST

23.11.2011, Brno - Melodka

Druhé pokračování trilogie Massacre In Da Clinique pod hlavičkou nové agentury Stay Fresh se přesunulo na osvědčené místo, do klubu Melodka. Koncept akce byl totožný jako tomu bylo v prologu. Tedy dvě zahraniční kapely (opět z Rakouska), které byly doplněny trojicí českého supportu. Beach Party do jisté míry prezentovala ty jemnější odnože corové hudby. Z Oberwartu přijeli metalcoroví TREATED a post-coroví ALL FACES DOWN z Vídně. Support tvořili ryze místní kapely. Mladá screamo parta ASTRONAUT ON A CLOUD, plážoví harcovníci CINZANA BIANCA a metaloví ICE SCREAM, kteří na poslední chvíli nahradili odpadnuvší Ennoiu.

Úvodní slovo si vzala kapela ICE SCREAM. Jejich přímočarý groove metal naladil přítomné na kvalitní hudební večer, přestože se jich mnoho pod pódiem neukázalo. Většina brala Ice Scream jen jako hudební kulisu pro zapálené hovory u zlatavého moku. Jedním z důvodů byl poměrně jednolitý a nenápaditý živý výraz a hudební prezentace. Pro úderný groove metal, aby zaujal více, by byl zapotřebí barevnější vokál a možná rozmanitější a nápaditější kytarové riffy. Na začátek to ale stačilo.

Druhou kapelou večera byli ASTRONAUT ON A CLOUD. Přestože se začínalo pozvolně a lidi se trousili jako švábi na pivo, Astronauti si užívali téměř plného sálu lidí. Troufám si tvrdit, že tolik přihlížejících a pařících lidí na koncertě neměli. Ač je tato brněnská formace velmi mladá, zkušenosti z koncertování už nějaké získala. Bylo vidět, že jsou na pódiu už mnohem jistější než v době, kdy do hudebního kolotoče teprve naskakovali. Velkou měrou se na tom jistě podílí tahoun celé party, zpěvák Jakub Kristen. Ten opět předvedl excelentní vokály a stáhl Melodku na svoji temnou stranu. Doménou koncertů AOAC bývají tradičně covery písní 'Sorry, You're Not A Winner' a 'If You Can't Ride Two Horses At Once, You Should Get Out Of The Circus' od Enter Shikari, popř. Asking Alexandria. První jmenovaný se už stal takovou klasikou v setlistu kapely, a často zaznívá opakovaně. Tím nechci říct, že jejich vlastní písně jsou špatné. To vůbec ne. Např. taková 'Endless Madness' je velice kvalitní kousek, a mnohé donutila rozhýbat své tělesné schránky. Více jejich písní bohužel zatím neznám, jelikož jejich bandzone jich více nenabízí. To by se ale mohlo brzy změnit, jelikož kapela teď pilně pracuje na svém prvním EP. To by mělo snad vyjít do konce roku. Můžete si pak udělat radost a pořídit si prvotinu této nadějné kapely, plné corové energie a melodií (za předpokladu že to kluci stihnou pochopitelně). Je škoda, že AOAC nekoncertují příliš často, protože jejich vystoupení rozhodně stojí za to. Proto promotéři všech zemí, spojte se a kontaktujte Astronauta na oblaku.

Na beach (plážové) párty pochopitelně nemohla chybět kapela ze slunné Itálie. CINZANA BIANCA v chladném listopadovém počasí zavzpomínala na svoje rodné Milánské pláže a vedle nafukovacích člunů byla ve svém živlu. Od horkokrevných Italů nikdy nevíte, co můžete čekat a proto je každý koncert něčím zvláštní a jiný. Nejinak tomu bylo i na Melodce, kde sice zazněly proflíklé věci jako 'Cinzana Bianca', 'Black Poppy', 'Weekend (We Can't) Play Heavy Metal' nebo tradiční balada 'Nevoní mi...', ale všechny zněly jinak, jako bych je slyšel poprvé. V průběhu celého koncertu mezi pódiem a zuřivým moshpitem létal nafugovací plážový balón. V klidu nezůstal ani nafukovací člun, který se zalíbil hlavně Lipovi. Veselé letní barvy  jen umocnily uvolněnou atmosféru koncertu i celé akce. Martin fanoušky zásoboval mandarinkami, které plnými hrstmi rozhazoval do davu. Aby si přece jen zachovali jakousi metalovou tvář, řekli si i o wall of death a neustále moshující hlouček fanoušků se dlouho pobízet nenechal. Mandarinky na zemi více než 40 minut čelili těžkým nohám corových dětí a všichni se skvěle bavili. Cinzana zahrála i novější songy 'Italian Roulette isn't as risky and violent as the Russian' nebo novinku 'Sicilian Party', která oficiálně vyšla na Štědrý den. S Cinzanou vždy čas rychle uteče a po zdařilé letní párty a odreagování v moshpitu se s námi pro tento večer rozloučili. Na delší dobu se rozloučili se zpěvákem Martinem, který po Novém roce odlétá do Středozemě honit hobity. Toto byl tedy poslední koncert s jeho vokálním přispěním. Rychle za něj ale našli náhradu a v tuto chvíli už je jasné, že se jím stal Motorák, který drtí kytaru i v grindové kapele Mincing Fury. Taky už s Cinzanou hrál na prvním Massacre in da Clinique jako záskok za Childyho, který byl zdravotně indisponován. Cinzana Bianca tedy i přes personální změnu pojedou dál a určitě se na jejich zábavné show nic nezmění. Kapelu můžete v současné době podpořit na facebooku v soutěži Antitrend deathcore contest, kde jí díky 'líbí se mi' můžete pomoci dostat se na Antitrend Fest v Žabčicích u Brna.

Ze zahraničních hostů vystoupili první post-hardcoroví ALL FACES DOWN z Vídně. Ti v Brně vystoupili asi před měsícem a těšili se velkému zájmu. Během onoho měsíce kapela oficiálně vydala debut Face The Truth a zájem se ještě zvýšil. Sál Melodky zhoustl jako mávnutím kouzelného proutku a atmosféra se zdála být velmi přátelská. All Faces Down se prezentují velmi příjemnou a široce poslouchatelnou muzikou. A to nejen pro zaryté deathcoristy a namelírované teenage core girls. Přežijí to i posluchači řekněme alternativnějších žánrů. Jedná se totiž o chytlavý mix hardcorových sypaček a growlení s velice jemnými, melodickými a velmi líbivými pasážemi. Obě vokální polohy obstarává zpěvák Georg, který si Brno a českou republiku velmi oblíbil. Česko jako takové zřejmě proto, že tu kapela zažívá velký úspěch a udělala si tu dobré přátele. Brno pak kvůli čistě osobním důvodům. Georg si zde totiž našel přítelkyni. Mohli jsme Georga vidět po boku zpěvačky Freyi z Final Fiction. Koncert All Faces Down se nesl očekávaně hlavně ve znamení desky Face The Truth. Nemohly chybět pecky 'Days Like These', velice návyková 'Changes' nebo třeba 'I Won't Care', údajně na přání pro kamarádku kapely. Atmosféra byla dle očekávání výborná, pogo kvalitní a kapela si to užívala. Dobrou reakci publika přišla i na jediný cover song 'Airplanes' od rappera B.o.B., kdy rozezpíval mnoho přítomných. Když kapela hrála na Melodce na začátku tohoto roku, střihla si s nimi tuto píseň právě Freya. I přestože byla přítomna, na pódium se tento večer nedostala. Na závěř nemohla chybět pilotní skladba 'Stop To Fall', která se zatím jako jediná dočkala i klipu a kterou znali snad úplně všichni. All Faces Down opět potvrdili, že jsou novou hudební krví do evropského krevního oběhu a v Česku si opět připsali úspěšný koncert. U jejich merche se pak navazovala nová přátelství a mnoho foťáků bylo v pohotovostním režimu. Myslím, že je jen otázkou času, kdy All Faces Down znovu zavítají do Brna, nebo alespoň do České republiky.

Závěr večera patřil jejich krajanům, kapele TREATED z Oberwartu. Podobně jako All Faces Down, i oni mají za sebou léto ve studiu. Tam nahrávali rovněž svoje debutové album, které poprvé přivezli i do České republiky. Debutové album obsahuje i hitovku 'Breather', kterou už kapela nahrála na stejnojmenné album. Treated ve svém pojetí hardcoru nepodlehli trendům čistých vokálu a elektronických příměsí a servírují nám čistý, řízný metalcore. Treated už bohužel měli poměrně unavené, a ne tak početné publikum. Svůj debut nám ale představili ve velkém stylu a podívaná to byla výborná. I když se musím přiznat, že jsem Treated trochu zazdil ve společnosti All Faces Down. Zpěvák Pazi a jeho kapela si ale koncert užila i beze mě a slyšel jsem na něj velice dobré reakce. Pecku 'Breather' jsem si ale ujít nenechal, protože tu mám v hlavě poměrně dobře naposlouchanou. A naživo to kluci dali skvěle. Trošku škoda, že v pozdních hodinách už nebyla energie nebo chuť na nějakou melu pod pódiem. Většina si jela to svoje, ostatní přihlíželi... Buď jak buď, nemůžu říct že by Treated nějak strádali na zájmu fanoušků. Při rozhovoru po koncertě mluvili v superlativech, což je příjemné slyšet.

Hodnotit takto vydařenou akci je velice jednoduché. I přes počáteční nejistotu přišlo spoustu lidí, kteří nenechali žádnou kapelu na holičkách a kromě Ice Scream to pod pódiem vřelo. Mladé a veselé kapely Cinzana Bianca a Astronaut On A Cloud tradičně pobavily publikum a pomohli fanouškům spálit pár kalorií. Hosti z Rakouska se svých rolí ujali více než přesvědčivě a potvrdili úlohy zahraničních es. Druhá Stay Fresh párty se vydařila na výbornou a Melodka zažila další příjemný, energický večer.

Fotografie od agentury Stay Fresh.


Zveřejněno: 02. 01. 2012
Přečteno:
3314 x
Autor: Dave | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář