Nejbližší koncerty
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Představuje se mladá plzeňská krev.

Na scéně jste krátce, tak první otázka nemůže mířit jinam než k založení kapely – takže kdy, proč, kdo?

Kapelu jsme založili v říjnu v roce 2022. Jelikož je naše tvorba založena dost na metaforických textech, použili jsme ji i v názvu naší kapely BEYOND THE DARK ANGEL. Samotná metafora má symbolizovat hranici temného světa, ale každý si pod ní může představit něco jiného. Impuls pro založení kapely byl ten, že chceme světu ukázat jinou perspektivu black metalu, respektive ukázat lidstvu to, co ještě nevidělo.
Aktuálně tvoří sestavu tento kvartet:
Lurtz - 18 let, bicí (hraje 5 let)
Antares - 14 let, basa a backing vokál (hraje 5 let)
Tilion - 18 let, kytara a  backing vokál (hraje 10 let)
Vindictus - 19 let, kytara a hlavní vokál (hraje 3 roky)

Dá se říci, že metalových kapel tvořených takhle mladými členy je u nás jako šafránu. Co vás k metalu, případně black metalu, přivedlo? Byl za tím vliv rodičů – poslouchali metal, nebo jej dokonce hráli? Nebo spíš zapůsobili kamarádi? A máte doma podporu k provozování rámusu a kapely, nebo rodiče nechápou, co na tom kraválu máte? (úsměv)

Většinu kapely přivedly na rockový či metalový žánr rodiče, ale co se týká založení kapely, tak to byl převážně náš nápad. Naši rodiče vždy poslouchali hudbu podobného žánru, ať už se jednalo o rock, heavy metal, power metal, black metal atd. Táta bubeníka dříve hrával v plzeňské doom/symphonic metalové kapele INTERITUS. Na black metalu máme velice rádi jeho dravost, atmosféru a především texty, se kterými se dá dost dobře vyhrát. Celkově si myslíme, že v black metalu dokážeme nejlépe a nejpřesněji vyjádřit své pocity, i přestože jsou některé skladby dost na okraji tohoto žánru. Ano, doma máme velice velkou podporu ze strany rodičů, za což jsme jim více než vděční. Velmi nás podporují v tom, co děláme, a celkově se nám snaží co nejvíce pomáhat.

Jaké kapely byste uvedli jako své oblíbené, případně byste o nich mohli mluvit jako inspiračních zdrojích, vzorech?

Jelikož každý z nás poslouchá lehce jiný podžánr metalu, tak našimi vzory je spoustu kapel, např: DIMMU BORGIR, MGŁA, CRADLE OF FILTH, BATUSHKA, ENSIFERUM, POWERWOLF, BEHEMOTH, VENOM a nebo i švédští BEWITCHED.

Vaše muzika se určitě dá označit jako black metal, ale není to černý kov hraný rychle jako vichřice, spíše sázíte na střední tempa a melodie. Ale že bych v ní slyšel uvedené vzory, to si nemyslím. Spíš mi přijde oldschoolová, jako směs pravěku z Norska a české blackové školy rovněž z dob dávno minulých. DARKTHRONE, BURZUM, ROOT, TÖRR – tyhle party pro vás znamenají co?

Ano, rozhodně je pravda, že se snažíme do našeho stylu začleňovat snadno zapamatovatelné melodie a velmi často také sóla (viz. nadcházející album). Black metal nás celkově velmi oslovuje, ale chceme jej zkusit hrát v jiném pojetí a dost odlišně od ostatních kapel podobného ražení. Tyto zmíněné party byly samozřejmě mezi prvními kapelami, které jsme v tomto stylu slyšeli. Zejména pro našeho kytaristu Tiliona znamenali BURZUM opravdu hodně, stále znamenají, a v jeho srdci mají své místo. Samozřejmě jedná se dnes už o legendární kapely, ale my chceme zkusit hrát black v jiném pojetí, než jak jej zamýšlely ony. Sami si uvědomujeme, že naše cesta bude dosti dlouhá a plná překážek, nicméně jsme odhodláni udělat vše pro to, aby se nám tento sen splnil.

První nahrávka je pojatá rozumně, nahráli jste tři skladby + intro, což dává u debutu smysl. Kde jste nahrávali a jak jste s výsledkem spokojeni?

Naše EP „Immortal Time“ jsme nahrávali v naší zkušebně za pomoci Jana Němečka, který nám poskytl veškeré potřebné vybavení, celé EP nahrál, zmixoval a tímto mu moc děkujeme. S naším debutovým EP jsme velice spokojeni, dostáváme spoustu pozitivních ohlasů a co se týče prodeje CD, tak jdou docela na dračku. CD prodáváme i s naší podepsanou samolepkou za 200,-. Je nám samozřejmě jasné, že na našem debutu je řada chyb a věcí, které bychom rádi na dalších albech zlepšovali. Během natáčení došlo v kapele k personálním změnám, a celé natáčení bylo doprovázeno řadou nepříjemností. Proto pevně doufáme, že na našem prvním albu ukážeme mnohem více.

Texty máte v angličtině – o češtině jste neuvažovali? Kdo je autorem textů a o čem pojednávají?

Zpíváme anglicky, jelikož jsme přesvědčeni, že je to nejlepší jazyk pro skládání hudby a také je celosvětový, takže se poselství písně dostane k více lidem. Autorem textů jsou naši kytaristé Tilion a Vindictus, kteří přináší temnou metaforickou atmosféru do našich skladeb.

EP jste samozřejmě vypustili digitálně, ale vydali jste i CD s neošizeným obalem. Design je ryze blackmetalový a ryze staroškolský, černá a bílá, typické žánrové fonty, na fotkách se (nejen v obalu) prezentuje s warpainty a oblečeni jste v pláštích s kápěmi, i webové stránky máte pojaté v obdobném duchu. Jak důležité pro vás je to, jakým způsobem se navenek prezentujete?

Jelikož dáváme veliký důraz naší atmosféře a celkově vzhledu kapely, tak si veškeré designové prvky i webové stránky apod. navrhujeme a vytváříme sami, protože víme, co přesně chceme. Všechny grafické úpravy a celkově prezentaci na sociálních sítích dělá náš frontman Vindistus, který je v samotném oboru samouk a věnuje se mu zhruba druhým rokem. Do budoucna se nebráníme přenechat tuto branži profesionálům, kteří ví přesně, co dělají. Všechny naše kulisy a rekvizity nám vytváří bubeníkův táta, kterému tímto chceme velmi poděkovat.

K podle mě nejvýraznější skladbě „Immortal Time“ jste natočili videoklip. Nejde o často používané lyric video, ale hraný klip, jehož kulisy tvoří zřícenina hradu Gutštejn. Jak filmování probíhalo, kdo se postaral o režii a kdo vám s nahráním pomohl?

Lokalitu pro tento videoklip jsme zvolili hlavně díky malebnosti hradu Gutštejn a okolí, které nám přišlo vizuálně atraktivní. Zasazení děje do prostředí zříceniny hradu nám přišlo zkrátka nejvhodnější a nejlépe vystihujícím místem pro tuto nesmrtelnou skladbu. Vybírali jsme z mnoha míst, která byla opravdu pěkná a nápaditá, ale hrad Gutštejn nás zaujal díky své tajemnosti a poloze. Celý videoklip byl vytvořen za spolupráce s plzeňskými Nokur Pproduction, kteří se postarali o nahrávání i samotný střih. Co se týče scénáře, tak ten jsme si jakožto kapela vymysleli sami.

Oslovili jste ohledně vydání EP nebo další spolupráce nějaké firmy?

Posílali jsme své EP do internetových magazínů jako např: Czech Blade, Rocklist a nebo k vám do Fobia zine, přičemž všichni k nám byli velice vstřícní. Nadále jsme posílali náš videoklip a CD promotérům, jako např: Black metal artist, Rare metal albums nebo Dark Evil Promotion.

Za krátkou existenci už jste odehráli i nějaké koncerty. Kolik jich bylo a který považujete za nejpovedenější?

Aktuálně máme za sebou okolo deseti koncertů, ale tenhle rok nás čeká spousta festivalů a zajímavých akcí, které zatím nejsou zveřejněné, ale rozhodně se mají fanoušci na co těšit. Co se týče nejpovedenějšího koncertu, tak se rozhodně shodneme na akci Silvestr Metal Night vol. 10, na které jsme společně s ostatními kapelami naplnili Modrou Vopici v Praze.

Chtěli byste si zahrát v cizině? Za hranice to nemáte daleko, respektive je pro vás asi snazší dopravit se do Německa než do řady míst v Česku nebo na Moravě.

Rozhodně ano, v dohledné době bychom se rádi ukázali v Německu, Rakousku a Polsku. Když najdeme kapelu, které bychom sedli, tak se nebráníme uspořádat společné evropské tour.

Na léto chystáte vlastní minifestival – můžete uvést, kde a kdy se bude konat, kdo na něm zahraje, jaká lákadla chystáte pro fanoušky, aby si na vaši akci našli cestu? 

Ano. Náš festival s názvem Leviathan Open Air se bude konat v létě 27. července nedaleko Plzně v Chlumčanech u Přeštic. Jelikož chceme oslovit co největší okruh posluchačů, bude se jednat o multižánrový festival. Ale i přesto bychom chtěli zachovat jeho tvrdé jádro. Proto si na festivalu zahrají kapely, jako je KHARGADOS, MIDDLEDARK, LLYR, BJES a BEYOND THE DARK ANGEL.

Čím se zabýváte právě teď a co chystáte do budoucna?

Aktuálně doděláváme naše album, které budeme letos v srpnu nahrávat ve studiu Barn. K připravovanému albu chystáme několik videoklipů a také první kusy merche. Momentálně nahráváme demo našeho připravovaného alba pro studio a propagační média. Kdo nás slyšel živě, tak některé ze skladeb již může znát, nicméně pro širší veřejnost je stále necháme jako překvapení. Jediné, co můžeme poslat s klidným srdcem do světa, je vzkaz toho, že se bude jednat o velice experimentální blackmetalovou desku.

RECENZE

https://beyondthedarkangel.com/
Bandcamp
Facebook
YouTube


Zveřejněno: 31. 03. 2024
Přečteno:
415 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář