Nejbližší koncerty
HEIDEN – Andzjel

digital 2024, vlastní vydání / brutal death metal / Dánsko

Je fajn, že vznikají nové kapely a že metalová hudba nežije jen ve vzpomínkách „starců". Pořád zřejmě funguje mladistvé otřepané „pojď, založíme kapelu". A to je zřejmě případ dvou šestnáctiletých kluků, kteří se jmenují Anton Theilade a Ludvig van Norde a kteří se dali dohromady loni v dánském městě Aarhus. Založili kapelu, jež se hrabe ve smrdutém a prohnilém hnusu, skoro až nekrofilním. Zní to divně, ale pokud zůstanou jen u hudební stránky, tak proč by ne. Každý nějak začínal a takových různých odporných kapel je spousty a některé z toho těží celou „kariéru“.

GUTTURAL DISGORGE je, jak sami sdělují, „two man brutal slamming death metal". Už jen podle názvu stylu a vzhledem věku nezkušených muzikantů jsem měl tušení, že to bude neposlouchatelné, chrastivé bahno, jak to u mnohých začínajících kapel a prvních nahraných demonahrávek bývá zvykem, ale již první sekundy nahrávky „Enthralled by Mutilation" velmi mile překvapily. Přes ten brutální marast, co se žene do sluchátek, je vše „čistě“ čitelné a zvukové vyvážené tak, že by se za nahrávku nemusela stydět ani zkušená banda v tomto žánru.

„Enthralled by Mutilation" není nahrávka jednoho módu, není hudebně jednobarevná, jak by se dalo úplně čekat, ale každá skladba nabízí něco trochu jiného. Ať už je to pomalé valivé tempo u titulního songu, který je zčásti i intrem uvozujícím krátké album, nebo druhou brutální a rychlou rotyku „Cerebral Syphilis“. Zajímavý je řádně kanální vokál. Sice z dobré třetiny jde jen o hrdelní tón, ale jde o to, že pokud takový kanál má doopravdy Anton, tak z něho mám vyvalené oči z důlku. (úsměv) Nicméně po textové stránce, pokud bych byl řeči znalý anebo měl texty po ruce, tak bych se určitě i chytal, protože nepřehledný vokál zde není. V žánru slam death se objevují i prvky, které se nepoužívají klasicky u metalu, a tak se můžou objevit i hiphopové kousky nebo i elektronické prvky, tak jako u čtyřky „Dissolved in Acid“. V každém případě se opět jedná o pěkně válivý hutný zářez s grindovým óderem. Zajímavý je poslední kousek „Single Mother Slavery“, který je po melodické stránce pěkně vyzrálý a po počátečním hutném úseku dojde ke zvolnění, přičemž se pěkně vyjímají bicí (které nevím, kdo nahrál), ale zajímavá je i kytara, která ukončuje nahrávku, a to tak, aby to působilo, že hudebně se prostorem neprohnal žádný brutální tajfun.

Výborný přístup, pěkně ošetřená nahrávka. Tak snad jím to mladistvé nadšení výdrží co nejdéle. A pokud budou mít kluci plnočlennou kapelu, tak se možná dočkáme nějakého koncertu anebo další zajímavé nahrávky, třeba i na fyzickém nosiči.

Seznam skladeb:

  1. Enthralled by Mutilation
  2. Cerebral Syphilis
  3. Rotten Fetus
  4. Dissolved in Acid
  5. Ejaculating on Amputated Whores
  6. Single Mother Slavery

Sestava:

  • Anton Theilade - vokál
  • Ludvig van Norde - kytara

Čas: 14:30

Facebook
Instagram
Bandcamp


Zveřejněno: 15. 02. 2024
Přečteno:
357 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář