Nejbližší koncerty
INSANIA

LP/CD 2023, PHR Records / psychobilly, rock / Česko

Psychobilly. Ne že by to pro mě bylo úplně cizí slovo, ale když jej někdo vysloví, moje znalosti tohoto žánru jsou velmi omezené; zjednodušeně bych je mohl zapsat jako 1 + 2. Jednička značí, že za prvé tuším, že nástrojové obsazení kapel provozujících tento styl se skládá z kytary, bicích a kontrabasu. A dvojka, že vím o existenci pouhých dvou tuzemských kapel, které psychobilly hrají – GREEN MONSTER a THE ROCKET DOGZ. Obě hrají dlouhé roky a drží co do počtu interpretů chudinkou tuzemskou psychobilly scénu při životě.

Možná by se nabízelo použít klasické rčení o jednookém králi mezi slepými, ale to by vůči THE ROCKET DOGZ nebylo fér. Oni za to nemůžou, že u nás není víc kapel, které by hrály podobně. Další, co mě napadá, je, že když už někdo začne hrát takhle okrajový žánr, asi to bude dělat na solidní úrovni. A když poslouchám „Out of Cages!“, nepřijde mi, že bych poslouchal českou kapelu. A na začátku taky nemám pocit, že poslouchám psychobilly kapelu, alespoň podle toho, co si pod psychobilly představuju, protože první „Stay Wild“ mi přijde spíše jako stadiónový hard rock, přičemž tento dojem podtrhuje nejen vokál, ale i stavba kytarových riffů, a zpestřuje zapojení Hammondových varhan, které jsou zahrané podobně, jako se to dělalo v art rocku v sedmdesátých letech. Ani druhá věc není to, co by se asi na čistě psychobilly desce objevovalo – „Queen Of Thieves“ je ve slokách hozená do ska, v refrénu do rocku, na jednu stranu chytlavého, na druhou možná lehce přeslazeného, své si opět uzmuly hammondky, čímž se znovu připomene i ten art rock. Až s třetí „Bad Times Coming“ přichází to, co asi fanoušci psychobilly od THE ROCKET DOGZ primárně očekávají a vyžadují; svižná, lehkým psycho oparem zahalená jízda s chytrými aranžemi, hitovými party a hostující Bex Eastwood (což je zpěvačka B-MOVIE HEROES), která zde přispěla recitativem. V podobném duchu odsýpá i „Imaginary Friend“, vzdušnější chytlavá věcička, horor punkem líznutá „Keep Your Big Mouth Shut“ je taky pěkná divočina a jedovaté klávesy ji jednoznačně prospívají. Silný trojblok. Po něm se přehazuje výhybka do rockového světa, „Situations“ je kytarovka jako z partesu, v níž se pěkně doplňují dva hlasy – jeden ostřejší, druhý melodický. První stranu zavírá rychlejší „Break Outta Cages“, v níž zaujmou hlasy prolínající se refrénem.

Z uvedených slov je zřejmé, že THE ROCKET DOGZ se na „Out of Cages!“ neprofilují jako ryze psychobilly kapela, ale že poměrně často mantinely žánru překračují všemi možnými směry. A jedním z nich je i dejme tomu funny song „Murder She Wrote“ pojmenovaný po detektivním seriálu To je vražda, napsala; kdyby někomu nestačil anglický název série, pomůže několikrát zopakované jméno Jessica Fletcher nebo fotka Angely Lansburyové na vnitřňáku. A kromě té nadsázky, která z toho stříká všemi směry, je to prostě hitovka jako hrom. Vedle ní pak některé songy vyznívají lehce šedivě, byť o žádném se nedá říci, že byl slabý. Spíš se dá říci, že se už sem tam opakují podobné postupy nebo nálady, což je případ dalších spíše rockovek „Motivation“ nebo „Private Battlefield“. Taky se vyčerpal přínos hostů, kteří se realizovali primárně v první polovině alba, takže už se nekonají varhany ani jiné vokální polohy, i když ony se hostující hlasy nedají označit jako stěžejní ani v těch písních, ve kterých se objevily. Stěžejní hlas má Woody a ten s ním umí pracovat melodicky, ostřeji i jinak. Z trochu fádní strany označené Skull side vyčnívají (kromě „detektivní kanceláře Jessica“) předposlední „One For The Road“, zpočátku patetická, posléze rock´n´rollová, a poslední „Days Weren’t Better“, která se liší od všeho, co dosud zaznělo; akustická kytara, foukací harmonika, civilní zpěv. 

Zvuk vznikal v Golden Hive, zaznamenal jej Onřej „Krleesh“ Lukeš, mix a mastering Amák, který je v poslední době nezastavitelný, protože s jeho prací se potkávám snad každý týden. (úsměv) 

Černý vinyl je vložený do oboustranně potištěné kapsy, na které jsou texty ke všem skladbám, přičemž u každého textu je i nápověda v podobě obrázku, o co že se jedná – kromě fotky americké herečky třeba pes a pletivo („Break Outta Cages“), vojáci („Private Battlefield“) nebo kanystr („Why Too Hot“). Design vnitřní kapsy je určitě povedenější než přední strana, která působí prvoplánově a která se mi nelíbí, to už by bylo lepší dát na titul akční fotku kapely, která je na zadní straně – jednak by to vypadalo docela dobře, a taky by to naznačilo, jak energickou partou THE ROCKET DOGZ jsou.

Jediné negativum vidím ve stopáži alba. V druhé polovině už mi přijde, že předtím uvařená velmi dobrá kaše se nastavuje, že už kapela ničím nepřekvapuje, i když objektivně nedělá nic špatně a být některé songy z béčka na áčku a naopak, nejspíš bych je velebil stejně jako ty áčkové. Ale těch 45 minut je na mě asi moc… 

Přesné hodnocení: 7,5/10

Seznam skladeb:

  • Wild side
  1. Stay Wild
  2. Queen Of Thieves
  3. Bad Times Coming
  4. Imaginary Friend
  5. Keep Your Big Mouth Shut
  6. Situations
  7. Break Outta Cages
  • Skull side
  1. Murder She Wrote
  2. Motivation
  3. Private Battlefield
  4. City’s Burning
  5. Why Too Hot
  6. One For The Road
  7. Days Weren’t Better

Čas: cca 45 min.

Sestava:

  • Woody – guitar, lead vocal
  • Andy – slap bass, back vocal
  • Pode – drumz

Guest stars:

  • Vojta Libich – hammonds (1, 2, 4, 7, 9)
  • Brian Evans – scream & shout (8, 9)
  • Markéta Broumová – back vocals (4)
  • Martiny Trojáková – harmonica (14)
  • Krlesh – scream & shout (9)
  • Bex Eastwood – air hostess (3)

Facebook

Bandcamp
www.phr.cz

 


Zveřejněno: 31. 01. 2024
Přečteno:
323 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář