Nejbližší koncerty
TELEPATIE VI

LP 2023, Stoned to Death Records / noise rock, punk / Česko 

V kapele pro někoho možná s pobuřujícím názvem KURVY ČEŠI (prostě punk) se potkali členové VOLE, VLNĚNA, HLINOMAZ, LÁSKA A PŘÁTELSTVÍ a v případě zpěváka Jana Uličného (aka Chasník) ještě rapového projektu GHETTOBLASTER. V roce 2021 vydala partička umělců u pardubických Stoned To Death Records desetipalec „We Are Family“ a u stejného labelu o dva roky později také regulérní album s poetickým názvem „Šnečí med“, který pokřtila vloni v létě na úplně posledním Fluff Festu. Hudebně kvartet poukazuje na české punkové kapely z doby zpoza železné opony jako ŠANOV 1, obzvláště Chasníkův skřehotavý projev evokuje Šantrůčkovu spratkovitost, nebo HNF bratrů Štěpánů, ale svou nevymáchaností i na raný porevoluční punk, jaký představovali punk/industriální dadaisté ROZMAZANÉ DĚTI nebo MICHAEL´S UNCLE.

Autory obalu, jak debutu, tak i druhého alba, ze kterého páchne na sto honů neskrývaná úchylka, jsou Tomáš Mitura (VOLE, SNĚŤ) a Jan Uličný, kteří se společně ještě s Ondrou Filípkem (KURVY ČEŠI, VOLE) seznámili při studiích na pražské AVU. 

Nemá smysl rozebírat jednotlivé skladby, jelikož celá stopáž pražských punkových celebrit je jedna tak akorát dlouhá umělecká performance vystudovaných umělců. Ať už vezmeme kteroukoliv píseň, každá nabízí nervní pnutí v riffech a zdravou dávkou vyšinutosti. V ansáblu jedinou psychotickou kytaru uzemňuje nekompromisní Prachařova (Himalájova) baskytara a těžké nad zemí poskakující Filípkovy bicí. Oba muzikanti jsou známí z personálně provázaných VOLE. Disharmonicky kosmický noise rock v kombinaci s frackovitým projevem prosté fuck-all rétoriky zpěváka Jana Uličného vytváří neředěný anarcho model na české poměry málo viditelný, lépe řečeno slyšitelný. Rytmika, kterou dvojka Filípek-Prachař spoluvytváří v kombinaci s vokálem a kousavou kytarou, generuje vyfintěný frenetický noise punk. Když už bych se k nějaké skladbě vracel, neodpustil bych si pátou „Patlal motal“ se schizoidní rock´n´rollovou rytmikou nebo závěrečnou „Šnečí med“ prošpikovanou zvuky fantasmagorických „ságových“ šklebů. 

Špinavého hardcore punku říznutýho noisem navíc s českými texty je v Česku jako šafránu. Malý problém je, že rozumět textům je v tom spěchu docela problém. Album je napěchované momenty, kdy se všechno mydlí hlava nehlava a vzniká tak jeden hlukový bordel s epileptickými výlevy. „Šnečí med“ je dobře uchopená provokace, která deformuje zdravého ducha a zároveň dobíjí kinetickou energií. Není tu sice nic, co by vás doslova znecitlivělo, ale zároveň nahrávka svou neomaleností a neservilním přístupem skládá na lopatky všudypřítomné rádoby provokující punkrockové kapely. Album se dávkuje na jedno šňupnutí. Na vlastní nebezpečí i několikrát za sebou. 

Přesné hodnocení: 7,5/10

Seznam skladeb:

  1. Hezky
  2. Čerti, plameny a tvoje oči
  3. Feťák bahno
  4. Tribalus nemakačenko fuchs
  5. Patlal motal
  6. Korejsek
  7. Magion
  8. Ohavné malé ohavné
  9. Král
  10. Šnečí med

Čas: 20:39

Sestava:

  • Himaláj – basa
  • Chasník – zpěv
  • Majty – kytara
  • Ondra – bicí

Bandcamp


 


Zveřejněno: 25. 01. 2024
Přečteno:
548 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář