Nejbližší koncerty
HUSMAN FEST

LP 2023, PHR Records / hardcore / Slovensko

Kdyby se mě někdo někdy zeptal na moje tři nejoblíbenější kapely ze Slovenska všech dob, TESTIMONY by v tom žebříčku bez mrknutí oka figurovali a možná dokonce na prvním místě. Může za to hlavně fakt, že jejich CD album „Of Life And Death“ jsem v roce 1997, kdy vyšlo, protáčel fakt často. Taky jsme byli v té době s kytaristou Markem v korespondenčním kontaktu a jsem rád, že jsme spolu udělali o kapele rozhovor (Buryzone zine č. 5, září 1998). A taky mě i po těch letech těší, že jsem je mohl aspoň jednou vidět naživo (Hlízov u Kolína, 17. 4. 1998).

Proto mě neskutečně hodně potěšilo i to, že Papagáj v rámci své reediční vydavatelské činnosti sáhl na Slovensko pro hardcore místo punku a po tomto albu, které se vinylové drážky ve své době nedočkalo. Kompaktní disky převzaly nadvládu a kazety byly pořád levným artiklem. Navíc TESTIMONY pak stihli v roce 1998 ještě vydat split 7“ EP/kazetu s MENTALLY PARASITES (ti by v tom seznamu byli taky) a bez velkých fanfár v roce 2000 zanikli. Přitom vznikli v roce 1992 a původně hráli death metal (demo „Spiritual World“ a CD „Satisfaction Warranted“). Pak přišel postupný odklon k NYHC na kazetovém albu „Svet prestáva byť sídlom ozajstného života“ a tento vývoj vygradoval dnes kultovním albem „Of Life And Death“.

Už úvodní devítiminutová „Root Of Violence“ naznačuje originální přístup k žánru. Má tři části a hodně evokuje východní kultury. Výbušnou rytmiku a agresivně kytarové pasáže na svou dobu odvážně střídají pomalejší vsuvky ovlivněné ethnem či buddhismem a časté použití akustické kytary. A patrně i inovátorský vliv alba „Roots“ od SEPULTURY by se zde mohl zmínit. Tohle je prostě geniální skladba! Ty esoterické komponenty jsou pak asi nejvíc použity v „Follow The Sense Of This“. Dalším vrcholem je „O radosti z vecí neskutočných“ ve slovenštině s naléhavě procítěnými vokály, geniální kytarovou vyhrávkou a magickou atmosférou. Ale třeba „Checkmate“ nabízí fakt zběsilý hardcore. A takhle bych vlastně mohl básnit o všech deseti věcech, včetně závěrečné „Let's Go!“, která je sice takovou alko/punk/ska úletovou halekačkou, ale své místo zde nepopiratelně má.

Navíc se ukázalo, že tohle je fakt nadčasová nahrávka se světovými parametry. I po čtvrtstoletí hraje skvěle díky kvalitnímu zvukovému záznamu z tehdy hodně vyhledávaného ostravského studia Barbarella. Rovněž zpracování LP je parádní. Čtyřstránkový vnitřák obsahuje koláž dobových fotek, texty v angličtině i slovenštině a historii kapely. Takhle by to mělo vypadat, ale to tým z PHR moc dobře ví. Opravdu nádherná vzpomínka na skvělou kapelu. A protože réunion či nějaký vzpomínkový koncert rozhodně nehrozí, musíme si právě s těmito vzpomínkami vystačit.

Reedice – nebodováno, jinak bych bez uvažování dal 9,5/10!!!

Seznam skladeb:

  • Strana A
  1. Root Of Violence
  2. Of Life And Death
  3. Life Without Any Programs
  4. Of Joy From Non-Existing Things
  • Strana B
  1. Follow The Sense Of This
  2. But Reality Is Different
  3. You're To Blame
  4. Checkmate
  5. Breakthrough Situation
  6. Let's Go!

Čas: 45:11

Sestava:

  • Marek „Trotel“ – kytara, zpěv
  • Roman „Bon-par Hulo“ – basa, zpěv
  • Peter „Lochy“ – kytara, zpěv
  • Tibor „Cibi“ – bicí

Bandzone
TESTIMONY Bandcamp

PHR Bandcamp
www.phr.cz

 


Zveřejněno: 16. 10. 2023
Přečteno:
1422 x
Autor: Bury | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

05. 11. 2023 21:40 napsal/a Lochy
Svet prestáva byť sídlom ozajstného života
Svet prestáva byť sídlom ozajstného života - Nech me se překvapit a počkejme si na rok 2024 :)))
24. 10. 2023 15:21 napsal/a Čert
Zásadní deska a kapela. LP musím pořídit. Svet prestáva byť sídlom ozajstného života mi přijde o fous lepší a je škoda, že zde není také jako bonus jak tomu bylo u CD.
18. 10. 2023 22:23 napsal/a Blacksheep666
Pametame
Super Bury, to boli casy! Pozdrav from z east Cassovia/M.P.!