Nejbližší koncerty
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

LP 2023, Bloodshed666 Records / punk, hardcore / Rakousko

O vídeňských Z.U.A. nebo též ZUMINDEST UNGUAD AUFGFOIN (v překladu „alespoň zanechal negativní dojem“) jsem neměl ani tušení, dokud se ke mně nedostalo toto LP, které na jedné straně obsahuje nový materiál a na druhé výběr ze starších nahrávek. Kapela funguje nějakých patnáct let, je dost svérázná a k muzice přistupuje s určitým humorem.

O tom svědčí třeba obal, což je rozevírací list kartonu, jehož vnější sítotisková strana obsahuje na frontcoveru stádo koz, na zadní straně pak krom seznamu skladeb i otisk zadku (existuje hned pět verzí). Na vnitřní straně je pak obrovská koláž fotek. K tomu je navíc přiložen vnitřák s texty (klasická anarcho-punková témata jako války, náckové, kapitalismus, radikální aktivisté atd.), které jsou napsány v angličtině, němčině a lokálním dialektu, a anglické komentáře k nim. V tomhle vidím velký kus odvedené práce.

Však taky ZxUxA na novince pracovali tři roky a myslím, že se to vyplatilo. Nahrávání probíhalo v domácích partyzánských podmínkách, proto má nahrávka zajímavý undergroudový zvuk, kterého v profi studiu lze jen těžko dosáhnout. Tohle ke kapele vyznávající hodnoty Do it yourself výborně sedne. Čerstvý materiál „Sindnbeg“ nabízí čtrnáct rozmanitých skladeb o délce jedné až dvou minut, které v sobě mixují punk, hardcore, ale i crust a variabilní vokály všech tří členů kapely. Jsou krátké, rychlé a hlasité. Zajímavým zpestřením je zařazení coveru „Fight For Your Right“ od BEASTIE BOYS, zde okomentovaným jako „This is no covid-19 protest song. This is a song for party.“ Kdo zná originál, určitě si oblíbí i tuhle, lehce falešně rozladěnou, verzi. Ale samozřejmě ani zbývající třináctka v ničem nezaostává, takže těch 21 minut příjemně uplývá i díky nějakým intrům, jejichž vtip mi ale zůstává ukryt.

Druhá strana obsahuje rovnou 23 songů, z nichž prvních devět pochází z kazetového alba „NA!“ (2014), další dva ze 7“ splitka s NOISE TORTURE (2009), čtyři jsou z CD „Fia leiwand – Gegen oasch“, jeden z demokazety (2008) a posledních pět z nahrávky „Work Buy Consume Die“ (2009). Sice je zde nižší kvalita zvuku, ale o to víc je sound syrovější. Navíc i ty skladby jsou zběsilejší a neurvalejší a čím jsou starší, tím je to větší bordel, občas ale taky dost bída. Tohle je punk as fuck s příměsí grindu a zachycení určité etapy kapely.

Proto chápu variantu s umístěním starších věcí na druhou stranu a přijde mi daleko rozumnější, než vydání jednostranného LP. Takže i když Z.U.A. nejsou kdo ví jak originální, na novém materiálu se vypracovali v slušnou kapelu, která si vinyl určitě zasloužila.

Seznam skladeb:

  • Strana A
  1. Accumulation Of War
  2. Hosn owe!
  3. Sindnbeg
  4. Atomkriag
  5. Summertimereageehiadl
  6. Nukularer Frieden
  7. Zuvücourage
  8. Heute sog i na zu Österreich
  9. Bitterkeit
  10. Fight For Your Right
  11. LV Sau
  12. Nieda mit Pegida
  13. Des dagreust nedamoi auf olle 4re
  14. SUV
  • Strana B
  1. Tribute to the blast
  2. Oaweit
  3. Asozial
  4. Bia Schnops Wein Ois
  5. Foascheine
  6. Hoate nuss
  7. Immer mehr
  8. Schoda miazl
  9. Spontaner Reinfall
  10. Gehirn aus – Glotze an
  11. #4
  12. Zombie Ritual
  13. Dirty D
  14. Beganoia
  15. Stehst du auf zum Hakln
  16. Scheiß Kiwarei
  17. Zu dumm für die Polizei
  18. Wannabe Outlaws
  19. Hegemoney
  20. Doppla
  21. Chill Out
  22. Religion = Shit
  23. Work Buy Consume Die

Čas: cca 44 min.

Sestava:

  • Kachl – kytara, zpěv
  • Spritti – basa, zpěv
  • Klappstuhl – bicí, zpěv

Bandcamp

Bloodshed666 Records

 


Zveřejněno: 14. 09. 2023
Přečteno:
278 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Bury | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář