Nejbližší koncerty
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

3. 8. 2023, Kraków – Klub Kwadrat

AGNOSTIC FRONT je legenda NYHC, kterou jsem viděl asi před patnácti lety v Brně. Takže když jsem se dozvěděl, že budou hrát u našich severních sousedů, byl jsem rozhodnutý jet. Nakonec jsme to čtvrteční odpoledne vyrazili jen ve dvou s Pajoshem a díky kvalitnější dálnici byli po dvou hodinách v klubu Kwadrat, který má třicetiletou historii a hrála v něm spousta významných kapel z celého světa (o čemž svědčí zarámované plakáty z koncertů vyvěšené po celém klubu). Já jsem tady byl jen jednou, loni v zimě na LAIBACH.

Přijeli jsme akorát včas, kdy na pódiu v 19:00 začínali UNBEATEN. Mladá čtveřice v čele s drobnou zpěvačkou předvedla energickou show vycházející právě z newyorského hardcore. Tudíž muzika obsahovala všechna potřebná klišé jako agresivní či skákavé pasáže, nezbytné pózy a hrubý vokál. Eliz v polovině vystoupení vběhla mezi diváky a snažila se je rozpohybovat, což bylo hodně sympatické. S půlhodinovým výstupem první domácí předkapely jsem byl spokojen.

Role druhé předkapely připadla HEAVY RUNNER, se kterými jsem taky neměl tu čest. Hudebně jejich podání hardcore vycházelo víc z metalu a projev zpěváka byl spíš mluvený/rapující než klasicky řvaný. V pár chvílích mě napadly vlivy PRO-PAIN nebo BIOHAZARD, ale jinak to bylo za mě celkem slabé. Pobavila akorát zpěvákova historka o tom, jak kdysi v devadesátkách poprvé slyšel AF. A respekt si určitě zaslouží i odsouzení ruské invaze na Ukrajinu a fakt, že se kapela snaží tímto směrem pomoci i finančně.

Po delším čekání se přesně ve 21 hodin sálem rozlinulo intro a první zastávka Get Louder! Tour 2023 mohla začít. Hned od začátku se pod pódiem začalo pařit, i když se návštěvníků moc nesešlo, odhadem tak 250, možná o trochu víc (snad za to mohli MADBALL, kteří ten den hráli ve Wroclawi). Přesto AGNOSTIC FRONT podávali skvělé výkony a především kytarista Vinnie Stigma byl v hodně dobré náladě. I když mu je už 67 let, tak se choval jako přerostlý puberťák, který všemi směry rozdával úsměvy, šílené grimasy nebo posílal pusinky vzduchem. Korunu tomu všemu nasadil v polovině setu, kdy skočil mezi diváky, kteří ho na rukou nosili. Po výzvě zpěváka Rogera Mireta byl vrácen mezi pódium a zábrany, aby ten nezbedný rošťák skočil znovu mezi lidi i s kytarou a polovinu songu odehrál uprostřed kotle, kdy kolem něj vířil circle pit. No prostě ďábel!

Kapela předvedla naprosto úžasnou a energií nabitou show, jejíž setlist nabízel jak novější, tak letité hity. Samozřejmě nemohly chybět klasiky jako „Your Mistake“, „Crucified“, „For My Family“ či „My Life My Way“. Stejně tak cover Johnnyho Cashe „Pauly The Dog“, který odzpíval Stigma. A když se začalo zpívat: „From the east coast to the west coast, gotta gotta gotta go“, tak se roztočil asi ten největší kolotoč. Navíc si song „Gotta Go“ s AGNOSTIKAMA zazpívala Elizabeta z první předkapely. V závěru pak Roger nabídl, že můžou zahrát jednu nebo dvě skladby, aby z nich byly nakonec tři. Došlo totiž i na předělávku „Blitzkrieg Bop“ od RAMONES a to už refrén „Hey ho, let´s go“ řvalo celé publikum.

Přesně po hodině byl konec úžasného koncertu. Stáli jsme asi tři metry od pódia, přitom v bezpečné vzdálenosti od circle pitu, a užívali si komfort bez jakéhokoliv mačkání. Možná tam nebyl nejideálnější zvuk, zato jsme byli takřka uprostřed dění. Takže jedinou menší vadou večera mohlo být to, že se v klubu čepovalo pouze „skvělé české pivo“ kozel desítka, čtyři deci za v přepočtu 80 Kč. (úsměv)

Setlist:
AF Stomp
The Eliminator
Dead To Me
A Mi Manera
My Life My Way
Only In America
 For My Family
Old New York
Friend Or Foe
Victim In Pain
With Time
Your Mistake
All Is Not Forgotten
Peace
Crucified
Pauly The Dog
Power
Gotta Go
Police State
Addiction
Blitzkrieg Bop

Fotky: Pajosh

 


Zveřejněno: 07. 08. 2023
Přečteno:
529 x
Autor: Bury | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář