Nejbližší koncerty
TELEPATIE VI

SP 2023, vlastní náklad / black metal / Česko

Je zvláštní, jak se mnohé kapely uchylují k vydání gramofonových desek – tedy až jako té poslední možnosti. Ono to vlastně překvapující není vzhledem k ceně výroby, ale na nové fošně chomutovských OČI VLKA je tomu právě naopak. S. a F. si nechali vyrobit padesát nízkonákladových 7“ „lathé cut“ kusů. Jestli dorazí jejich materiál někam na Bandcamp, YT, kdo ví… Byla by škoda, kdy ne, ale S. a jeho: „Fuck off přístup…“ mluví poměrně nekompromisně, stejně jako velká věrnost UG. Jak S., tak F. mají dlouholeté zkušenosti s extrémní hudební scénou, ať se jednalo o black metal, sludge nebo fastcore.

Samotná deska je dost solidní samorost a jde slyšet, že je to obraz kytaristy, který nikdy moc neměl chuť kopírovat ostatní nebo se řídit trendy, byť byl vždy inspirován mnohými, často projekty spíše obskurnějšího rázu nebo menšinového zájmu.

Při prvních tónech úvodní skladby na vás vybafne nekompromisní chaotická směsice black metalu s nádechem punku, deathu i doomu. Na první dobrou překvapí vokál, který není zas až tak přiškrcený, jak je to typické pro žánr. Má blíže spíše k death metalu, byť je poměrně srozumitelný. Osobně mi přijde jako přirozenější a čitelnější varianta Romana Saenka z HATE FOREST, tedy také projektu, který na žánrové konvence moc nekouká. Kytary, o které se stará S., si libují ve střídání dizonance a melodična. Mnohé riffy jsou disharmonické (v LICHENS měl pseudonym Disharmoner, ehm), ale najdeme zde i mnohé, které se do paměti vryjí poměrně dobře, a malé aspekty, které jsou typické pro avandgardní francouzskou scénu. Potěší velmi surový zvuk. Sice ne tak surový jako zvuk mixéru, ale dost surový. Tohle je dílo dvou individuí, které nezajímá technická stránka, ale hnus a energie, která je vyzvrácena při linutí se z reproduktorů. Důležitý je obsah a brutální esence. Co se technické stránky týče, není to žádná kytarová masturbace nebo onanie na bicí. Forma zde hraje druhé housle a extrémní technické kudrlinky jsou nepřítomny. Vše je ale dobře čitelné a nahrané. Druhá skladba má pomalejší, valivý nástup a je více melodická. Pozitivní atmosféru však také u ní nehledejme. Stejně tak nehledejme basu, jen dvě kytary přes sebe (u celé desky).

Fošna byla nahrána v „česko-švédském“ studiu Dödsmord a masterována Šamanem - osobností, která stojí za V0NT, GATTACA, MARNOST atd.

Atmosféru alba hodnotím jako top. S. má bohaté zkušenosti s životy mnohých lidí v nesnázích ze svého zaměstnání a je to znát. Z agresivního drbání na struny, v jeho vokálu i textech, jejichž střípky občas zachytíme. Nasraně působí také organické a intenzivní bicí (kde chybí precizní technika, tam je přítomná brutalita), které pro F. fungují také jako ventil v životě. Je cítit, že je vše maximálně od srdce, z nitra duše.

Na sedmipalec se toho moc nevejde, zde je to konkrétně jedna skladba na stranu, dohromady na pouhých jedenácti minutách. Osobně ale toto rozhodnutí hodnotím neutrálně, snad až kladně. Na jejich prvním počinu byly některé pasáže až příliš dlouhé, aniž by to bylo ku prospěchu věci.

Vydání sice neobsahuje žádný obsáhlý booklet, ale minimalistická forma se mi líbí. V dnešní době, kdy každý vydává primárně digitálně, je to možná až malý nadstandard… O obal z kvalitního fotopapíru, fotografie alba a grafiku se postaral sám F. Při rozložení obalu si můžeme přečíst texty skladeb. Maličko negativně vidím kvalitu samotného cutu, u kterého se minimálně na mé nahrávce vyskytuje poměrně dost praskajících míst . Na novou desku nic moc, ale zase to není standardní vydání a je to organičtější.

Méně je v tomto případě více a kvalita vítězí nad kvantitou. Revoluce žánru to není, ale určitě to je ta zajímavější volba než mnoho jiných profláklých jmen. Doufám, že kluky brzy uvidím hrát naživo. Vždy jejich akce nějak propásnu...

Seznam skladeb:

  1. O
  2. V

Čas: 11:00

Sestava:

  • S. – kytary, vokály
  • F. – bicí

kontakt: legie.vecne.mlhy@gmail.com

Bandcam/YT/FB: NE 


Zveřejněno: 26. 06. 2023
Přečteno:
926 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Pavel | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář