Nejbližší koncerty
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

LP 2023, Psychocontrol Records / grindcore / Česko

Jestliže většina grinderů uvádí, že pro ně byla v začátcích stěžejní první alba NAPALM DEATH, pak na mě měli v polovině 90. let zásadní vliv ostravští SOCIAL DEFORMITY. Jako jo, NAPALM jsem poslouchal, ale víc mě bavilo jejich pozdější období. Až díky zpěvákovi Romanovi ze SOCIALU jsem objevil krom velkých jmen i ten underground. Dokonce jsem byl na jejich prvním koncertě, který ještě jako trio odehráli v klubu Sklep a kde na druhou kapelu DECOMPOSED jako jediný třepal svým tehdy bujným květákem na hlavě Bilos.

Po demu, několika split kazetách a posílení Skuldou na postu basáka vyrazili S.D. první listopadový víkend 1996 do zavedeného studia Barbarella nahrát nový materiál, který do konce roku vyšel jako mini CD „Daltonism“ u Romanova labelu Merciless Records (Skulda svou část disků rozdával členům rodiny jako vánoční dárky). Ovšem rok následující byl zlomový, kdy, krom příchodu druhého kytaristy Dana z CEREBRAL TURBULENCY, přišly i povodně a voda z Odry čněla dva metry nad garáží, co sloužila jako zkušebna. Během prázdnin ještě proběhly tři koncerty (na kterých jsem nemohl chybět) a 24. 8. 1997 opět nahrávání v Barbarelle. A zhruba o dva týdny později přišel definitivní rozpad.

Původně se tehdy plánovala i kazetová verze a o pár let později měl zájem poslední dvě nahrávky vydat na LP Hyenyzm Records. Ale až teď, po 26 letech, se kruh konečně uzavřel a vychází tyto materiály znovu. Obal zdobí fotka sovětského fotožurnalisty Arkadije Šajcheta, vnitřní kapsu pak texty, bio v angličtině a dobové fotky (ovšem ta z původního CD zde není). Řekl bych, že se DAT kazety ze studia nedochovaly, a tak musel zvuk z cédéček pro potřeby desky projít masteringem u Šamana. A všechno nakonec dopadlo na výbornou.

Po chrčení starého kafemlýnku coby intra se rozjíždí pořádná porce brutálního a nekompromisního grindcore s fakt prasáckým growlingem střídaným občas ječákem. Všech šestadvacet skladeb má kule jak hovado, k čemuž přispívá zabijácký zvuk, který drtí. To je válec, který se nebál občas o úkrok stranou. Třeba zvolněním tempa nebo použitím kytary bez efektu. Nejvíc mě tehdy bavila, což platí i dnes, „The Man Who Planted Trees“, už jenom kvůli na svou dobu nezvyklému začlenění saxofonu. Třešinkou na dortu jsou pak jednosekundové noisecore hity „Hiroshima“ a „Nagasaki“.

Závěrečných šest songů navazuje na ty předchozí a víc je rozvíjí. Škoda, že jde o pouhé tři minuty, které měly být původně umístěny na nějakém kanadském kompilačním LP (historie kapely uvádí split 7“ s GRIDE, ale o tom nic nevím), nakonec vyšly na CD kompilaci „Merciless Core“ v roce 1999. Hned úvodní „Grateful Themes“ je old school grindcore kombinovaný s jazz/grindem a ozvláštněný Fidem řvaným refrénem – za mě nej song této kapely. A ani zde nechybí několikasekundové skladby, ovšem „Omarska 92“ už je spíš noisecore říznutý free-jazzem. Tohle nenudí, tohle je grind vycházející z NAPALM DEATH a ozvláštněný experimentálními SCRAWL.

Osobně si myslím, že je škoda, že tahle kapela dospěla do mrtvého bodu, kudy se dál ubírat. Ortodoxnější dvojice měla v plánu rozjet novou kapelu (pracovní název zněl CORRUPTION SOCIETY), ale z toho sešlo a Dan se vrátil k CEREBRÁLŮM (aktuálně MURDER RAPE AMPUTATE a EGGGORE), zatímco Roman se naplno věnuje noisecore uskupení PTAO dodnes. A progresivní trio Viki-Fido-Skulda nakonec založilo kapelu SHEEVA YOGA, ale to už je jiná písnička.

Je super, že se na SOCIAL DEFORMITY nezapomnělo, protože bezesporu patří k tomu nejlepšímu, co u nás na grindcore scéně existovalo. Navíc je tohle reedice, která mi dává smysl, protože původních 500 kusů je spoustu let rozebráno. Kromě černých a červených desek vyjdou v blízké době i kazety (Sadistro) a cédéčka doplněná o další bonusy (Bizarre Leprous Production / KAZ Re-chords).

Reedice - nebodováno.

Seznam skladeb:

  • Strana A
  1. Intrain / Machinery
  2. Distolerance
  3. Indifference
  4. Flowers For Dictator
  5. War
  6. Nadie Se Conoce
  7. Animals Don't Know What Revenge Is
  8. Prisoner Of War II.
  9. Daltonism
  10. Hiroshima
  11. My Way
  12. Comedy
  13. Aftersilence
  14. Corrupted Society
  15. F.O.C.
  16. We Kill World
  • Strana B
  1. Technosceptical Paroxysm
  2. The Only One
  3. All Will Fall Down
  4. The Man Who Planted Trees
  5. Nagasaki
  6. Pseudofriends
  7. Millenium
  8. Hey, People!
  9. And We Still Pay
  10. Poseur's Etude / Outrain
  11. Grateful Themes
  12. 69
  13. Same Bitch
  14. Omarska 92
  15. The Hardest Art
  16. About The System

Čas: cca 23 minut

Sestava:

  • Roman – zpěv (1994-1997)
  • Viki – bicí (1994-1997)
  • Fido – kytara, zpěv, remixy (1994-1997)
  • Skulda – basa (1996-1997)
  • Dan – kytara (1997)

Bandzone
YouTube

Psychocontrol Records

 


Zveřejněno: 07. 03. 2023
Přečteno:
1087 x
Autor: Bury | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 03. 2023 22:33 napsal/a Skulda
poslední 3 minuty SxDx
Původní pohnutka k nahrání tří minut byl split 7" s GRIDE domluvený na koncertě na Ladronce. Všechno ostatní už byla jenom z nouze ctnost a snaha někde umístit nahrávku mrtvé kapely. (Nahrávalo se totiž 31. srpna 1997 a rozpad kapely přišel 12. září 1997) Na kanadském LP to také nikdy nevyšlo.