Nejbližší koncerty
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

DOMINO, FATA MORGANA, TÖRR, DANIEL'S nebo GIWMÜR, to jsou skupiny neodmyslitelně spjaté s osobou muzikanta, který žel už mnoho let na metalové scéně nepůsobí.

Těsně před začátkem letošního léta se dožívá 50 let někdejší velký talent a zároveň velice svérázná postava domácí metalové scény, kytarista, zpěvák, skladatel a textař Daniel Švarc, pro většinu fanoušků známý jako Šakal, přáteli pak od nepaměti řečený Dáňa. Rád bych proto při této příležitosti prostřednictvím tohoto článku připomněl jeho osobu všem našim čtenářům.

Dan Švarc se narodil 16. června 1970 v Plzni a hudba, především pak kytara, se mu stala průvodcem života už od útlého věku. Za podpory svého otce Ladislava, velkého hudebního fandy dělal první muzikantské krůčky na podomácku vyrobených nástrojích. Už jako mladý klučina dával dohromady vlastní kapely jako KOBRA, KOMPLEX nebo DÉMON, které však žel vždy neměly dlouhého trvání, rovněž je důležité zmínit, že úspěšně působil ve skupině DOMINO. Důležitým milníkem však byl rok 1986, kdy se na scéně objevila legendární plzeňská formace FATA MORGANA, jejímž leaderem se Daniel na několik dalších let stal. Za pomoci svého otce a některých spoluhráčů vytvořil většinu vlastního materiálu této skupiny a v pouhých 16 letech se projevil nejen jako kvalitní kytarista, ale také velmi schopný skladatel a textař. V té době ještě zatím zůstalo poměrně skryto jeho umění pěvecké, jelikož kapela pro rok 1987 získala výborného zpěváka v osobě Romana Hanzlíčka, tím pádem se Dan k mikrofonu dostával spíše ve sborech, sólově pak třeba ve skladbách „Metalový král“ nebo „Sviť měsíčku sviť“. I obě tyto zmíněné věci byly součástí prvního dema FATY „Hrabě Konrád“, které vzniklo zčásti ve zkušebně a zčásti při veřejných produkcích skupiny a je dodnes fanoušky vyhledávanou nahrávkou. Ve FATĚ, se kterou hlavně v západních Čechách sklízel u metalových fandů velké úspěchy, působil v podstatě až do jara roku 1988, kdy po rozpadu tehdejší úspěšné sestavy (především nuceným nástupem některých členů na Základní vojenskou službu) přijímá nabídku na post kytaristy a zpěváka od pražské blackmetalové party TÖRR. V jejích řadách však vydržel pouze krátkou dobu a po jejím zákazu komunistickými pohlaváry v srpnu 1988 se vrací zpět do Plzně, kde v již částečně pozměněném složení pokračuje v činnosti FATY a stává se i jejím hlavním zpěvákem. Ze zmíněného roku pochází druhé demo „Zombie“, na němž se objevuje i několik songů, které Dáňa v dalších letech využil při svém hraní v TÖRRU. Po té ještě na nátlak kulturních pracovníků mění jméno kapely na F.A.T., na velmi zvláštním místě - v prostorech plzeňského krematoria (Dan zde nějakou dobu pracoval) s ní nahrává třetí demo „Ústavní spalovna“, ale v létě 1989 dává této skupině definitivně vale a dá se říct, že tak vlastně uzavírá první zásadní a úspěšnou kapitolu svého muzikantského života.

Na podruhé přechází do Prahy k TÖRRU, aby se na dalších několik let (stejně tak, jako předtím ve FATĚ) stal jeho velmi důležitou součástí. Z předchozího působiště si sebou přináší i velké množství nápadů a několik již hotových skladeb, které se následně objevují jak na demosnímcích, tak posléze i na prvních třech studiových deskách skupiny. Právě od dob působení v TÖRRU se s Danem táhne i přezdívka Šakal, kterou na základě svého pěveckého projevu dostal od spoluhráče Vlasty Henycha. Jelikož TÖRR byl od roku 1990 už plně profesionální kapelou, měl Dáňa na muziku spoustu času a vyjma tvorby pro svůj domovský soubor se tak mohl věnovat i sólovým aktivitám, jejichž výsledkem mělo být vydání dema „Zoanthropic“ v roce 1991. Na něj nejen, že složil kompletní materiál, ale zároveň i natočil veškeré vokály a nástroje. Nakonec však ale z vydání tohoto počinu sešlo a většina písní z něj se objevila o rok později na dalším studiovém albu TÖRRU s názvem „Chcípni o kus dál“. To bylo pro Dana zároveň posledním v řadách této party, jelikož po turné k jejímu vydání své působení v kapele ukončil. Proslýchalo se, že jedním z důvodů byla i Danova náklonost k různým návykovým látkám, které ne právě příznivým způsobem působily na jeho muzikantské výkony. Tímto tak byla uzavřena další část jeho hudební dráhy, díky níž se nesmazatelně zapsal do paměti drtivé většiny domácích metalových fanoušků.

Ještě za dob svého členství v TÖRRU však dává v Plzni dohromady trio DANIEL’S, ve kterém s ním účinkovali Pavel Žaloudek (basa) a Míra Šír (bicí). Trojice měla smělé plány, v čele s vydáním studiové nahrávky, nakonec se jí však podařilo zdárně dotáhnout do konce pouze natočení videoklipu k velice zdařilé skladbě „Dávej mi co chceš“ (1992). Následně se však sestava rozpadla a Dan hledal další muzikanty, kteří by měli zájem s ním spolupracovat. To se mu po určitém tápání nakonec povedlo a DANIEL’S doplnili William Buzinkay (basa) a Martin Tauber (bicí). Došlo však opět pouze na několik koncertů, k další změně bubeníka (to zaujal Josef Zedník) a spíše k takovému sporadickému fungování kapely, i když i tak se podařilo zaznamenat některé songy z té doby ve studiové podobě na demu „Story“. Snad poslední restart tohoto uskupení měl proběhnout koncertem v Plzni koncem roku 1996, který byl však nakonec zrušený. A to byl také definitivní konec nejen pro DANIEL’S, ale rovněž na velmi dlouhou dobu pro samotného Šakala, který se nedokázal úplně vypořádat se svými osobními i zdravotními problémy. Z devadesátých let ještě možná stojí za zmínku Danova účast na nahrávání prvního dema domácí deathmetalové party MORBID SILENCE, které vzniklo v roce 1994 v jeho domácím studiu v Plzni na Světovaru.

V následujících letech pak vždy sem tam probleskla nějaká zpráva, že by se snad Dáňa chtěl k muzice vrátit, ale nikdy z toho nic nebylo, ani když byl v roce 2002 osloven svými bývalými spoluhráči z FATY MORGANY, aby s nimi občas vystoupil jako host. Po velice dlouhé době se tak na podiu objevil až v roce 2006, kdy si zahrál tři věci na plzeňském vystoupení kapely TÖRR.

Ve druhé polovině roku 2009 pak začal připravovat svůj opravdový comeback s kapelou, kterou nazval GIWMÜR. Dlouho se mu však nedařilo získat schopné muzikanty, kteří by měli zájem s ním pracovat.

Mezitím v roce 2010 vychází u malého vydavatelství Underground records kompilační 2CD „Vzpomínky na štěstí“, které jak už název napovídá, obsahuje demosnímky z Danova působení ve FATĚ a v DANIEL’S. Rovněž samotný Dan svým hlasem přispívá do cover verze skladby „Posedlá“, kterou pro tributní album TÖRRU natočila plzeňská paganmetalová kapela PANYCHIDA.

I co se týče GIWMÜR, začínají se věci hýbat správným směrem, a to především díky příchodu bubeníka Pepého Pazdery, v jehož nahrávacím studiu v Nezvěsticích na jižním Plzeňsku v průběhu roku 2011 vzniklo CD „Varuji nebe!!!“. Na něm se vyjma právě zmíněného Pepého a Dana podíleli kytarista a zároveň zvukový mistr Zdeněk Vaník, další kytarista Michal Kopecký, basák Jarda Friedrich a klávesista Míla Orcígr. Album přineslo jak starší, dosud oficiálně nevydané písně, na nichž Dan pracoval v 90 letech, tak i absolutní novinky vytvořené v novém tisíciletí. Ke skladbě „Tvůj sen“ byl natočený videoklip, který byl coby bonus zařazený i na zmiňované CD. Hudební periodika vesměs vyčítala albu, že obsažený materiál je nemoderní a příliš ovlivněný dobou 80 a 90 let, ale příznivci tvorby Dana Švarce byli z velké části spokojeni a nadšeni, že se od něho po takřka 20 letech dočkali dalšího oficiálního studiového materiálu.

Žel ani tato událost nepřispěla k opětovnému nastartování Danovy hudební kariéry a stala se pro něj spíše labutí písní a poslední tečkou za muzikantským životem. Svou účast na plánovaných koncertech po vydání alba zrušil a především z vážných zdravotních důvodů se rozhodl definitivně uzavřít svou hudební dráhu. I takovým způsobem žel končí legendy….

Už více než 10 let můžete na Dana narazit ve Spáleném Poříčí na jižním Plzeňsku, kam přesídlil ze své rodné hroudy. Pokud budete mít štěstí, jistě ho naleznete v některém z místních výčepů a můžete s ním zavzpomínat na doby dávno minulé.

Vybraná diskografie:

FATA MORGANA
Hrabě Konrád (1987, demo)
Zombie (1988, demo)
Ústavní spalovna (1989, demo)

TÖRR
Masturbace mozku (1989, demo)
Armageddon (1990, CD)
Institut klinické smrti (1991, CD)
Chcípni o kus dál (1992, CD)

DANIEL „ŠAKAL“ ŠVARC
Zoanthropic (1991, demo – nevydáno)
Vzpomínky na štěstí (2010, 2CD kompilace)

DANIEL'S

Story (1995, demo - remasterováno a vydáno 2001)

GIWMÜR
Varuji nebe!!! (2011, CD)

Poznámka autora: V článku byly využity některé pasáže z publikace FATA MORGANA HISTORY vydané v roce 1999, autor Michal Filipi.
 


Zveřejněno: 16. 06. 2020
Přečteno:
6032 x
Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář