Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD 2016, Support Underground / thrash metal / Česko

Vypadá to, že NWOCTM* stále nabírá na síle, a taky to vypadá, že většina kapel tohoto ražení našla útočiště ve výborně fungujícím labelu Support Underground. Ale jak už to tak bývá, není všechno zlato, co se třpytí. Vůči COLDBLOODED FISH by bylo nespravedlivé, kdybych jejich prvotinu, které by se za našeho mládí říkalo demo, srovnával s nahrávkami LAHAR, ale když sáhnu do jejich věkové kategorie a vytáhnu z ní LAID TO WASTE, KAAR a MURDER INC., mají hoši posedlí rybami co dohánět. Ale ono to je logické, když si vzpomenu na prvotiny KAAR a MURDER INC., taky jsem nad nimi nikterak nejásal (spíše naopak...), a dnes jejich aktuální nahrávky poslouchám s chutí.

Ne, že bych EP „With the Fishes“ poslouchal s nechutí, ale nejásám nad ním. Těch dětských nemocí je na nahrávce spousta, třeba hned zvuk. Ten byl pořízen v Classic Praha Radiu, což je docela dobrý fór, neboť uvedená rozhlasová stanice hraje klasickou a filmovou hudbu pro náročné posluchače. Ale zpěvák Kuba v rádiu v době nahrávání pracoval, tak zřejmě zvítězila varianta „za málo peněz hodně muziky“, a ono to má i logiku - proč cpát prachy do první nahrávky?

COLDBLOODED FISH upsali duši klasickému thrash metalu s kořeny v polovině osmdesátých let minulého století, takže muzika je postavená na středních a rychlých tempech, řezavých kytarách, nějakých těch sólech a zastřeném křikozpěvojekotořevu. V tomto směru dalo by se říci tradiční postupy, které ale kapela neumí uchopit tak, aby to mělo hlavu a patu. Kámen úrazu vidím v kompozičním tápání, kdy jsou skladby rozsekány na různorodé úseky, které na sebe navazují vyloženě násilně, prostě se hraje na určitou notu a najednou bác, je tu úplně něco jiného. Kdyby se to stalo jednou, dvakrát, dejme tomu, ale ono je to takhle v každé skladbě... Chvíli jede nějaký rytmus, melodie, nebo riffovačka, a z ničeho nic ji nahradí třeba sólo, vražené do skladby tak, aby tam bylo. Třeba v úvodní skladbě, která začíná opatrněji, se po pomalém úvodu hraje typický zabrzděný thrash, na nějž navazuje o poznání povedenější rychlejší pasáž nemající daleko k HC; tenhle mustr se třikrát v lehkých variacích zopakuje a když se ohraje, zakončí skladbu sólo dlouhé jako týden před výplatou. „Fishing Machine“ mi připomíná KRYPTOR z konce osmdesátek, hlavně sólo, které opět z ničeho nic vybafne a zase zmizí; obecně nelze sóla označit za špatná, kytarista se snaží je nedělat tuctově, takže v první skladbě vytáhl na chvíli takřka nakažlivou popovou melodii, v druhé pak kvílivé hrátky taky nezní špatně, kdyby z ničeho nic nepřišel střih... po něm asi rádoby zpestření a další sólo, které už se povedlo zasadit lépe. „Thrash & Beer“ začíná na poměry COLDBLOODED FISH skoro progresivně, ale záhy se zase hraje chvíli tak, chvíli jinak, působí to humpolácky, a nepřidává tomu ani vokál, který je takový nucený, zpěvák nemá výraz, kterým by kapelu odlišil/vytáhl z průměru, spíše naopak.

Koketování s HC se znovu objevuje v „Time to go to sleep with the Fishes“, závěr pak patří Svatému Valentýnovi, který načíná sladká melodie (která mi připomíná „Rozvíjej se poupátko“), což jako zpestření a vtípek není na škodu, nicméně následný nářez nedisponuje ničím, co bych musel poslouchat znovu; a zase - z ničeho nic sólo, jednoznačně nejméně povedené...

Vypadá to, že jsem na kapele nenechal nit suchou, ale... klasická slova... každý začátek je těžký, každý nějak začínal atd. Kluci jsou mladí, mají elán, hodně koncertují, budou se zlepšovat a tak se za rok dva můžeme dočkat podobně zajímavého vývoje, jakým prošli třeba MURDER INC.

CD vyšlo v dvojpanelovém digipacku s vloženou textovou přílohou. A jestli se o muzice nedá říct, že by měla nějaký extra ksicht, tak malba na přední straně obalu naopak vypadá parádně, thrashmetalové ryby... kdo to kdy viděl? Navíc jsou namalované moc hezky, na obrázku, který pokračuje na zadní straně, pak nechybí ani další typická thrashová tématika, jako jsou kouřící továrny, chladící věže atomové elektrárny, hromada rezavých sudů...

* New Wave Of Czech Thrash Metal

Seznam skladeb:

  1. Underground is rising
  2. Fishing Machine
  3. Thrash & Beer
  4. Time to go to sleep with the Fishes
  5. St. Valentine´s Day Massacre

Čas: 21:19

Sestava:

  • Fishmaster - kytara
  • Fishroder - zpěv
  • Fishtof - kytara
  • Fishtron - bicí
  • Fishta - baskytara

ROZHOVOR

www.facebook.com/coldbloodedfish
www.bandzone.cz/coldbloodedfish
www.supug.cz

 


Zveřejněno: 11. 08. 2016
Přečteno:
4721 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

11. 08. 2016 20:47 napsal/a Smr%ták
Proč cpát prachy do první nahrávky?
Protože si na to každej vzpomene a ty za sebou nechceš mít žádnou špatnou nahrávku přece :D zdravim tě Johane :D