Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD 2015, Dark Essence Records / black metal / Norsko

Norští THE 3RD ATTEMPT jsou formací vzniklou v roce 2014, proto neuškodí si na úvod čtveřici, složenou zejména z už prověřených jmen black metalové scény, představit. Na počátku byla dvojice kytaristů Tchort a Blood Pervertor. Že vám přezdívka především prvního jmenovaného něco říká? Není divu. Vlastním jménem Terje Vik Schei je zakládajícím členem koncertně obnovené bandy GREEN CARNATION, pohybující se na pomezí progresivního gotického metalu a rocku, zároveň nahrál basu na legendární album EMPEROR „In the Nightside Eclipse“. S jeho novým projektem THE 3RD ATTEMPT ale více koresponduje jeho dřívější působení v BLOOD RED THRONE a zejména v CARPATHIAN FOREST.

Právě v „Karpatském lesíku“ s Tchortem dobrých jedenáct let působil i Blood Pervertor. Zde je dobré se trochu pozastavit. CARPATHIAN FOREST vydali poslední (a vynikající) album „Fuck You All!!!! Caput tuum in ano est“ před dlouhými deseti lety, hlavním skladatelem zde byl právě Tchort. Od té doby ticho po pěšině, přestože koncertně je „Lesík“ aktivní. A právě jakási studiová neaktivita a asi i neochota přiměla Tchorta společně se svým kolegou založit THE 3RD ATTEMPT. Ostatně jeho slova v rozhovoru pro server norskmetal.net vše popisují nejvěrněji: „Byl jsem unavený z hraní stále stejných skladeb naživo, když jsme se zároveň nikam neposouvali s novým materiálem. Nepředstavuji si sám sebe v 65 letech na pódiu s corpsepaintem, tudíž nechci ztrácet čas čekáním, zda se něco stane. Proto jsem oslovil Blood Pervertora, zda by nechtěl se mnou jít do nové kapely, a následně jsme opustili CF. Fanoušci čekali devět let na nové album a většina skladeb už byla napsána, ale jeden deadline za druhým byl ignorován a měsíce jsme se nikam neposunuli.“ Na druhou stranu Tchort uvádí, že se s CARPATHIAN FOREST nerozešli ve zlém a že Nattefrost v současnosti skutečně pracuje na nástupci „Fuck you All!!!!“. Nějak takto by měl vypadat rozchod uvnitř kapel bez zbytečného mediálního humbuku.

Základem desky „Born in Thorns“ nového projektu jsou zčásti skladby, jež nebyly využity už v době nahrávání posledního počinu CF, zároveň materiál, jenž měl být součástí nového alba „Lesíku“, mimo to však debut obsahuje i zbrusu nové kompozice. Autorem jedné z nich je i zpěvák Ødemark. Kromě něj doplnil ústřední dvojici zkušený bubeník Tybalt (CURSE, DEN SAAKALDTE, FORTÍÐ, ex- SARKOM, ex- PANTHEIST I ad.).

Nutno říci, že CARPATHIAN FOREST je na „Born in Thorns“ cítit na každém kroku. Začíná to už obalem desky nápadně připomínajícím zejména sólovky NATTEFROSTa. I v logu THE 3RD ATTEMPT můžeme najít lehkou paralelu s CF. Zejména ji ale i vzhledem k výše zmíněným skutečnostem logicky nalezneme v samotných kompozicích. Ale odlišnosti tam jsou, ne že ne…

Tchort a spol. se na debutu prezentují podobně živočišným punkish black metalem s výrazným nádechem black’n’rollu, tu zabrousí do vod thrashe, tu zase lehce naťuknou death metal, v „Beast Within“ se nachází pasáž ryze motörheadovská. CARPATHIAN FOREST mi ale přijdou ještě více nespoutaní, špinaví, nasraní, u THE 3RD ATTEMPT mi ta živelnost přijde trochu krocená, větší důraz je zde kladen na různé zvraty uvnitř skladeb. A zatímco někde působí zajímavě a přirozeně (dvojka „Dark Vision“, jež v závěru volně překlene až k výrazně melodické post-blackové pasáži, podobný kontrast nalezneme i u šlapavé „The Art of Domination“, jež tvoří smyčku ryzí black’n’roll – melodické „intermezzo“ – ryzí black ‚n’roll), jinde (např. u zmiňované „Beast Within“) je to těmi přelomy přeci jen už trochu přeplněné.

Vokalistu Ødemarka si kapela vybrala na základě online zkoušek a zvolila velice dobře. Kromě klasického ryku, při němž (překvapivě) trochu připomíná Nattefrosta (ale není tolik „upištěný“), často tento rodilý Španěl využívá i takového zastřeného, s přimhouřením obou očí chtělo by se říci čistého vokálu. Ke slyšení je v mnoha skladbách, kupříkladu v úvodní „Torment Nation“, „Beast Within“ nebo titulní „Born in Thorns“, kterou bych se nezdráhal nazvat „black metalovým ploužákem“. Ødemark zní velmi přesvědčivě a je schopen bez problému svůj ryk natáhnout na úctyhodnou dobu, jen to Nattefrostovo UH!!! chybí.

Co považuji za hlavní problém „Born in Thorns“ je fakt, že sice při poslechu pěkně plyne a těch téměř 50 minut se nejeví jako stopáž přílišná, na druhou stranu se zde nachází jen málo momentů a skladeb, které by něčím vyčnívaly a přinášely něco, proč by bylo nutno album neustále protáčet. Řemeslně jde o práci na jedničku, ale to se od takových zkušených harcovníků očekává. Není zde však nic navíc a to říkám, přestože monotónním bych počin i vzhledem k již zmiňovanému „ploužáku“ „Born in Thorns“, death/thrash metalově vyhlížející „We Defy“ nebo třeba immortalovsky načichlé „Sons of the Winter“ určitě nenazval. Přesto se zdě těžko něčeho zachycuje. Za výraznější považuji až dvě závěrečné kompozice: „Firestorm“ obsahuje jednu z mála sypaček na celém albu a poutavý je i klavírní závěr, ozvláštněním je i lehce industriální nálada poslední "Anti-Self".

Produkce „Born in Thorns“ ale snese vysoká měřítka. Postaral se o ni Endre Kirkesola, s nímž Tchort spolupracoval také na deskách BLOOD RED THRONE, GREEN CARNATION i CARPATHIAN FOREST. Mix a mastering na svá bedra vzal Marius W. Strand, jenž se větší či menší měrou podepsal pod zvuk třeba u DEN SAAKALDTE, SARKOM, SUSPERIA, SOLEFALD nebo SVARTTJERN. Soundu THE 3RD ATTEMPT v podstatě nemám, co vytknout, nástroje jsou perfektně vyvážené. Vyzdvihl bych zvuk bicích přechodů a kopáku, to je válec!

„Born in Thorns“ je dobře zahrané album, kterému ale schází trochu větší tah na branku a nějaké neotřelé momenty. Bohužel tak z hlediska kompozičního ničím příliš nevyčnívá nad průměr, dojem vyzdvihuje zejména zdařilá produkce a výkony jednotlivých protagonistů. Přesto bude zajímavé THE 3RD ATTEMPT sledovat, neboť příští počin už bude napěchován výhradně novými skladbami, které se ve zkušebně CARPATHIAN FOREST nepovalovaly pár let. Třeba Tchort přijde s nějakým ozvláštněním. Zatím je to u mě tak na 6,5 bodu.

Seznam skladeb:

  1. Torment Nation
  2. Dark Vision
  3. Art of Domination
  4. We Defy
  5. Born in Thorns
  6. Beast Within
  7. Sons of the Winter
  8. Nekrogrammaton
  9. Firestorm
  10. Anti-Self

Čas: 48:09

Sestava:

  • Ødemark – zpěv
  • Tchort – kytara, basa
  • Blood Pervertor – kytara
  • Tybalt – bicí

https://3rdattemptband.wordpress.com/
http://www.darkessencerecords.no/


Zveřejněno: 25. 07. 2016
Přečteno:
3449 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář