Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
F.O.B. - Outside The Palace Walls

LP 2015, Contraszt! Rcs. & Halo of Flies & Music for Liberation / dark hardcore/metal / Česko

Gattaca je výborný sci-fi thriller z roku 1997, GATTACA je název česko-moravské kapely, která se v hardcore kruzích těší statusu angažované party, která kromě aktivit směřujících zejména k podpoře veganství produkuje osobitou muziku na pomezí hardcore a metalu, přičemž k oběma stylům pasuje slovo temný, u metalu místy i černý. Kombinace dříve neslýchaná, dnes takřka „in“, ale když poslouchám loňský velký asfalt, nenapadá mě žádná jiná kapela, která by hrála tak jako GATTACA. Alespoň u nás, ve světě nejspíš nějaké předobrazy existovat budou, tam se ale neorientuju... takže v mých očích i uších GATTACA = originální těleso.

Vlastně nevím, proč mě kapela dosud míjela, a nebýt Magick Musick Festu, nejspíš by mě míjela dál. Na šumavské akci GATTACA zazářila, podmanivé melodie se mi zarývaly pod kůži a i když jsem zpěvačce nerozuměl ani slovo, dokázala mě přesvědčit, že zpívá o něčem, co je pro ni nesmírně důležité, ostatně vystoupení prožívala celá kapela. Takže jsem po vystoupení mazal k provizornímu distru a pořídil si gramodesku obsahující šest skladeb spravedlivě rozdělených na obě strany.

Bezejmenné album poslouchám už nejmíň podesáté a pořád mě baví. Muzika je to rozevlátá na všechny možné strany, na druhou stranu drží celé album pohromadě, což je sice trochu protimluv, ale já to tak cítím... Vůbec mi nepřekáží, že první skladba začíná emo pasáží, po níž následuje hardcore palba i trocha toho metalu. Líbí se mi nejen harmonie, ale i to, jak jsou na sebe nástroje navrstvené, kytary se prolínají a baskytara jim zdatně sekunduje. Kytarový zvuk je specifický, pro jeho přiblížení mě napadá slovo neurotický, ale to platí spíš pro ty zamotanější rychlé úseky, v pomalejších kytary takřka hladí. „Řekni ne“ taky začíná pomalu, ale záhy nabere na síle, nikoliv na tempu, takřka hypnotická muzika se plíží kolem hardcore ve středních tempech, nechybí spousta kytarových vyhrávek, bicí jsou pestré, místy jakoby šlo o rituál s tribálními rytmy, místy hudba fičí blackovým směrem, ale pořád je to hodně naléhavé, pro někoho možná i nervy drásající, ale na mě to paradoxně působí povznášejícím dojmem. Melodie mají sílu uhranout davy, ale zpěvaččin hrdelní nesrozumitelný řev dává na srozuměnou, že tohle rozhodně muzika pro davy není.

Strana druhá, označená E, začíná sludge riffem a šustěním činelů, aby se pozvolna rozvinula a nabrala obrátky. Lada freneticky řve a muzika se přelévá a ani tady nechybí silné melodie. Je evidentní, že kapela o stavbě písniček přemýšlí, že chce hraním bavit sebe i posluchače a daří se jí to. Největší hit se nachází pod číslem pět, nebo E2; „Něco za něco“ je dech beroucí parádička, která sice uprostřed možná zbytečně dlouho tepe podobně rituálně jako A2, ale oddychový čas je vykoupen krásnou ústřední melodií, která se okamžitě usazuje v podvědomí a zůstává tam zažraná jako špína v rukou havíře. Další sludge motiv a další skvělá melodie, to je „Přijdeme znovu“, která je asi vůbec nejrozkročenější, na chvilku sklouzává k ryzímu minimalismu, ze kterého se pak pozvolna dostává za citelné podpory basové melodie až do míst, které těžko slovy vyjádřit.

Kapela chce naopak slovy vyjádřit mnohé, a dělá to zajímavým způsobem. Nejde o příběhy, ani klasické schéma sloka-refrén, ale holé věty, které mohou fungovat jako apely. Možná je trochu škoda, že Ladě není takřka nic rozumět, když sdělení je u kapely tak důležité, na druhou stranu fanoušci dobře vědí, kam svými šípy GATTACA střílí (společenské problémy, rasismus, elitářství, byznys, politika...). Ostatně slova jsou součástí balení na zvláštně pojatém vnitřňáku formátu A2 na novinovém papíru, a to jak v češtině, tak v angličtině. Co znamená koláž stromů na obalu nevím, ale na pohled vypadá zajímavě...

Na to, že nahrávka vznikla ve zkušebně, je zvuk hodně dobrý. Všechny nástroje jsou pěkně identifikovatelné, navíc se dá mluvit o zvuku specifickém, ušitém kapele na míru.

Seznam skladeb:

  • Strana A:
  1. Zase vytahují oprátky
  2. Řekni ne
  3. Dej všem co chtějí
  • Strana E:
  1. Panoptikon
  2. Něco za něco
  3. Přijdeme znovu

Čas: cca 25 min.

Sestava (snad):

  • Lada - řev
  • Hanka - baskytara
  • Blum - kytara
  • Šaman - kytara
  • Mazi - bicí

www.gattaca.bandcamp.com
www.bandzone.cz/gattaca

 


Zveřejněno: 09. 07. 2016
Přečteno:
4064 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

09. 07. 2016 16:55 napsal/a Coornelus
Souhlas
Musim s Johanem nakonec souhlasit. Loni jsem ten poslech skrz bandcamp jen tak odflák, ale po festu jsem s k tomu vrátil a je to dobré, hodně dobré. S osmičkou souhlas.