Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

LP/CD 2016, Scarlet Records / thrash metal / Itálie

Třetí album za čtyři roky? Ano, proč ne, ale... Tímto skóre se mohou pochlubit italští thrasheři GAME OVER. Čtveřice z města Ferrara funguje na tamní scéně již od roku 2008. Poprvé o sobě dali GAME OVER vědět o čtyři roky později, když jim vyšla debutní deska "For Humanity", která i u mě patřila k tomu lepšímu, co evropská nová vlna thrash metalu nabízela. O dva roky později vyšlo druhé album "Burst into the Quiet", na kterém byl výrazně znatelný posun GAME OVER vpřed. Rozhodně se tímto albem GAME OVER zařadili mezi nejlepší mladé italské kapely. Na třetí album jsem se tedy dost těšil, zvlášť když GAME OVER v létě konečně zavítají do Česka (Volyně + 3 koncerty v rámci jejich minitour na začátku září). Novinka nese název "Crimes Against Reality" a vyšla opět u italského labelu Scarlet Records. Jak už bývá v dnešní době zvykem, album vyšlo na CD i LP (black, green). O obal se postaral kreslíř Mario E. López a jedná o pěknou malbu hodící se k thrash metalové desce.

GAME OVER nahráli celkem deset skladeb a to včetně úvodního intra "What Lies Within...", které je hrané a příjemnou melodií dobře navodí atmosféru. Pak už následuje plynulý přechod do prvního válu "33 Park Street". GAME OVER tady opět servírují klasický retro thrash metal s chytlavými riffy a divokými sóly. Tady je vše v pořádku. Od první skladby až do té poslední se však nemohu zbavit dojmu, že GAME OVER poněkud otupěli. Zatímco debut i předešlá deska "Burst into the Quiet" vynikaly opravdu naostřenými kytarami, na novince "Crimes Against Reality" posluchač dostává více melodií a zpěvných refrénů. Skladby jsou celkově více chytlavé a uhlazenější. Například refrén v "Neon Maniacs" mi moc neleze do uší, i díky popěvkům doprovodných vokálů. Úplným přehozením výhybky je pak skladba "With All That Is Left". Regulérní metalová balada, která ze všeho nejvíce připomíná METALLIKU. A to takovým stylem, že je mi to až nepříjemné. Nemám vůbec nic proti pomalým skladbám, ale zde je to od barvy vokálu, frázování, melodie až po riffy vykradená METALLICA nebo v ještě horším případě angličtí EVILE. Jako celek "With All That Is Left" nevyzní špatně, ale je to až příliš okaté. Poté sice GAME OVER opět přidávají na tempu a vrací se do thrashových kolejí, ale opět je všude cítit snaha tlačit kapelu komerčnějším směrem. Výjimku tvoří krátká sranda "Fugue in D minor (allegro ma non troppo)" nebo "Gates of Ishtar", kde jsou pořád slyšet "staří" GAME OVER. Titulní skladba "Crimes Against Reality" má sedm a půl minuty a baví mě z ní tak třetina. Zbytečně dlouhé vyhrávky a druhá polovina je vata. Deska samozřejmě disponuje velice dobrý zvukem. Chybí mi však patřičná dávka agresivity a dravosti. Nikterak klukům nezazlívám směr, kterým se nyní ubírají, ale mě tato forma thrash metalu tolik neoslovuje. Na druhou stranu věřím, že i díky melodice, zapamatovatelným refreném, zpěvu a fyzickému nasazení, bude tenhle materiál na lidi dobře zabírat především na koncertech.

Z výsledku, kterého GAME OVER na své třetí desce dosáhli, jsem rozpačitý. Na jednu stranu se jedná o instrumentálně a technicky velmi dobře odvedenou práci, které nelze moc co vytknout. Na straně druhé je tu holý fakt, že "Crimes Against Reality" mě jednoduše ničím nenakoplo ani nepřejelo. Chybí moment překvapení a také energie z předchozích alb. GAME OVER ubrali a já z desky necítím to dravé mládí a jižanskou krev. Italská horkokrevnost je ta tam. Nicméně je jasné, že album "Crimes Against Reality" má velkou šanci oslovit zase další posluchače. A to i ty, kteří nejsou ortodoxní thrasheři. Lámat hůl nad GAME OVER by byla samozřejmě chyba, ale těch "okatých" skladeb je na nové desce hodně a já radši upřednostním první dva zářezy z diskografie. Uvidíme, jak to bude s těmito Italy dál a nebo zda si řeknu "hra skončila".

Seznam skladeb:

  1. What Lies Within...
  2. 33 Park Street
  3. Neon Maniacs
  4. With All That Is Left
  5. Astral Matter
  6. Fugue in D minor (allegro ma non troppo)
  7. Just a Little Victory
  8. Gates of Ishtar
  9. Crimes Against Reality
  10. Fix Your Brain

Čas: 41:02

Sestava:

  • Renato "Reno" Chiccoli - vokály, baskytara
  • Luca "Ziro" Zironi - kytara
  • Alessandro "Sanso" Sansone - kytara
  • Anthony "Vender" Dantone - bicí

Facebook a SoundCloud


Zveřejněno: 13. 06. 2016
Přečteno:
3776 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář