Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

16.4.2016, Písek - klub Papírák

Coornelus:

Vynechat koncert INVERLOCH a USNEA v Plzni chtělo pádný důvod. Našel se. Narozeninová pařba Korka a Žrouta za asistence vynikajících kapel – LAHAR, ČAD, GRIDE a RABIES. Musíte uznat, že to byla vlastně nutnost se zúčastnit. (úsměv)

Ještě než se začalo hrát, už panovala dobrá nálada, hromada známých tváří, takže vyloženě společenská událost. Tu kupodivu nezkazili ani RABIES (úsměv). Syky hned na začátku vtipně zahlásil na svého parťáka Šakala, kterého překřtil dle jeho oděvu na Barbara Conana českého hardcoru (úsměv) a dobrá nálada a forma jim vydržela celý set, který mi přišel jako nejlepší, jaký jsem kdy od těchto hlukařů viděl a slyšel. Slušná práce a skvělý start večírku.

Na LAHAR se pochopitelně zaplnil prostor do posledního místa a začala z počátku thrashmetalová vichřice, kterou postupně v druhé polovině vystřídal blok coverů od oblíbených kapel obou oslavenců. Osobně mě bavila mnohem víc vlastní tvorba, ale divočina, která se konala na tanečním parketu, mluvila jinou řečí. Vyšťavení LAHAR mohli jít po půl hodině slavit.

Dalšími gratulanty byli spříznění GRIDE. Iny si moc neodfrknul a už trápil hlasivky na novo. Klobouk dolů před jeho výkonem v tom pekelném vedru. Mám pocit, že GRIDE těžko někdy zklamou a tak i oni byli gratulanty na svém místě. Poprvé odhazuju foťák a řvu s kolegy „císař dávno nemá šaty“.

ČAD jsem strašně dlouho neviděl a moc jsem se na ně těšil. Pištovy textové obraty a hudbu míchající originálně crust, thrash a punk můžu v jakoukoliv denní hodinu. Mocný mosh, vyřvané hlasivky (to se vážně nedá nezpívat si s Pištou samé zásadní slogany), skvělá nálada, kterou jenom narušil polodebilní jedinec nesmyslným skokem střemhlav mezi lidi. Jinak ČAD není co vytýkat. I když pouze ve dvou, předvedli skvělou show, propojenou tradičními, vtipnými Pištovými hláškami.

Velkou pochvalu zasluhuje odvaha udělat akci nekuřáckou. Za sebe moc děkuju!

 

Johan:

40 + 40 = jarní akce na jihu Čech! Korek a Žrout na prahu seniorského věku! (smích)

RABIES. Jen jedna basa. Obr Koloděj musel do práce. Cesta do pravěku, aneb Šakal v masce z nějakého staletého hororu a v bílém sepraném tílku starém 30 let. Na tílku fixem napsané názvy kapel, třeba CINDERELLA, ACCEPT nebo KREATOR. Přes tílko nábojový pás. RABIES nezvykle čitelní. Setlist na celou stránku papíru A4 položený na kotli. Vosička přes něj do kotle tloukl. Odehráno za dvacet minut. Zábavná jízda. Nejspíš nejlepší vystoupení RABIES, které jsem kdy viděl.

LAHAR. Oslava začíná. „Dva hroby“, „Řecko“, peklo. Šest lidí z redakce Fobie hrozí v prvních dvou řadách. Většinou i řvou, že tady všude je Řecko!!! Po nějakých šesti válech se Iny loučí. LAHAR „prý“ končí. Nikdo tomu nevěří. Právem. Peklo na druhou. Cesta do pravěku na druhou. Covery z osmdesátých let. Inkvizitor zvedá svůj kříž! Proklínám, proklínám, proklínám... válku! Žils abys zemřel se prolíná s „Ausgebombt“! RADIOLOKÁTORŮV pohrobek.

GRIDE. Kdo je větší bubenické eso? Žrout nebo Čert? Nevím. Taky peklo. Zohýbané kytarové postupy. Lehce pesimistické věnování oběma oslavencům: „První minuta zbytku tvýho života“. Tak trochu provokace jedné sloky. Na poměry prostoru nečekaně kvalitní zvuk; ten už měli i LAHAR.

ČAD. Před jejich setem hrajeme hru „vyjmenuj co nejvíc názvů afrických zemí“. Pišta a Tornád ve dvou nadělali tolik paseky, jako předchozí party v pěti. Vtipné. Hitové. Zase parádní zvuk. Fotím jako blázen, protože fotografové běsní v první řadě. Pak stojím bokem a žasnu. Nad bicmenem. Kdo je největší bubenické eso? Pořád nevím, ale viděl jsme tři za jeden večer.

 

Peťan:

Čtyři (obrácený) křížky na krku - to se samozřejmě musí oslavit. S kamarády Korkem a Žroutem se všichni setkáváme x let na koncertech i mimo ně a po právu patří mezi motory jihočeské scény. Jejich oslava narozenin formou koncertu slibovala nejen parádní kapely, ale také skvělou sešlost kamarádů nejen z jižních Čech. A nebyly by to narozky, kdyby se nechystalo nějaké to překvapení (úsměv). Když mě Žrout oslovil s pomocí propagace, neváhal jsem ani vteřinu. Jsem rád, že jsem mohl nějakým dílem přispět k této slavnostní události (úsměv). Klub Papírák se kolem osmé večerní zaplnil do posledního místa a slavnostní jízda před zraky nějakých 200 maniaček a maniaků mohla začít.

Večer odstartovalo vltavotýnské komando RABIES. Tihle nestoři extrémní scény jsou stravitelní jen pro část osazenstva, zbytek venku kouří nebo popíjí. Mě RABIES bavili. Konečně jsem v tom chaosu slyšel i něco víc, na čemž se podílel především velmi dobrý zvuk. Šakal po čase vytáhl svoji škrabošku a ještě tím zvýraznil agresivitu jejich fast/violence/noise náletu. Krátký, rychlý, hlasitý. Nejlepší koncert RABIES, který jsem viděl.

LAHAR rozdělili svůj set na dvě části. První obsahovala laharovskou tvorbu v podobě skladeb „Řecko“, „Oběti doby“ nebo „Atomová hrozba“. Ta druhá, oslavenecká část se skládala z coverů od kapel, které Korka a Žrouta ovlivnily. Zazněly tak vypalovačky od D.R.I., MINOR THREAT, GRIDE či DEBUSTROL. Vrcholem byly covery od SODOM - „Ausgebombt“ (v němčině!!!) a kultovní „Kladívko“ od TÖRR! LAHAR měli opět výborný zvuk (první půlka lepší), nasazení 120% a výbornou odezvu. Jasně ukázali, kdo je pánem tuzemských pódií. Díky, tento set patří mezi ty výjimečné!

GRIDE to měli po tom masakru těžké, ale tito matadoři si s tím poradili parádně. Díky kvalitnímu zvuku perfektně vyzněly všechny přednosti specifické muziky, kterou prachatičtí produkují a zjednodušeně ji lze zaškatulkovat jako „gridecore“. Na kapelu radost pohledět, maximální atak (především Čert za bicími jel jako démon) na naše sluchovody. Úderné, energické, skvěle „splašené“. „Na jatka už nastoupila noční směna“, „Horizont událostí“, „Arogance moci“ a řada dalších pecek z repertoáru kapely, která letos slaví 20 let na scéně. Iny podruhé během chvíle za mikrofonem a podruhé s velkým přehledem. Opět bych tento koncert zařadil mezi ty nejlepší, jaké jsem v podání GRIDE viděl!

Závěr patřil slovenským hostům ČAD. Jednalo se o jejich první gig v Písku a i když přijeli pouze ve dvou, tak to byla jízda jako hrom. Pišta je showman jak se patří a jeho svérázné uvádění songů a vtipy prostě ke koncertů ČAD patří. Nasraný mix hardcore-punku a thrashe se slovenskými texty rozpoutal v Papíráku doslova peklo. ČAD jsem neviděl dva roky a až v Písku jsem si uvědomil, jak moc mi jejich koncerty chyběly. „Rabovačka“, „Skleněná veža“, „Psia Krv“, „Ťažký kov“, „Mercedes“, „Súkromná vojna“, „Červy“, „Konflikty“, „Na to si tu!“ a další vály musely rozpumpovat krev v žilách úplně každému. Perfektní set této sympatické dvojice!

Celou akci nelze hodnotit než kladně. Ukázkový příklad toho, jak by měla scéna fungovat. Korkovi i Žroutovi ještě jednou díky a jen to nejlepší do další čtyřicítky. A doufám, že už spřádají plány na padesátiny! (smích). Párty pokračovala, návrat domů v půl osmé ráno. Písek vládne!

 

Lukáš:

Dovŕšenie okrúhleho veku si rozhodne zaslúži špeciálnu oslavu a to isté si povedali Korek a Žrout z domácich LAHAR, ktorí nám pripravili krásnu párty, plnú tej najkvalitnejšej muziky! Do Písku prichádzam nedočkavo už okolo poludnia, na nádraží mám zraz s Peťanom a hneď razíme niekam do centra na obed. Potom si čas krátime popíjaním pivka a klábosením o rôznych podstatných, ale aj nepodstatných veciach. Okolo pol šiestej sa zase vraciame na nádraží, kde sa k nám pripojí Evina s Fredym a celí natešení si to hneď namierime do Papíráku. Zagratulujeme oslávencom a začneme s prípravami na večer. Stoly a stoličky musia preč, dnes večer tu bude divoko! (úsmev)

Čas v sobotu vôbec nesledujem a tak ani neviem kedy presne RABIES spustili svoj set. Kapelu na scéne samozrejme registrujem, ale ich živé predstavenie ma až dodnes míňalo, preto som bol na tú smršť celkom zvedavý. A začalo sa pekne zostra. Noisu moc neholdujem, ale občas sa pristihnem ako kývem hlavou, resp. podupkávam nohou, takže musím skonštatovať, že ma to dokonca aj bavilo.

Oslávenci Korek a Žrout plus zbytok LAHAR boli na rade ako druhí. Pred minipódiom to okamžite zhustlo a teplota v Papíráku začala stúpať. Výborný set zložený z vecí zo staršej tvorby kapely prekypoval silou a za podpory výborného zvuku vyzneli „Oběti doby“, „Atomová hrozba“ či „Řecko“ vskutku parádne. Prekvapením bol hlavne špeciálny set, v ktorom kluci vzdali poctu kapelám z dôb, kedy som ešte ani nebol na svete. A tak sme mohli počuť covery od D.R.I., či SODOM a asi najvydarenejšia vec druhej polky setu TÖRR - „Kladivo na čarodějnice“, pri ktorej sme si zahrozili ako sa patrí (úsmev).

GRIDE mali síce zahrať až na záver, no ČAD sa po ceste nepatrne zdržali, tak sa poradie posledných dvoch kapiel prehodilo. Myslím, že to nikomu nevadilo a pokračovalo sa v tom, čo začali LAHAR. Ja som zaujal miesto na strategicky výhodnom mieste u občerstvenia a tak som počas setu GRIDE doplňoval energiu, ktorú som predchvíľou vydal a z dobrej pozície sledoval Čertovu hru na bicie. Chlapi prišli, v grindovom tempe do nás nabušili niekoľko divočáren a zase odišli, aby mohli pokračovať v oslave.

Hudobnú produkciu večera uzavreli slovenskí ČAD, ktorí do Písku dorazili ako duo v zložení Pišta a Valér. Tento pekelný rachot, s ktorým nám ČAD spríjemňujú život, žeriem už niekoľko rokov, no vidieť a počuť  to naživo sa mi zatiaľ nepodarilo. Ale všetko zlé je na niečo dobré, veď kde môžem zažiť lepšiu premiéru ako práve v meste thrashu? (úsmev). Chlapci sa do toho od začiatku opreli s patričnou vervou a skladby „Súkromná vojna“, „Hroby našich predkov“, „Konflikty“, „Rabovačka“, „Na to si tu“,„Varič pika“ atď., sprevádzané Pištovými vtipnými prupovídkami, nestratili na intenzite, i keď na pódiu chýbala Baška s basgitarou. Hlavne sledovať Valérovu robotu za bicími bol zážitok, ten chlap je stroj! Set ČAD uplynul ako voda, dostalo sa aj na prídavky a myslím, že tento večer ani nemohol mať lepší záver, vďaka!

Po koncertoch párty pokračuje a tak ešte kecáme a bavíme sa, no všetko raz končí a niekedy nad ránom sa presúvame do centra mesta, aby sme v nejakom nonstope prečkali čas, ktorý nám ešte zostáva do prvých ranných spojov domov. Na záver by som chcel oslávencom ešte raz popriať všetko najlepšie, nech sa Vám darí chlapi a teším sa na deň, keď bude štyridsať rokov sláviť LAHAR!

 

Fredy:

To, že v Písku a okolí se konají jedny z nejlepších akcí, to už dneska vědí i lidé mimo jihočeský kraj. A když se taková akce navíc koná na počest dvou čerstvých čtyřicátníků Korka s Žroutem, je o kvalitní zábavu zaručeně předem postaráno. V sobotu jsem tedy vyrazil již brzo odpoledne z Prahy do Písku, kde mám sraz s kamarády u autobusáku. Společně pak dorážíme na místo určení něco kolem šesté a pomáháme s přípravou sálu na večer. Předzahrádka se rychle plnila černými individui a poslední návštěvníci z řad civilistů raději zahájili ústup. Postupně doráží spousta kamarádů a známých a jedno pivko za druhým padá u družné konverzace. A tak se mi stává, že přicházím o první kapelu RABIES, protože se zdálo, že je na všechno stále dost času.

To druhou kapelu v pořadí, LAHAR, bych si snad nikdy nenechal ujít, ani kdyby pánové neměli zrovna narozeniny. Oslavenci si pro nás připravili speciální set skladeb, které je hudebně ovlivnily, a tak se po prvních pár vlastních věcech hrají jenom coververze. Takže rozhodně zajímavý set i pro toho, kdo viděl LAHAR už mnohokrát. Zvláště „Ausgebombt“ od SODOM jsem si náramně užil. Ještě jednou všechno nejlepší chlapi a ať se daří.

Slováci ČAD mají zpoždění a tak musí Iny naskočit hned na druhou šichtu u svých GRIDE. Jsem po LAHAR přeci jen docela unavený a tak jejich vystoupení sleduji hezky z boku, zatímco se posilňuji pomazánkou z habaneros a upřímně nevím, co z těch dvou věcí mělo větší říz.

ČAD nakonec doráží a ujmou se role poslední kapely a ve vší úctě k oslavencům, tuhle sobotu prostě ovládli oni. Byť oslabeni o chybějící basačku rozpoutali takovou pekelnou výheň, že by to roztavilo i čertovu kovadlinu. Celou dobu musím pařit v kotli a ČAD mi k tomu hráli ty největší pecky jako „Vyvrhel“, „Mercedes“ nebo „Rabovačka“ ...prostě masakr.

Je konec, padají poslední pivka, pomáháme odnášet aparaturu a přemýšlíme, jak a kde strávíme zbytek noci neb jako správné „neviditelné frontě“ nám to jelo zpátky domů až někdy v šest ráno.

Fotky hovoří jasnou řečí. Fotil Coornelus, dokud nevletěl šílet do kotle; pak Johan.

Sykyho galerie a videa

Berryho videa

Skalíkova galerie

 


Zveřejněno: 19. 04. 2016
Přečteno:
4069 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

20. 04. 2016 09:38 napsal/a Peťan
Outfit
Vysokokarátová džíska!!!!! Ten pán sám prohlásil, že si ji bere jen na výjimečné akce. A ve slavnostním outfitu se lije jedna radost :-))))
20. 04. 2016 07:29 napsal/a Coornelus
Pravda
Je pravda, že onen pán lil jak prokoplej, ale jinak mu to slušelo v jeho třicet let starém outfitu neskutečně :-))))
19. 04. 2016 22:01 napsal/a Márty
:-))
to vypadá dobře dle fotek... :-)
19. 04. 2016 21:38 napsal/a immortal
:-)))
Ten pán v tom slušivém jeans kompletu (viz. poslední fotka) dorazil z nějakého agra ne? A na každé další je v nějakém rauši. Co jste mu dali za matroš :-))) .