Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

11. 12. 2015, Praha - Nová Chmelnice

Pravděpodobně poslední akcí, kterou letos stihnu navštívit jakožto pozorovatel, se stala aspirantka na TOP koncert celého roku 2015. V rámci šestizastávkového turné do Prahy dorazila vskutku lákavá sestava čtyř jmen, která můžeme všechna řadit do ranku black metalu, přesto mezi jejich tvorbami nalezneme enormní rozdíly. Mezinárodní komando KRINGA; MISÞYRMING; ONE TAIL, ONE HEAD a MGŁA se představilo v klubu Nová Chmelnice. Poslední dvě jmenované kapely s tímto prostorem měly své zkušenosti, neboť zde vystoupily také loni.
 
Otevření klubu pro veřejnost bylo naplánováno na šestou, termín se sice nepodařilo o nějakou půlhodinu dodržet, start první kapely už ale nastal podle plánu, tedy v sedm. Roli „otvíráku“ měla rakouská KRINGA, kterou jsem viděl loni na festivalu Phantoms of Pilsen, kde zanechala velmi dobrý dojem. Čtveřice vystoupila spíše v civilním oblečení, jen s očima zahalenýma do černé barvy a spustila svou kombinaci syrového black metalu a šlapavého black’n’rollu, jež podle mě tentokrát fungovala ještě lépe, než před rokem v Plzni. Poslední zkušenost s Chmelnicí jsem, pokud si dobře pamatuji, měl na lednovém koncertě INQUISITION a spol., který byl kromě o standardně výtečné výkony vystupujících kapel obohacen také o naprosto zkurvený zvuk. S prvními tóny KRINGA byly ale obavy alespoň pro příštích 45 minut zažehnány, sice bych si dokázal představit o malinko hlasitější kytary, ale do jakéhokoliv stěžování si mám daleko. Rakušané mají na kontě kromě tří demíček pouze EP „Total Mental Desecration“, a skladba „Wreck the Temples (Ascent to Utter Darkness)“ právě z tohoto počinu pro mě byla vrcholem setu KRINGA. Čtveřice zahrála také minimálně jednu novou skladbu, tak nezbývá než doufat, že už se blíží vydání i dlouhohrajícího alba. Velice dobře fungovala kombinace Berstukova řevu a Vritrova hlubokého čistého hlasu. Úvod jednoznačně povedený a potvrzující mé domnění, že v tento večer za to budou stát všechny čtyři formace.

Islandská black metalová scéna se pomalu ale jistě začíná rozrůstat a zajímavá jména nezůstávají uschována pouze v této odlehlé zemi, ale dostávají se do povědomí širšímu posluchačstvu. Za všechny tamní kapely mluví SVARTIDAUÐI, zmínil bych dále třeba WORMLUST, SINMARA, CURSE a nebo právě MISÞYRMING, kteří se letos vytasili s debutovou deskou „Söngvar elds og óreiðu“ a ihned se o ně strhl zájem. Nutno dodat, že zaslouženě, počin je opravdu napěchovaný atmosférickým běsněním a až na skladbu „Söngur uppljómunar“ jsem z něj čím dál více odvařený. Zároveň to z páteční sestavy byla jediná kapela, se kterou jsem naživo dosud neměl tu čest. Očekávání tak byla veliká a mohu nakonec říci, že byla také splněna. Proč nakonec? Zpočátku se totiž vyrojil obávaný problém s ozvučením, nástroje splývaly do jedné zvukové koule. Chvála Satanu, že po nějaké druhé/třetí skladbě se sound podařilo vyladit a zlému zážitku tak už nic nebránilo. U podobných kapel je při koncertním vystupování obvyklá spíše statičnost hudebníků, MISÞYRMING ale ukázali, že není nutné nehnutě postávat (ač proti tomuto přístupu nemám jediného špatného slova) k navození rituální atmosféry. Zejména kytarista a zpěvák D. G. byl jako utržený ze řetězu, stejně jako jeho struna nejprve na jedné, následně také na druhé kytaře. Většina setlistu byla samozřejmě postavena na jediném albu, také MISÞYRMING si ale jako jejich rakouští kolegové (a také následující norští) připravili novinku. A pokud by vám už „Söngvar elds og óreiðu“ k poslechu nestačila, vězte, že na 1. února vyjde debutovka „Allir vegir til glötunar“ kapely NAÐRA, v níž působí tři čtvrtiny MISÞYRMING, a zmiňovaný D. G. připravil společně s Američanem Alexem Poolem druhou desku SKÁPHE, která vyleze den předtím. Aktivní to chasník.

ONE TAIL, ONE HEAD, to je prostě syrovost. Jednoznačně jedna z nejživelnějších black metalových kapel na scéně. Již před čtyřmi roky se vytasili se dvěma EP, která nejsou sice ničím až tak extra zajímavá, ale naživo předvedou Norové vždy ohromné peklo. Nejinak tomu bylo tentokrát a zejména skladby z EP „Tandava“ „In the Golden Light“ a „The Splendour of the Trident Tyger“ fungovaly naprosto parádně. Zazněly ale také pecky z druhého eponymního EPka, zároveň ale nějaká ta nová věc také se OTOH rozhodli proložit svůj set jednou instrumentální věcí. Největší show samozřejmě dělal maniakální vokalista Luctus a tak si říkám, že kdyby někdy došlo k situaci, že by se pánové rozhádali a měl by právě on kapelu opustit, tak to zbytek může rovnou zabalit. Nechci ostatní muzikanty nijak shazovat, ale najít šílenějšího zpěváka by se jim stoprocentně nepovedlo. Tentokrát se sice neházel mrtvý pták do lidí jako před rokem, kdy nakonec skončil ve chmelnické ventilaci, přesto na agresivitě OTOH rozhodně neubrali. A když zařvali do mikrofonů zároveň Luctus a kytarista Åsli, šlo o opravdu mocné kombo. To byla zase rychta, sice s trochu přeřvaným zvukem, ale u ONE TAIL, ONE HEAD člověk tyhle menší nedostatky neřeší. Jednu skladbu věnovali také kapele CULT OF FIRE a kreslíři Davidu Glombovi.

Oproti zběsilým Norům působila statická, klidná a výrazně melodická MGŁA jako z jiného světa. Rozběsněný kotel se v podstatě uklidnil a nechal se unášet na charakteristických kytarových vlnách. Polský kvartet vystoupil klasicky v kožených bundách a s kuklami bez otvorů přes obličej a v podstatě předvedl také svůj klasický koncert, tentokrát obohacený o tři songy z nové desky „Exercises in Futility“. Mně osobně mrzí, že z něj nezazněla pětka, neboť podle mého výrazně převyšuje zbytek kompozic, které se ovšem stále řadí do nadprůměru. Potěšilo zařazení starých pecek jako obou částí EP „Mdłości“ nebo jednotky z „Further Down the Nest“, osobně bych rád slyšel třeba ještě dvojku z „Presence“ nebo více skladeb z „Groza“, ale MGŁA pochopitelně staví setlist na novince. Zvukově šlo o téměř bezchybný koncert, v opačném případě by to zrovna u MGŁA bylo naprosto v háji, neb si troufám říci, že jejich hudba je opravdu z většiny postavena na kytarových partech. Sledovat zejména sezónního kytaristu, jak zběsile mu ruka kmitala po strunách (ač často jen po jedné), no… myšlenky na ukončení jakékoliv vlastní kytarové činnosti se znovu dostavily. (úsměv) MGŁA předvedla svůj standard, kterým je nadprůměrné vystoupení bez jakýchkoliv zbytečných keců. Na rozdíl od předchozích koncertů v ČR nekončila svůj set sedmičkou z předchozího alba „With Hearts Toward None“, která podle mě ale funguje na závěr lépe než poslední skladba „Exercises in Futility“, ale to je už jen takové hnidopišství.

Marně projíždím paměť. Ne, letos jsem žádný lepší (minimálně klubový) koncert pravděpodobně nenavštívil. Není nad to, když se sejdou na pódiu čtyři formace a všechny stojí za to, všechny baví svým osobitým pojetím black metalu. Nesmírně povedená akce, za kterou stejně jako loni v březnu děkuji Tomášovi Cornovi a Obscure promotion. Po koncertě jsem tak uvažoval, že by nebylo na škodu do ČR dotáhnout některé další skvosty ze země našich severních sousedů. Tamní BM scéna je plná zajímavých akvizic, tací BLAZE OF PERDITION, OUTRE nebo NON OPUS DEI by jistě v klubu fungovaly famózně.

Zveřejněno: 17. 12. 2015
Přečteno:
4669 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář