Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

Poté co naše končiny navštívili Mayhem, Gorgoroth a letos Carpathian Forrest, chystá se k nám další legenda norské scény, konkrétně vikingové Enslaved, kteří si coby support přivezou krajany Vreid.

Naše barvy pak budou zastupovat Avenger z jihu Čech.

Zatímco se spousta norských tvůrců stylu s názvem black metal odporoučela popíjet medovinu do Valhally, spousta se jich vrhla na probádávání končin black metalu na hony vzdálených, Enslaved se jako jedni z mála drží, třebaže i do jejich hudby se postupem času vklínily postupy pro black metal ne právě typické. V roce 1991 vdechly dva základní pilíře (Ivar Bjornson a Grutle Kjellson) život tomuto seskupení. A právě tito dva si zachovali své posty i přes personální rošády v řadách Enslaved až do dnešních dnů. Vše začalo kultovním demem Yggdrasill, které získalo pozornost vydavatelství Deathlike Silence. A už to jelo. Následoval split Hordanes land společně s mocnými Emperor a první řadové album Vikingligr veldi. Poté Enslaved podepsali smlouvu s tehdy slušně rozjetými Osmose productions, s nimiž jim spolupráce vydržela několik let a několik desek. Jmenovitě Frost (1994 - na toto album dodnes nedá většina black fans dopustit), Eld (1997), Blodhemn (1998), Mardraum (2000), Monumension (2001) a Below the light (2003). Na albech, jenž vyšla po roce 2000 se Enslaved, jak již bylo zmíněno, začínali rozpínat i do netušených končin. Jejich nahrávky nasákly duchem psychodelična a byly patrné i jejich rockové vlivy, to vše samozřejmě při zachování své vlastní tváře, včetně Grutleho charakteristického ?ječáku?, jenž se střídá s čistým vokálem. Stejný recept použili seveřané i na svém, zatím posledním, studiovém záseku s názvem Isa (2004), na jehož podporu se tour jede. Třebaže psychodelické koření použili v poněkud menší míře. Novinka jako by byla mírným návratem do dob Eld. Nezbývá než čekat, až tito Vikingové zakotví své drakary v Klánovicích na své první dobyvatelské pouti v naší zemi a ukáží nám, zač je toho sever... 

Stejně jako C. Forrest i Enslaved mají za předskokany své krajany. Jméno Vreid pravděpodobně mnoha lidem nic neřekne, nicméně Windir už určitě ano. Jedná se totiž o pohrobky této kapely, kteří se po tragické smrti Valfara rozhodli pokračovat s pozměněným názvem. 3 bývalí členové (Hváll, Steingrim a Sture) k sobě vzali novice jménem Ese a valí svoji black metalovou káru dál. Jejich debut Kraft vyšel stejně jako zatím poslední studiový počin Enslaved u norského vydavatelství Tabu records. Můžeme se tedy těšit na rovněž první zastávku v našich zeměpisných šířkách.

Zastoupena bude i naše scéna. Nenajde se snad nikdo, kdo by neznal Avenger. A to jednak jako pořadatele skvělého Open hell festu, ale zejména jako klasiku old school black?death metalu v naší zemičce. Kdo vlastní jejich zatím poslední skvělé album Godless, ví o čem je řeč. Kdo ho nevlastní, dělá chybu. Každopádně koncert by ho o tom měl přesvědčit. Zajímavé bude jistě i sledovat bývalého bubeníka Honzu na postu kytaristy.

Shrnutí:

ENSLAVED

VREID

AVENGER

Středa, 9. březen 2005 ? Praha ? Klánovice ? Black pes

Začátek: 19:00h

Vstupné: 350,- Kč na místě, 320,- Kč v předprodeji

Další info: www.shindy.cz


Zveřejněno: 01. 03. 2005
Přečteno:
3289 x
Autor: Goro | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář