Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HUSMAN FEST

CD 2015, Hidden Marly Production / black metal / Srbsko

SVARTGREN je dvoučlenný projekt, který spatřil světlo světa léta páně 2005. Už od začátku bylo jasné, kam chtějí Aleksandar a Vuk svou hudbu směřovat a proto tomuto projektu nastavili kurz směrem na jih od ráje a začali v textech probírat témata nihilismu, smrti, deprese a misantropie. Jako hudební doprovod k této lyrice si nezvolili nic jiného, než tuze krásný black metal.

Častým jevem kapel, oděných do černého pláště a pocházejících buď to z hlubokých vod podzemí nebo východu, je nekvalitní zvuk. Většinou nahrávky doplatí na nedostatečné sejmutí zvuku bicích a pak často tento hendikep v propagačních materiálech ženou do popředí a hrdě hlásají, že hrají pravý BM. Člověk by asi musel být blázen, kdyby si myslel, že nahrávka s takovým to zvukem udělá ještě dnes díru do světa. Už se totiž nepíše rok devadesát, a proto mi tyto rádoby true BM nahrávky povětšinou připadají spíš úsměvné než hodnotné. Zdá se, že přesně tohoto jsou si vědomi i členové SVARTGREN a proto zvolili, kvalitní srbské studio Citadela na pořízení veškerých zvukových stop, jež následně zaslali do Barcelony kvůli finálnímu mixu. Nakonec kotouč zabalili do obalu plného démonů a otevřených hrobů, přesně podle starých pravidel černého kovu. Právě obal dává ihned tušit, že tady půjde o černočernou tmu.

Tak horké to ale není. Hudba se točí převážně ve středních tempech, ale často nechybí ani řádné sešlápnutí plynu. Jen ti, kdo čekali nekompromisní vyhlazováky od začátku do konce, mají pro tentokrát smůlu. Pánové o sobě tvrdí, že hrají syrový black metal, ale právě tato syrovost mi v jejich hudbě poněkud schází. Naopak s každou další skladbou mě utvrzují v názoru, že jde o promyšlené a smysluplné dílko, plné zajímavých momentů a zvratů. Namísto pouhé nespoutané agrese a brutality je znát cit pro vyváženost. Tou vyvážeností mám na mysli střídání melodických pasáží s rychlými sypačkami. Ale ani tyto výlety do brutálních vod nejsou přehlídkou odměřenosti a chladu. I přesto, že jde o klasické postupy, je hudba kvůli melodickým linkám kytar podstatně víc chytlavá a tím i přístupnější širšímu publiku. Když už jsem vzpomněl kytary, tak ty jsou na tomto albu alfou a omegou. Například už v prvním kousku „Od pekla“ jde slyšet moc hezký motiv. Stejně tak chytlavé je i jejich zdvojení v „Svetlosti tiha“. Takto bych mohl psát i o všech ostatních skladbách. Při pročítání sestavy na internetu, kde je uvedeno jen výše jmenované duo, jsem si říkal, že bicí automat zní opravdu přirozeně. Poté při bližším pátrání v bookletu jsem zjistil, že bicí nahrál jistý Marko. Ten ale není stálým členem, proto si nedovedu moc dobře představit, jak vypadá pódiová prezentace pouze ve dvou s bubeníkem z playbacku. To ale nic nemění na dokonalosti domácí produkce.

Nemohu si pomoct, ale SVARTGREN mi jsou už dlouhou dobu moc dobrým společníkem při nočních vycházkách po temných hřbitovech plných prázdných hrobů a zčernalých náhrobních kamenů, plných neznámých jmen. A vždy, když všechny zvuky noci na chvíli utichnou, mám v hloubi srdce pocit, že se mi někde uvnitř usídlil duch hřbitova. A tak i po doznění kotouče nadále sedím a vzpomínám.

Seznam skladeb:
  1. Od pakla
  2. Spremna su vešala
  3. Prazan grob
  4. Svetlosti tiha
  5. Reka
  6. Smrti
  7. Hram
  8. Bezdan
  9. Ka rubu zaborava

Čas: 40:54

Sestava:
  • Aleksandar – kytara, zpěv
  • Vuk – kytara

Hosté:
  • Marko – bicí
  • Luka – baskytra

http://www.svartgren.net/
https://www.facebook.com/svartgren
https://www.youtube.com/user/Svartgren


Zveřejněno: 17. 06. 2015
Přečteno:
3489 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Luma | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář