Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

17.3.2015, Praha – Podnik

V tohle už jsem ani nedoufal! Když KRABATHOR loni oznámili reunion, byl to jako blesk z čistého nebe. Na Brutal Assault už nějaký ten rok nejezdím, ale tajně jsem věřil, že dojde i dalším koncertům. A na podzim jsem se skutečně dočkal potvrzení týdenního turné v polovině března. Popravdě jsem to očekával později, ale pánům návrat evidentně zachutnal. Nepatřím sice ke generaci, která měla možnost na tuto death metalovou legendu chodit od konce osmdesátých let až do jejího rozpadu v roce 2003, přesto pro mě KRABATHOR představují jednu z prvních death metalových kapel, které jsem slyšel na kazetách společně s velikány DEATH nebo OBITUARY. Na její první čtyři alba nedám dopustit a slyšel jsem je nesčetněkrát. Z důvodu pracovních povinností jsem zvolil pražskou zastávku turné a dlouho dopředu jsem dával najevo neobvyklou natěšenost na tuto smrtící slavnost. Těšil jsem se i na předkapely BRUTALLY DECEASED a DYSANGELIUM. Snad jen prostory klubu Podnik mě zklamaly svým interiérem a vybavením. Zlatý velký sál v KD Vltavská, ale co, tento večer jsme tu kvůli death metalu.

Celý večer odstartovali krátce po půl osmé DYSANGELIUM z Pardubic. Tuhle partu jsem viděl několikrát, ale buď to bylo s mizerným zvukem a nebo jsem měl již výrazně upito (úsměv). Tentokrát vše fungovalo jak má a jejich více než půlhodinový set mě bavil. Jednotlivé skladby jsem neznal, ale každá z nich byla po chvíli snadno zapamatovatelná. DYSANGELIUM měli navíc velmi slušnou odezvu zaplněného klubu a celý koncert si patřičně užívali. Žádná moderna, ale starý a poctivý death metal. Pražský support se povedl na jedničku.

BRUTALLY DECEASED jedou s KRABATHOR celou šňůru a nutno říci, že naprosto zaslouženě. Budu se opakovat, ale tihle chasníci u nás představují špičku žánru a to znovu dokázali i s novým basákem Ubinou. BRUTALLY DECEASED vyznávají švédské ražení death metalu a přesně tímto nekompromisním způsobem to do nás nahrnuli. Ve jménu starých dobrých GRAVE a DISMEMBER. Žlábův vokál je nezaměnitelný a zbytek kapely šlape jako dobře namazaný stroj. A vůbec, mám pocit že BRUTALLY DECEASED se každým koncertem posunují dál a dál. Na takto velkém pódiu pak působili jako některá velká zahraniční death metalová sebranka. Vály jako „Deceased“ nebo „Dead Lover´s Guide“ museli chytnout za srdce každého staromilce. Vrcholem pro mě byla skladba „Deathwish“. Výborná záležitost ze zatím posledního LP „Black Infernal Vortex“. Na závěr přišel na řadu vál z chystané nové desky a je jasné, že BRUTALLY DECEASED neuhnou svému stylu ani o píď. Díky!

A pak to přišlo! Ani se dlouho nezvučilo a objevila se projekce s dnes již legendárními záběry z Death Metal Session, které se konalo v roce 1988 ve stejné budově KD Vltavská (tehdy Dům kultury Dopravních podniků). Nostalgie zavládla naplněným sálem a s příchodem trojice Bruno – Christopher – Pegas se okamžitě objevil les zdvižených rukou a bouřlivý ohlas. Otvírákem se stala neskutečná vykopávka „Totální destrukce“, při které Bruno stejně jako před pětadvaceti lety vystoupil v plynové masce na hlavě. Absolutní návrat ke kořenům. KRABATHOR mám naposlouchané nazpaměť a tak si od začátku užívám každý riff, každý moment této srdeční kapely. Nějaké řeči o tom, že Christopher nedává sóla ani zpěv bych okamžitě smetl ze stolu. Ano, možná že dlouhá pauza znát je, ale KRABATHOR jsou dnes kapelou, která vás na nějaké případné nepřesnosti nechá zapomenout. Bruno je jeden z nejsympatičtějších lidí na naší scéně a to znovu dokazoval projevem a uváděním jednotlivých skladeb. A co víc, na všech třech členech byla znát euforie, nadšení a radost hrát v takové atmosféře. Narvaný klub zobal KRABATHORU z ruky a já si připadal jako v roce 1990. Zvuk místy trochu zahrapoval, ale celkově jsem byl spokojen. Ten materiál má i po letech neuvěřitelnou sílu a jednalo se o prvotřídní old school death metal. KRABATHOR neopomenuli žádný ze svých hitů a tak jsme mohli třepat palicemi na flákoty jako „Apocrypha“, „Liquid“, „Eternal“, „Pain of Bleeding Hearts“, „Faces Under the Ice“, „The Truth About Lies“ nebo „Unnecessarity“. V závěru nemohly chybět death metalové hymny „Orthodox“, „Imperátor“ (česky!) a „Pacifistic Death“. Bouřlivé atmosféře se sám Bruno klaněl a celkem dvakrát jsme si trojici vyřvali zpět. Během koncertu jsem si několikrát uvědomil, jaká že je moje hudební krevní skupina. A nic na tom nemění ani fakt, že tehdy při Death Metal Session jsem ještě ani nebyl na světě (úsměv). KRABATHOR mi tímto koncertem splnili dlouholetý sen a já věřím, že mi ho ještě alespoň jednou splní zase. Zvlášť poté, jakým způsobem a s jakým přehledem pánové koncert odehráli. Totální destrukce! Velký zážitek. Díky!


Zveřejněno: 19. 03. 2015
Přečteno:
3654 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

19. 03. 2015 20:58 napsal/a prepil
:-)
..tak to jsem teda sežral i s navijákem. CM jsem už neslyšel takových +-15 let, takže jsem uvěřil uváděnému názvu skladby. Nu což, sypu si popelník na hlavu ;-)
19. 03. 2015 18:24 napsal/a Bruno
Krabathor
To byl chytak´ jestli si toho nekdo vsimné skladba byla samozresjme In The Blazing River :-)
19. 03. 2015 14:43 napsal/a prepil
cool..
Včera v Ov hráli i \"The Loop\"..
19. 03. 2015 13:52 napsal/a Demonick
Cool...
Čitam, ze z Cool Mortification iba jeden song? :( škoda, velká škoda...