Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
F.O.B. - Outside The Palace Walls

17.1.2015, Strakonice – Restaurace Jiskra

První dojmy: Peťan

Jako každý rok, tak i ten letošní otevírala mojí koncertní sezonu akce pod taktovkou Thrashers Crew Strakonice (lidi kolem CONOPED). Po loňském Zboráči padla volba na hospodu Jiskra. Klasická undergroundová akce, žádné pódium, žádné velké prostory. I tak mohlo dorazit (vstup dobrovolný) odhadem osmdesát (?) hlav. Vesměs všechno známé tváře a tak bylo pořád o čem kecat. Točená strakonická dvanáctka se nedala pít a tak jsem po dvou kouscích přesedlal na osvědčenou lahvovou Plzeň. Začátek psaný na osmou, pořadí kapel neznámé, skutečný start někdy po deváté, prostě punk (úsměv).

Blatenští LIBIDO CHALLENGE se postarali o rozjezd večera a protože jsem s nimi měl tu čest poprvé, byla na místě určitá zvědavost. A dostalo se mi příjemného překvapení. Přímočarý hardcore amerického střihu mě bavil. Každá skladba trochu jiná, o stereotypu se určitě nedá mluvit. Kluci se nebáli zabrousit i do pomalejších pasáží. Povedený set.

Jako druzí nastoupili domácí CONOPED, kteří po prvním válu (cover BTCW, pokud jsem dobře slyšel?) oznámili, že to bylo všechno a loučí se (smích). Aby se pánové nedostali do zatracení, jako přídavek vystřihli celý a klasický thrash/hardcore/punk set v čele s největší peckou „Jak 100 hoven?“, kterou si zařvala většina přítomných. CONOPED bavili jako vždy!

Malý otazník visel nad budějovickou sebrankou KUZIMU MABAYA. Po jihočeských akcích jezdím poměrně dlouho a často a netuším, jak se mi mohli tihle punx tak dlouho vyhýbat. Přišel čas to napravit. Od začátku do konce správně špinavý metalický crust/punk ve stylu postarších MÖRKHIMMEL, KRÜGER nebo BETON. Nechyběly ani melodičtější a pomalejší pasáže, ani střídající se vokály frontmana s bubeníkem. Dobrá masáž! Doufám, že kluci brzy něco vydají.

Rockové hvězdy z Hollyweedu nakonec (smích)! KAOSQUAD za to vzali nejprve na baru a pak jsme mohli sledovat vtipné zvučení, stavění bicích a vůbec celý set. Od té doby, co je v kapele Honza Kapák, to Víťan fláká a Honzu si udobřuje tím, že si vezme tričko AVENGER (smích). Tak a teď trochu vážně – KAOSQUAD opět předvedli to, co se od nich čeká – old school death/grindová nálož podpořená v závěru o covery velikánů tohoto žánru. Tihle kluci mě hodně baví a bavit nepřestanou. Díky mosh!


Pohled druhý: Johan

Strakonická trešerská krev přichystala na sobotní večer slibně se jevící soupisku hardcore kapel, které nehrají vyloženě jen HC, ale koketují i s metalem či grindem. Pro mě byli největším lákadlem českobudějovičtí KUZIMU MABAYA, které jsem viděl v létě v Něměticích, kde mě hodně zaujali; ale v podstatě mě zajímaly všechny kapely, i když některé jsem v poslední době viděl několikrát.

To neplatí o LIBIDO CHALLENGE, které jsem naopak neviděl dlouho, snad rok a půl... Kdysi mě příliš nenadchli, ale posun, jaký za necelé dva roky udělali, musím ocenit. Kapela se sehrála, takže působí suverénním dojmem, zároveň si ujasnila, co a jak chce hrát, a výsledkem pro mě bylo největší a nepříjemnější překvapení večera. Bavily mě hlavně klasické hardcore pasáže s tepajícími bicími, ale ocenit musím i kytarovou práci obou pánů, kteří kouzlili zajímavé melodie, takže muzika vyzněla promyšleně a pestře.

CONOPED potkávám po okolních městech pravidelně, pravidelně o nich píšu, že mě živě baví, a bavili mě i tentokrát. I na konopnících je vidět posun, hlavně co do instrumentálních kvalit, hudebně je to pořád podobné, směs thrashe, punku a HC, krátké svižné kusy, nejvíc mě baví „Pod Kilimandžárem“.

KUZIMU MABAYA se poskládali do kruhu a roztočili crust/metalový tanec, který nenechal nikoho oddychnout. I  na KUZIMU jsem pozoroval větší vyhranost než v létě, kdy jeden z kytaristů působil lehce statickým dojmem; tentokrát už kapela vypadala jako dobře seřízený stroj. Vypadá to, že nám na jihu roste další zajímavá parta, která se může směle měřit s tuzemskou crustovou špičkou. Hlavně ty řezající melodie mně přišly hodně povedené.

Ještě povedenější sebranka jsou ale ALKOSQUAD. Tři čtvrtiny kapely působily hodně veselým dojmem a pohled do Alešových zakalených očiček věstil pěknou divočinu. K té nakonec došlo, bylo to opravdu punk. (úsměv) Ale i přes nějaké ty nepřesnosti se komandu povedlo rozhýbat pár jedinců k moshingu, takže na plácku to vřelo. Trochu horší mi přišel zvuk, zatímco předchozí party zněly hodně slušně, KAOSQUAD byli nějací zahuhlaní...

Celkově příjemná akce dvě minuty od domova, spousta známých tváří, pěkná návštěva a pěkných pár zjevů, kteří nějak neodhadli, co s nimi udělá nezřízená konzumace. (smích) Takže poměr akláčů a lidí při smyslech byl snad nejvyšší, co jsem kdy zažil. Holt ten hárdkór není žádná legrace... (smích)

Fotky: Johan

Zveřejněno: 19. 01. 2015
Přečteno:
3423 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

23. 01. 2015 19:43 napsal/a šlechtic b.m.
to Cherry
Už jsi s tim trapnej a víme co jsi zač Kučero mongolo mengele :D Prosimte, ponechaj si svoj nazimindrák pre seba a neuražej to čemu nerozumíš a co se te netyka ty parazite.
20. 01. 2015 17:07 napsal/a Peťan
to Cherry
přečti si report a pak mluv něco o nulovém publiku, ty feťáčku :-))
20. 01. 2015 16:04 napsal/a Cherry
???
to čo je za feťáčiky toto? hnusáci, tipujem nulové publikum ;) :D
20. 01. 2015 13:43 napsal/a immortal
Dobrá akce.
Chválit Konopníky je nošení dříví do lesa, ikdyž i oni zahráli lepší sety. Poprvé jsem měl tu čest s Libido a Kuzimu a musím pět chválu, parádní sety, parádní sound, všechno pěkně slyšet včetně zpěvu. Alkosquad předvedli zatím nejhorší výkon co se týče produkce co jsem je zatím kdy slyšel, u výčepu byli o 100% lepší. Nevím, jak hluboko chce Hrabě von Čestic klesnou, ale takhle asi ne, když on známý to perfekcionista a výkon zbytku kapely v troskách.