Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
HEIDEN – Andzjel

KAOSQUAD, IMPURITUM, AVENGER, LAHAR, ET MORIEMUR

Johan:

Blížící se konec roku je ve znamení spousty různých tradic – ta nejlepší se jmenuje Satan Klaus Fest a koná se pravidelně 25. prosince ve Volyni. (úsměv) A jako každý rok, i letos se metalové hlavy zvedly od plných stolů a vyrazily oslavit slunovrat po svém... Společnost se sešla opravdu vybraná, kolem 120 platících a 5 kapel, a jak bývá zvykem, většina vystupujících i přihlížejících se mezi sebou znala, takže šlo o jeden velký mejdan... (úsměv)

Do slušně zaplněného sálu začali kolem 20. hodiny valit válce KAOSQUAD. A premiérově v nové sestavě, vedle Kozla, Víťana a Aleše se objevil všudybyl Honza Kapák. Druhá kytara zahustila zvuk nyní již čtyřčlenného komanda, které během necelé půlhodiny nasypalo do lidí dobrých dvacet songů; jako rozjezd akce perfektní old school death/grindová jízda.

IMPURITUM a taky old school, ale z jiného ranku. Honza se přestěhoval za bicí, Rubash s mikrofonem pod pódium mezi lidi a deathmetalová rubanice mohla vypuknout. Čím dál tím víc se mi tvorba čtyř pětin AVENGERU z přelomu tisíciletí líbí – a když se přidá dobrý (= srozumitelný) zvuk, je v podstatě vyhráno.

„Kapák Fest“ (jak někdo akci vtipně přejmenoval) pokračoval vystoupením AVENGER. Ti od chvíle, kdy jsem je viděl naposledy, doplnili sestavu o druhého kytaristu Jirku Kociána, a tak kytara, která zněla loni z playbacku, se tentokrát nacházela na pódiu. Druhou změnou (alespoň mi to tak přišlo), bylo hojnější zapojení tympánisty Jardy u mikrofonu, kdy velmi často doplňoval zpívajícího bubeníka Honzu. AVENGER to s délkou setu taky nepřeháněli, nějakých šest songů a šlus, vedle rotyky „Godless“, která způsobila první divočejší taneční variace na place, zapůsobila hlavně hymnická paráda „Bohemian Dark Metal“.

Ještě, že tentokrát hráli LAHAR a ne RADIOLOKÁTOR, protože to by se Honza na pódiu objevil čtyřikrát – a to už by opravdu bylo moc. (smích) LAHAR je kapela, kterou jsem letos nejspíš viděl nejčastěji ze všech, přesto mě tihle thrashoví šílenci neomrzeli. „Řecko“, „Stý ze sta“, cover LUCIE (úsměv) „Oheň“, „Déšť“, „Neviditelná fronta“... jeden flák lepší než druhý, pod pódiem klasické peklo, na pódiu taky, lidi řvali s Inym texty do prázdna i do mikrofonu, někdo si zaplaval... a Peťan skočil.

Letošní Satan Klaus disponoval opravdu silným line-upem, ale ač si všechny čtyři předchozí kapely poslechnu s chutí několikrát do roka, nejvíc jsem byl zvědavý na ET MORIEMUR, které jsem neviděl přes dva roky. Poté, co DISSOLVING OF PRODIGY ukončili činnost, právě ET MORIEMUR převzali žezlo krále tuzemského doom metalu. Už předchozí nahrávky zněly slibně, novinka „Ex Nihilo In Nihilum“ pak směle konkuruje zahraničním špičkovým zástupcům pomalého smutného žánru. Na živo to byla jedním slovem paráda. Uhrančivé, působivé, silné představení, v němž nechybělo nic, co by kovaný doomař potřeboval. Těch kovaných tedy bylo o poznání méně než na předchozí party, ale „pozůstalí“ věděli, na co si počkali a užívali si nejen táhlé a pomalé tryzny, ale i překvapivé ostřejší výjezdy – po kompoziční stránce promyšlená muzika, po vokální dostatečně přesvědčivý Zdeněk, který v závěru skončil na kolenou; jeho prožívání vystoupení bylo opravdu uvěřitelné.


Peťan:

Volyňský SATAN KLAUS FEST se letos konal již pošestnácté a jako tradičně lákal na silnou hudební i společenskou sestavu. Letošních pět kapel pro mě znamenalo nejlepší sestavu za poslední roky této akce a tak nebylo o čem přemýšlet. Navíc ráno volá Štěpán, že potvrzuje svou účast na poslední chvíli. Večer vyrážíme a v klasické volyňské hospodě Na Nové se už před osmou pěkně zaplnil malý sál. Kamarádů je zde spousty a tak čas rychle a vesele běží za zvuků kapel a toku piv a panáků (úsměv).

Jako první byla na řadě blatensko-písecko-česticko-mačkovská čtveřice KAOSQUAD, která se poprvé představila s druhou kytarou. Tu obsluhoval sám Mr. Kapák, takže o kvalitu nebyla nouze. Až mám obavy, aby to Víťan (pyžamo SODOM dnes nechal doma a vyfiknul se novotou zářícím tričkem CARNIVORE) nezačal flákat (smích). Teď vážně – KAOSQUAD nasázeli porci osvědčeného old school death/grindu. Se dvěma kytarami jejich bordel ještě víc zesílil. Uvidíme, co to udělá s nahrávkami. KAOSQUAD pro tentokrát vsadili na svoje starší věci, zaznělo i několik nových a cover CARCASS na závěr. Vždycky mě pánové bavili a nejinak tomu bylo i ve Volyni.

IMPURITUM se bez váhání směle zařadili mezi top death metalové celky u nás a tento jejich další koncert to jen a jen potvrdil. Deathmetalový válec po vzoru starých dobrých klasik žánru přelomu 80/90. let. Lehká příchuť „dark metalu“, ale i díky některým polohám Honzova vokálu jsem cítil trochu hardcore. Ať tak, či tak, IMPURITUM mě přejeli obrovskou silou a já jim zobal z rukou i poslední zrno. Věřím, že se brzy dočkáme velké desky, protože tahle hudba si ji zaslouží. Na závěr zazněl výtečný cover „The IVth Crusade“ od mé srdcovky BOLT THROWER.

Žádný Satan Klaus Fest se nemůže obejít bez pořádající a domácí legendy AVENGER. Tuhle partu jsem měl vždycky rád a posledními dvěma deskami si mě pánové ještě více získali. Zejména pak poslední počin „Bohemian Dark Metal“ je excelentní dílo. Také volyňský set se mi líbil. Klasický mix temného black/death metalu s příchutí doomu mě bavil od začátku do konce. AVENGER musejí mít kvalitní zvuk, aby vás pohltili, a přesně to se stalo. Těžkotonážní masáž od začátku do konce!

Chcete vidět a slyšet reklamu na thrash metal? Jděte na LAHAR! Letos jsem je viděl poosmé a jako vždy byli nejlepší, bezkonkurenční a zničující (úsměv). Thrash ´till Death!

Závěr obstarala temná doom metalová parta ET MORIEMUR. Přiznávám, že v tuhle noční hodinu jsem měl už pěkně upito a tak si budu muset tuhle kapelu lépe vychutnat příště (smích). Hudebně se mi však ET MORIEMUR zamlouvali – doom/death metal, s vokálem už to bylo mnohem horší a vůbec mi nesedl. Tak příště za střízliva! (smích). Velký dík pánům pořadatelům a perfektní akci!


Štěpán:

Vůbec jsem nikam neměl jezdit, měl jsem hlídat kluka, měl jsem se vyležet z choroby, měl jsem být doma se ženou a já nevím co ještě, jenomže... Jenomže synáček nepřijel, nemoc sice moc neustoupila, ale šlo to a žena se netvářila nijak negativně, takže... Takže po šesté pro čejeticko-přeborovickou trojku (Peťan, Evička a Ráďa K.P.) a před sedmou v klidu ve Volyni. Vítejte v moc fajn společnosti. Ve vyhřátém sále u každého stolu známé figury, další přijíždějí, pozdravy, pusy, objetí, jen ty uvítací kořalky nebo alespoň ťuknutí s pivem chybí, léčím se a hlavně řídím. To ale nevadí, i tak je nálada parádní, přestože stokrát vysvětluji, jak to, že jsem tady, když jsem tady být vůbec neměl.

Po sedmé začíná KAOSQUAD se základní zvukovkou, trvá požehnaně dlouho, pod taktovkou mistra Kapáka musí vše být víc než v pořádku. Nevadí, dám si ještě druhý a fakt poslední svařák. Čas ubíhá, na zvuku se stále něco dolaďuje, ale před osmou je vše nachystáno a šílené deathově grindové trio zaútočí nekompromisně na hodně slušně zaplněný malý sál volyňské hospody. Tedy trio, vlastně kvarteto, protože druhou kytaru si zahrál Honza Kapák, takže začíná představení tohoto pána, který se ještě v průběhu večera objeví v dalších dvou formacích. Nicméně první kapela odehrála svůj devítipísničkový set s obvyklou razancí a energií, čím dál víc mě baví zdvojené vokály a musím dodat, že výborný zvuk přispěl k tomu, že mě jejich vystoupení hodně bavilo.

Přiznám se, že kapelu IMPURITUM jsem viděl střízlivý asi poprvé a čtyři skladby pětice muzikantů byly skvělé. Death metal plný hutných riffů, žádné závody v tempu, zato přesnost a poctivost čišela z každého momentu. Klidně bych si dal líbit ještě tak dva, tři songy. Velké poděkování za parádní zážitek.

Žádné velké přestavby, vždyť přicházejí ti páni s tympány. Rámusova kytara i Kapákovy bicí jsou nazvučeny z předešlého vystoupení, tak ať už se vyplíží příšery šumavských hvozdů a skrze blackový vokální projev bubeníkův a tympánistův obestřou chladivou mlhou všechny přítomné. Je to vskutku dobré představení, snad nejlepší, co jsem kdy od AVENGER spatřil a slyšel. A takto jsem nehodnotil sám, mnozí, s nimiž jsem mluvil, se netajili superlativy.

A je to tu, LAHAR, jediné, co můžu napsat je to, že snad letos už o nich nebudu nic psát. Tak naposled: „Hoši, dovedete rozsekat na kousky i jednobuněčného prvoka.“ Mě to baví.

Sál se vyprazdňuje, leckdo se loučí, a ti, co odjíždí, dělají mimořádnou chybu. Doomové vystoupení v čase po půlnoci, co si může posluchač, který přijel za rozmanitou hudbou, víc přát. ET MORIEMUR, pro mě naprostá neznámá, odehráli solidní vystoupení. Naléhavé pasáže byly místy odlehčeny téměř akustickými vsuvkami, vše objímal  temný a hluboký hlas. Nezbývalo se než ponořit do zdrcujícího tempa a se zavřenýma očima vnímat příval melancholie. Hudební projev je čistý, poslouchatelný. Já bych možná ten zvuk pro sebe trochu zašpinil, ale pokud tohle je muzikantský záměr, je to jejich záměr a my to buď akceptujeme a nebo ne. A mě to přesvědčivé přišlo. Takže parádní tečka za povedeným večírkem.

Cestou domů si tak v autě hodnotíme: Super akce. Skvělý zvuk. To, jak to bylo celé poskládané. Paráda. Co to bylo za ty tři blbce, co jen provokovali a naštěstí bez nějakého většího konfliktu odtáhli. Ty, ono sněží. Hele, dobrou, tak se mějte, a někdy. Čau.

Fotky:
Kabrio (IMPURITUM, AVENGER, LAHAR), celá galerie na Photomusic
Johan (KAOSQUAD, ET MORIEUMUR)




Zveřejněno: 29. 12. 2014
Přečteno:
3323 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

06. 01. 2015 20:39 napsal/a Johan
Fotogalerie...
doplněna.