Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

ENDLESS – If The Universe Is The Answer... CD 2014, vlastní náklad

Zdá se to až neskutečné, ale letos ostravští ENDLESS načínají už třetí dekádu své existence. Překotný tok dějin nezastavíš, a ani kapela samotná nikdy neměla tendence přešlapovat na místě a ustrnout v čase. Její vývoj je až neuvěřitelný a máte u nich jednu jistotu: nikdy nemůžete jistě říct, jak budou znít za pár let. Ne že by vypočítavě točili kormidlem podle toho, co zrovna frčí a je trendy (i když nepochybuji, že kdyby ENDLESS chtěli být součástí mainstreamu a být slyšet v komerčních rádiích, tak už tam dávno jsou), spíše je to parta, která ráda experimentuje, zkouší nové výzvy a má nepřehlédnutelnou touhu se stále vyvíjet a zdokonalovat. A hlavně dělají to, co je baví a dává jim smysl, aniž by z toho čpěl kalkul. Pamatuji jejich rané začátky, a i když jsme se postupem let vyvíjeli každý jiným směrem a dnes nacházím uspokojení v odlišných hudebních hájemstvích, než kde se ENDLESS cítí v současnosti dobře, pořád je sleduji a zatím mě nikdy nezklamali, což platí i pro nový dlouhohrající počin nazvaný „If The Universe Is The Answer…“.

Ten vychází po dlouhých 6 letech od posledního titulu „Refuse to Shine“. Během odmlky si kapela ujasnila některé interní záležitosti stran budoucnosti, vrátil se basák Petr Hutín, který s bandou nahrál už album „Perfect Message“ (2003), a v neposlední řadě zainvestovali do výstavby vlastního studia, naučili se spoustu nových věcí nezbytných pro jeho chod, a nahráli v něm aktuální novinku. A že to stálo za to, je slyšet od prvních tónů. Zvuk parádní, doporučuji se nebát a trochu rozvibrovat reproduktory vašich beden, i při dost velké hlasitosti je zvuk čitelný a nepřeřvaný, přesto uzemňující. Stejně dynamicky působí i hudební obsah CD, jenž ukazuje další z nekonečných podob ostravské party, která na „If The Universe Is The Answer…“ předkládá zřejmě nejtvrdší materiál ve své bohaté kariéře. Pro ENDLESS platí, že ač nenatočili dvě stejné desky, vždy je po pár okamžicích poznáte, ať hrají cokoliv. Velký podíl na tom má všudypřítomná atmosféra, tak charakteristická pro tvář skupiny. Mám prostě ve značné oblibě všechny ty kytarové plochy, harmonie i efekty, promyšlené aranže, které v kombinaci s variabilní, přesnou a důraznou rytmikou tvoří dohromady celek, jenž působí kompatibilně, vyrovnaně, a nepostrádá ani značný cit pro detail. Skladatelský rukopis Libora Bartuska a jeho party je specifický, a rozpoznatelný i v nových výrazových prvcích. Hudba ENDLESS se opět o kus posunula, spolek si nyní evidentně libuje v djentu, což bývá často ošemetná záležitost, kdy mnohé kapely staví jen na pečlivě vysoustružených riffech a zapomínají na vše ostatní. To ale není případ ENDLESS, právě zmiňovaná atmosféra a promyšlenost spolehlivě brání pocitům, že posloucháte sice dobře promazaný a seštelovaný, ale přesto monotónně předoucí stroj. Výbušnost se zde vkusně mísí s melancholií, expresivnost si podává ruku s niterností, duše křičí do vesmíru, který svým chladem postupně zhojí všechny bolesti. Najdete zde i některé věci, které byste od ENDLESS asi nečekali (ostatně není to poprvé, a jak tuším, zřejmě ani naposled), viz třeba nářezová pasáž v otvíráku „Drive“ nebo poslední track „Ambient“, poplatný svému názvu. Čerstvých momentů je ale na albu daleko více a vypisovat je všechny by bylo na hodně dlouho, raději si „If The Universe Is The Answer…“ poslechněte sami. Důležité je tuto muziku vnímat otevřenou myslí a kašlat na škatulky. Je úplně jedno, jestli budete v hudbě ENDLESS hledat progressive metal, djent, alternativní rock a nevím co ještě, ENDLESS mají svůj ksicht, a komu se jednou zalíbil, bude ho mít rád i v jeho dalších obměnách a podobách.

ENDLESS natočili silné album, současné, moderní, energické a přitom plné nálad, které objevíte třeba až po více posleších. Určitou jedinečnost kapely vidím také v tom, že svou hudbou dokáže oslovit i některé posluchače, kteří si jinak hoví v podstatně odlišných stylech, což se vlastně týká i mé maličkosti, která podobnou současnou produkci nevyhledává, ale v podání ENDLESS na mě působí příjemně a uvěřitelně. Nevnímám kvalitu hudby dle žánrových šuplíků, nedělím ji na „naši“ a zahraniční, dělím muziku na dobrou a špatnou, i když vše je to samozřejmě o subjektivním vnímání a vkusu. Album „If The Universe Is The Answer…“ je v mých uších pořádnou porcí dobré hudby, a vím na beton, že i když v rámci diskografie budu i nadále nejčastěji sahat po albech jako „Perihelion“ a hlavně „Vital #1“, aktuální novince u mě nehrozí, že bych ji v budoucnu nechal bez povšimnutí, a rád si s její pomocí opětovně vychutnám atmosféru, kterou umí ENDLESS tak skvěle a osobitě navodit. Bodování pro tentokrát vynechám, neb na nějaké číselné hodnocení je přece jen brzo, materiál má evidentní tendenci růst a zrát, takže snad bude stačit konstatování, že ENDLESS zdaleka ještě nekončí a natočili dílo zasluhující pozornost.

Seznam skladeb:
  1. Drive
  2. Black Star Paradox
  3. Scripted
  4. Space Travellers
  5. Oh! Great Pain
  6. Save Me
  7. Flooded in Blood
  8. Genius Loci
  9. Social Psycho
  10. Ambient

Čas: 47:57

Sestava:
  • Libor Bartusek – kytara, zpěv
  • Vladimír Míča – kytara
  • Petr Hutín – basa
  • Michal Milták – bicí

http://bandzone.cz/endless
https://www.facebook.com/endlesscz?fref=ts
http://www.endless.cz/

 

Zveřejněno: 28. 11. 2014
Přečteno:
3865 x
Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář