Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

PRAYED AND BETRAYED – The Abundance Of A Sickened Mind EP 2014, vlastní náklad

Finové jsou skvělý národ. Většina z nich pije ruskou vodku, protože ta jejich jaksi není zase až tak úplně ono. Heavy metal běžně hraje z rádia, neboť právě zde se z tohoto hudebního ranku stal hlavní proud. Skoro ve středu Helsinek pořádají legendární Tusku, na kterou chodí každý asi tak, jako u nás na pivní slavnosti. Dokonce prý i někteří přívrženci katolické církve začali pořádat metalové mše, při nichž se zpívají chvalozpěvy doprovázené těžkými kytarovými rify. Ale co je nejdůležitější, tak právě odtud pochází nejzvučnější jména, napříč hudebními žánry. Snad jen zdejší dechovka je nějaká rozladěná. Možná právě tohle všechno má za následek, že zde už dávno platí kdysi české úsloví „co Fin to muzikant“. Situaci hodně napomáhá i fakt, že jde o bohatší stát, proto drtivá většina zdejších nahrávek málokdy trpí špatným zvukem.

Stejně tak je na tom i partička PRAYED AND BETRAYED založená v půli roku 2012 dvěma nadšenci a kytaristy v jednom Panuem Korhonenem a Anttiem Lukkariem ve městě Jyväskylä, ležícím ve střední části jižního Finska. I když jde o mladou kapelu, mající na svém kontě zatím jen dvě EP a jeden singl, je zvuk tím, co vás jako první práskne přes uši. Faktem je, že si dost dobře dokážu představit, že by sound na „The Abundance Of A Sickened Mind“ mohl být více dynamický, ale i přes tuto malou výtku musím uznat, že chlapi měli s výběrem studia šťastnou ruku. Veškeré nástroje jsou perfektně slyšet, zadní sóla jsou opravdu až na druhém místě a co se mé osobě moc líbí, je zvuk bicích. Ty v některých pasážích mají ráz, kterému já říkám pravá česká facka. Taková ta poctivá, kdy si ruka přesně sedne na tvář, bez sebemenšího ostychu. Tupý lep, bez větších vibrací, co pozná snad každý. EP je zabaleno v digipacku a obsahuje tři skladby a docela povedený booklet, hlavně svatozář vytvořená z kroužících much v kombinaci s červy v těle je trefou do černého. Jen té vlčí hlavě moc nerozumím, ale to je více méně jedno.

První dvě skladby nejsou špatné, jen si nejsem jistý, jestli bych dokázal takový materiál poslouchat po dobu plnohodnotného CD. V propagačních materiálech stojí, že kapela hraje tradiční death metal obohacený o technické pasáže a melodie. Já osobně jsem trošku jiného názoru. Vždy, když hudbu PRAYED AND BETRAYED poslouchám, tak mám pocit, že je nahrávka někde na pomezí death/thrash coru. Pro klasický mrtvý kov jí něco chybí, za mě asi dynamičtější zvuk, podladění kytar a pořádný řev. Tatu Hanhikoski se ve zpěvu sice snaží, ale u něj jde spíš o screaming než o growling. A možná právě tohle žene nahrávku do core vod. Vzhledem k věku muzikantů můžeme říct, že se ve směřování kapely ještě trochu hledají. Taky jsem nakousl kytary. Ty v prvních dvou skladbách odvádí slušnou práci, ale časem se všechno opakuje stále dokola. Malá náplast na kolovrátek se najde ve chvíli, kdy se pánové pokusí o nějakou tu náročnější pasáž. Těmi jsou většinou krátká sóla a někdy i zajímavý šestistrunný motiv. Především pak bicí zní v některých částech dost progresivně. Většinou to ale dopadne tak, že daný úsek skončí a namísto toho, aby jej muzikanti dál rozvinuli, vše vrátí do zajetých kolejí a opět se jede ve stejném duchu jako na začátku. To znamená dobře odvedená práce s absencí zajímavých nápadů.

Pokud první dva štychy byly ve znamení lepšího průměru, tak poslední kousek je o poznání nadějnějším tahem na bránu. Tento kousek už není jen nesmělým přešlapováním v malém prostoru, ale stabilní chůzí se vztyčenou hlavou. Skladba „The Abundance of a Sickened Mind“ je především propracovanější, uvolněnější a epická. Skladba se oproti dvěma předešlým rozvíjí stále dopředu. Nejde sice o bůhví jakou epickou záležitost na deset minut, ale i přesto se dá naspat, že v jejím průběhu se každou chvíli něco nového zrodí a právě to dodává této skladbě její jedinečnost. Prostě v posledním ze tří kousků umístěných na tomto EP muzikanti předvádí, kde by v budoucnu mohlo být jejich místo na hudebním poli. Možná tomu napomáhají i všechny aspekty, kvůli nimž jsem se do předešlých dvou skladeb nemohl dostatečně dostat.

PRAYED AND BETRAYED na svém EP ukazují, že jde o schopné muzikanty, kteří i přes svůj věk dokážou složit materiál, který sice nenadchne, ale ani neurazí. Problém vidím jen v tom, že takových kapel je po světě tisíce. Třeba si při nahrávání plnohodnotného CD chlapi víc vyhrají s jednotlivými částmi skladeb a pokusí se místo opakování dávno řečeného svým skladbám vtisknout i vlastní ksicht.

Seznam skladeb:

  1. Deafblind
  2. World Surreal
  3. The Abundance of a Sickened Mind

Čas: 11:41

Sestava:
  • Tatu Hanhikoski - zpěv
  • Juho Suomi - bicí
  • Panu Korhonen - kytara
  • Antti Lukkari - kytara
  • Otto Puusaari - basová kytara

https://www.youtube.com/user/prayedandbetrayed
https://www.facebook.com/PrayedAndBetrayed
http://www.reverbnation.com/prayedandbetrayed

Zveřejněno: 01. 11. 2014
Přečteno:
3357 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Luma | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář