Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

V.O.H. – Hledat odpověď CD 2014, Cecek Records

Líbí se mi kapely, které hrají pěkně od podlahy, neberou si v textech servítky, ale zároveň jim nechybí nadhled. V.O.H. aneb VICTIMS OF HATE takoví jsou. Alespoň podle toho, jak matou návštěvníky svých profilů na netu. Na BZ mají uvedenou kombinaci punku a HC, což sice není nic, co by mělo vyvolat úsměv, ale rozhodně to není pravda, na FB už se bez úsměvu neobejdu, protože „heavy metal s vlivy reggae“ rozhodně není tím, co mi tu řve z reproduktorů. Ale na každém šprochu pravdy trochu, takže když to osekám a nechám jen metal a HC, jsme doma. Stopy punku prakticky žádné, reggae je samozřejmě vtípek, možná bych ještě přidal crust, ale tím jsem se stylovým zaměřením hotovson.

Líbila se mi už minulá nahrávka „Sen o životě“ a v podstatě stejné pocity mám i při poslechu nového CD „Hledat odpověď“. A tak si dovolím odcitovat několik slov, jež jsem adresoval předchozímu počinu: „Kytary řežou riffy ostré jako břitva, bicí doslova devastují a všudypřítomnou agresi podporuje Lukášův hrdelní řev. Nahrávka působí sevřeně, skladby většinou letí v rychlém tempu, takže mrška monotónnost se tu a tam dostává na pořad dne. Naštěstí si této choroby jsou pánové vědomi a tak se z uniformního nářezu snaží občas vystoupit a dopřát sobě i posluchačům nějaké to zpestření.“

Po krátkém vokálů prostém intru startuje thrash/core song, který o směřování kapely napoví, ale neprozradí vše. Trochu mi u něj schází naléhavost, kterou registruji u dalších skladeb, na druhou stranu nejde o tupou hoblovačku, tempo se často mění, nechybí poctivé sólo ani hradba riffů hustých jak asfalt. Líbí se mi i to, že kytary se jen neutápí v té zahuštěnosti, ale poměrně často vyjíždějí výš a díky tomu jsou k mání i melodické pasáže, jak dokládá třetí „Hledat odpověď“. Šikovná rovnováha v titulním opusu je vystřídána úryvkem z nějakého filmu, snad s náboženskou tématikou, leč pánové vystřihli kousek, který si lze vyložit různě, jinak si to přebere sprosťák a jinak teolog. (smích) Zhruba tříminutové skladby plynou v rychlém sledu, díky šikovné stopáži nenudí, a když už by mohly, skončí. Znalci scény možná vzpomenou jiné kapely, které hrají podobně, mně na mysl přišli akorát LAHAR a SEE YOU IN HELL, v jejichž průsečíku se V.O.H. zhruba nacházejí. Za nejlepší kus považuji „Chléb a hry“, zpočátku ve středních tempech vedený track, který se přesně v tom okamžiku, kdy si říkám, že už je to s tím kolovrátkem tak akorát, rozjede, hostující kytarista sází kvílivé sólo a zpěvák freneticky řve.

Zpěvák řve prakticky pořád (úsměv) a tak rychle (většinou), že mu je rozumět jen místy. Ale booklet obsahuje texty, takže není problém se orientovat v tématech, kterých si kapela všímá. Jde o žánrový standard (co se týká těch témat), ale zručně napsaný, bez křečovitých a kostrbatých veršíků. Vedle kritiky společenských poměrů možná trochu překvapí text „věnovaný“ italskému politikovi, obchodníkovi a dívkomilovi Berlusconimu a hlavně „Černá armáda“ o armádě ukrajinského anarchisty Nestora Machna, jemuž nedávno věnovali celou desku DROM.

Zvuk z Otynova Davosu je... dobový. Zpočátku mi nepřišel špatný, ale když mi tu CD hraje v jednom kuse, začíná mi klasicky ohulený sound trochu vadit. Všechno je to tak nějak nahlas, každé brnknutí do „volume nahoru“ na dálkovém ovladači hlasitost takřka zdvojnásobuje a tak si zase říkám, k čemu mi je zesilovač, který si užije maximálně 15 % rozsahu. Na druhou stranu zní nástroje celkem přijatelně, zvuk bicích (s klasickou výhradou směrem k činelům, na které mám asi v poslední době nějakou úchylku, protože se mi líbí na jedné desce z dvaceti) je přesně podle mého gusta a tak jsem nakonec našel rovnováhu mezi hlukem a zvukem a v jednom postavení volume kolečka jsem se uspokojil.

Ještě si dovolím pochválit booklet prostý grafických zvěrstev, V.O.H. navíc opět umístili nejen české texty, ale také překlady do angličtiny, i titulní strana vypadá pěkně, byť motiv na ní ani urazit nemůže, protože je prověřený časem; podobně už si cédéčko vyzdobili jiní.

A ještě post scriptum – závěrečný song je s přehledem zahraný cover od NAILBOMB.

Seznam skladeb:
  1. Intro
  2. Poslušní ovčani
  3. Hledat odpověď
  4. Nakouřený švihák
  5. V kruhu
  6. Černá armáda
  7. Chléb a hry
  8. V zajetí mamonu
  9. Věřím
  10. Sám odtržen
  11. Wasting Away

Čas: 29:29

Sestava:

  • Lukáš – zpěv
  • Petr – kytara
  • Láďa – kytara
  • Ricci – basa
  • Jirka – bicí
Hosté:
  • Putti – sbory (3, 4, 8, 10)
  • Julian A. Lamas – sólo (7)

FACEBOOK
http://bandzone.cz/voh
www.cecek.com



Zveřejněno: 19. 10. 2014
Přečteno:
3642 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář