Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

BA, aneb Brutální Abeceda, aneb ohlédnutí za letošním ročníkem od Á do Zet

Středeční dojmy jsou venku od čtvrtka (doplněné v neděli), podrobné reporty ze čtvrtka až soboty rozdělený na tři díly začneme zveřejňovat v polovině týdne. Opět jsme nepsali online reportáž, ale každý redaktor zpracuje své dojmy nezávisle na ostatních doma. Takže si znovu budete moci přečíst třeba zcela odlišné názory na některé kapely, třeba hodně podobné názory na některé kapely a o některých kapelách si možná nepřečtete nic (úsměv).

Teď je tady pokračování minulé Brutální Abecedy, částečně se s loňskem shodující. Někde jsme neměnili nic, takže to máte kurzívou a můžete to přeskočit (jestli si to z loňska pamatujete – úsměv).

Areál
„Ti, kteří byli na loňském Brutalu, asi příliš překvapení nepocítili,“ psali jsme loni k předloňsku. Letos to neplatí, areál doznal výrazných změn. Tou nejvýznamnější bylo zpřístupnění kasemat. Prostor nazvaný Octagon byl zajímavý nejen kvůli výstavě nebo probíhajícím autogramiádám, ale jak píše Tomáš Fiala v programu: „V neposlední řadě se zde budete moci schovat před prudkým sluncem, či deštěm a nahlédnout do útrob pevnosti, o kterých jste vůbec netušili, že existují.“ Octagon byl jedním slovem perfektní. Naštěstí nebylo třeba se v něm schovávat před deštěm, ale před slunečními paprsky a ochlazení bylo opravdu vítané. Zajímavější ale byla stavba samotná, krásné klenuté stropy, tisíce a tisíce cihel... A taky byl uvnitř i výčep s řadou míst k sezení a obrazovkou – palec nahoru za výborné využití prostorů a vůbec za detaily, které pořadatelé řeší; obecně jich opět byla řada, které možná někteří návštěvníci neregistrují nebo neřeší, ale řady si jich všimne a dokáže je ocenit. Třeba promítání nápisů a symbolů na zdech pevnosti pěkně dokresluje atmosféru, v tomhle směru vedl rotující pentagram.

Bannery
Kromě toho vchodem byly na stěnách pevnosti velké plachty anoncující zejména Brutal bary. Což třeba zahraničním návštěvníkům naznačuje, jestli mají do vnitřku vejít, nebo ne. (úsměv)

Cinema (neboli kino)
Opět se promítaly filmy, většinou horrory.

Čajovny
Jedna v merchandice parku, druhá v nově otevřeném prostoru pevnosti. Ten opět nabízel alternativu k lidskému mumraji.

Dramaturgie
Podobně jako loni pestrá, pro každého něco... styly se střídaly, takže fanatický příznivec jednoho žánru nemusel vydržet na místě třeba tři hodiny. Největší diskuze v našem kolektivu působily sety podle nás velkých kapel na třetí stage. INQUISITION, ENTHRONED, BENEDICTION, nesvatá trojice v šapitó (jasně, není to šapitó, stan měl obdélníkový půdorys, ale nám se tohle pojmenování zalíbilo a tak jsme jej používali), které bylo narvané k prasknutí a ještě řada lidí stála venku... Tyhle party měly hrát na hlavním pódiu, jedno kdy, lidi by na ně přišli.
Za zvážení by určitě stály i dřívější začátky koncertů v šapitó. Proč by tam nemohl program začít třeba ve dvě odpoledne? Takhle začínají kapely, které by řada lidí v jiném čase ráda viděla, ale energie jim v půl třetí ráno už nezbývá... i když ->

Energie...
... některým jedincům nechybí. A když dojde, má každý řadu možností, kde složí unavené tělo, ať už na trávě mezi distry, nebo v řadě pivních stanů a dalších míst, či v již zmíněném Octagonu. A my jsme zjistili, že nejvíc energie do žil vlévá Jägermeister; když jsme v podvečer „chcípali“ únavou na distroplacu, objevily se dvě víly, během deseti minut jsme polkli čtyři zkumavky a bylo nám hej.
(úsměv)

Fanoušci
Nejspíš jich bylo víc než loni. Možná to tak nevypadalo večer u pódií, zažili jsme v minulosti větší návaly, ale letos večerní kapely většinou lidi rozdělovaly, nikoliv spojovaly, samozřejmě s výjimkou SLAYER, na které byl nával největší...
Potěšitelný byl i fakt, že vyloženě odpudivých individuí se na festivalu takových rozměrů pohybovalo minimální množství. Jedním z důvodů je skutečnost, že publikum stárne, druhým fakt, že fest něco stojí a je blbost jej jen prokalit... Pár exotů se našlo, ale spíš ve městě, pár zombíků se někde povalovalo, ale celkově v podstatě akce plná slušných lidí. (úsměv)

Gastronomie
Asi nemá cenu vypisovat, co všechno bylo v areálu na výběr, prostě toho bylo hodně. Na druhou stranu byly ceny poměrně vysoké, ale ten, kdo nebyl líný, se mohl najíst ve městě, kde fungovalo několik stánků, s o poznání chudším sortimentem než uvnitř, ale zase to všechno bylo o poznání levnější. Uvnitř bylo k dostání všechno možné i nemožné, na své si přišli vegetariáni i masožrouti, prakticky bez front. Program pak nabízel tipy na gastronomické lahůdky – ochutnali jsme třeba sekanou nebo klobásy z řeznictví Petřík – opravdu výborné záležitosti za rozumné peníze. Škoda front u pizzerie, ochutnali bychom, ale čekat jsme nechtěli.

Harmonogram
Hrací časy běžely podle plánu, občas se nějaký drobný skluz vyskytl, zejména v šapitó, ale nic dramatického... Déle se prý předváděl i Anselmo, který se nemohl z pódia odporoučet, ale nerad bych tady dál tohoto pána řešil...

Chládek
V Octagonu byl opravdu příjemný.

Invalidé
Nebo hendikepovaní, jak chcete, se letos znovu dočkali speciální tribunky. Další velmi dobrý nápad, byť na tribunce nebyl nával. Už za tu možnost další palec hore.


Játra
Snad játra všech návštěvníků zvládla látkovou výměnu. (smích)

Kelímky
Bez vratných kelímků už si asi nikdo nedovede letní festival představit a z paměti mizí někdejší brouzdání haldami povalujících se kelímků, což bylo ještě před nějakými pěti lety úplně běžné... Opět přibyl nový design, zůstaly i loňské, na letošním byl soupis všech vystupujících kapel, tudíž pěkný suvenýr na památku.


Letecká přehlídka
Ve středu odpoledne se většina návštěvníků pohybovala po areálu s hlavou obrácenou k nebi. Ne, nepanovaly obavy z deště nebo bouře, ale na obloze excelovala letadla předvádějící parádní kousky. Další výborný nápad.

Metal market
Asi stánky ubyly, sortiment se příliš nemění, prostě cédéčka, desky, oblečení, nějaké nesmysly... Každý měl možnost volby.

Náhradníci
Každý rok se stane, že nějaká kapela na poslední chvíli vypadne, letos těch výpadků pár bylo, ale náhrady byly adekvátní, za GORGUTS přijeli BROKEN HOPE, přičemž GORGUTS už slíbili vystoupení za rok. Někomu možná odpadnutí „jeho“ kapel vadilo, někdo naopak přivítal polské experimentátory OBSCURE SPHINX na velkém pódiu.

Ochranka
Pohodová, bez zbytečného šikanování, ale to na Brutalu fungovalo vždycky. Možná s ubíhajícím čase trochu polevovala ostražitost a kontroly nebyly tak pečlivé, ale snad toho nikdo nezneužíval a nenosil dovnitř žádné nebezpečné předměty.


Počasí
Smlouva se Zákopčaníkem se vyplácí. (smích) Letos za čtyři dny nepadla ani kapka vody! Možná někomu vadilo horko a spalující slunce, ale pořád lepší, než čtyři dny v dešti nebo v 15 stupních... A ochladit tělo bylo kde, případně čím... (úsměv)

Qýčepu najdu cestu i poslepu...
Výčepů bylo dostatečné množství, fronty v pohodě, nebo vůbec. Opět se točil Budvar, desítka za žeton (30 Kč), dvanáctka za žeton a půl, na výběr bylo několik druhů nealka, víno, destiláty, a hlavně Jägermeister, který roznášely po areálu sličné hostesky a který byl parádně vychlazený. Mňam!

Rarita
Předloni zahráli dvakrát INGROWING, loni NOVEMBERS DOOM, letos MANES dokonce sety tři!

Ř
Kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem... Vskutku mezinárodní festival, z každého směru se ozývala jiná řeč, kromě češtiny, polštiny a němčiny i jazyky exotické, stejně jako někteří návštěvníci, kteří příslušnost ke své zemi dávali najevo vlajkou přehozenou přes ramena.

Stage + Šapitó
Loni jsme napsali: Třetí scéna povedená po všech směrech, jediné, co nás napadlo jako vylepšení, je velkoplošná obrazovka, třeba na bok haly, protože za zadních pozic není na pódium vidět. Všechny kapely měly v „plechárně“ velice pěknou kulisu a dobrý zvuk.
Letos máme k plátěnému šapitó řadu výhrad, část v bodu Dramaturgie, zbytek tady:
Zvuk – víceméně špatný. Nahlas, často nečitelný.
Vedro – kdyby bylo jiné počasí, asi by to nebylo takové, ale v panujícím vedru prostě bylo uvnitř vedro a nedýchatelno. Možná by pomohlo odstranění bočních stěn, ale k tomu nedošlo...
Neviditelní bojovníci – když se člověk nedostal včas do předních řad, neviděl nic. Už loni jsme volali po velké obrazovce, která by tento problém řešila, ale žel k instalaci nedošlo...
Řešení – nestavět šapitó. Postavit normální menší stage. Instalovat obrazovku. Nebo aspoň o metr zvednout pódium.
Velká pódia bez výhrad, světla parádní, velkoplošná obrazovka s perfektní režií, skvělé detaily... jedním slovem super.

Taxi
Jeden z nejlepších vynálezů na světě. (úsměv) K internátu jsme to měli dva a půl kilometru, takže po celodenním putování od stage ke stage jsme několikrát využili služeb oficiální taxislužby, která byla prostě k nezaplacení. (úsměv) Ta stovka za cestu se vyplatila několikanásobně a určitě je sympatické, že cena taxi zůstala na rozumné částce.


Umývárny (a sprcha)
Napřed to dobré – sprchy, nebo mlžidla, nevím, který termín je lepší... Bylo Butální vedro, a tak určitě přišly sprchy nedaleko vchodu k duhu. Byly zapnuté trvale, každý, kdo přišel, mohl smočit tělo a ochladit se.
Na druhou stranu, počet umývátek je na celý areál nízký, určitě by se hodily ještě někde jinde, nejlépe v metal marketu. Ale to asi ví každý, nejspíš je problém s tím, že tam prostě voda není.

Přesně nevím, jestli byly už loni nadstandardní sprchy a záchody, ale určitě šlo o dobrý nápad, za žeton se mohli lidé komfortně umýt a vykakat. (úsměv)

Vstup
Už loni bez výhrad, letos snad taky, když jsme přicházeli ve středu odpoledne, tak jsme stáli frontu dlouhou nula metrů nula vteřin, respektive jsme prostě prošli bez jakéhokoliv zdržení a vše šlapalo jak švýcarské hodinky. Podobně na tom byli kamarádi, kteří přijeli o den později, takže snad nebyl problém jindy...

XX (dvacet)
Za rok bude BRUTAL podvacáté!

Zvuk
Kromě středy a třetí stage byl zvuk na obou hlavních pódiích většinou kvalitní.

Žetony
Nejen, že fungují, ale ony jsou i hezké na pohled. (úsměv)

Mařenčina galerie

Zveřejněno: 10. 08. 2014
Přečteno:
3534 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

11. 08. 2014 15:55 napsal/a immortal
Souhlas...
a doplním pár subjektivních postřehů: NEJlepší set - Satyricon (jedním slovem masakr a velká paráda), NEJvětší zklamání: Slayer (na legendu legend jsem se moc těšil, ale bylo to takové moc profesorské a chladné k fans), NEJvětší přehmat: šapitó a ne, že ne (doufám, že se za rok nebude tento žert opakovat, kapely uvedené v Abecedě patří jednoznačně na velkou stage, defacto jsme stáli pokaždé vně stanu a tudíž prd viděli a bídně slyšeli a horko v něm bylo šílené). NEJlepší metalové tričko: Rumburak (udělané ve stylu Bathory s mistrem Lábusem a nápisem Second Category Wizard) (velkej smích). NEJchutnější nápoj: Jäger (a k němu i nejhezčí slečny). NEJvětší vztek: mne přepadl, když se mistr od Down potácí po stage a chlístáním do mikrofonu ruší začátek setu Satyricon. NEJlepší dopravní prostředek: festivalové taxi, výtah a vlastní nohy. NEJvětší dík: pořadatelům, kamarádům spolubydlícím a spolucestujícím a klukům z F.O.B.
11. 08. 2014 09:56 napsal/a lav
zaujalo mne
hlavně u us kapel,že přichází do mody image krakonoše,tedy dlouhý plnovous,uvidíme jestli se to chytne i u nás :)
10. 08. 2014 23:35 napsal/a Dwave
Phil
S článkem z 90% souhlasím, akorát k dramaturgii - mě osobně těší, že řada skupin vystupuje pozdě v noci, alespoň jako dobrovolník stihnu toho vidět co nejvíce. ;) A k Phil Anselmo, nestihl jsem vidět celé vystoupení, ale líbilo se mi to, všechno na BA bylo tak přesné, vymakané, že trocha punkového přístupu byla příjemným osvěžením. .) V zákulisí Phil chlastal to svoje víno dál, fotil je ochotně s fanoušky-zaměstnanci, až mi připadalo, že chtěl si přímo s nimi pokecat. Po druhé hodině ráno už byl asi odvezen na hotel nebo tak něco.
10. 08. 2014 23:30 napsal/a Dwave
Phil
S článkem z 90% souhlasím, akorát k dramaturgii - mě osobně těší, že řada skupin vystupuje pozdě v noci, alespoň jako dobrovolník stihnu toho vidět co nejvíce. ;) A k Phil Anselmo, nestihl jsem vidět celé vystoupení, ale líbilo se mi to, všechno na BA bylo tak přesné, vymakané, že trocha punkového přístupu byla příjemným osvěžením. .) V zákulisí Phil chlastal to svoje víno dál, fotil je ochotně s fanoušky-zaměstnanci, až mi připadalo, že chtěl si přímo s nimi pokecat. Po druhé hodině ráno už byl asi odvezen na hotel nebo tak něco.