Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

OVERKILL – White Devil Armory LP/CD 2014, Nuclear Blast

Když vydává novou desku kapela, která je mou srdeční záležitostí, je to vždy něco speciálního. OVERKILL jsou jednou z kapel, díky které jsem si zamiloval a poznal thrash metal a pokud bych si měl vybrat svou americkou BIG 4, zcela určitě by v ní tito veteráni nechyběli, ačkoliv nepochází ze slavné Bay Area. A tím jsou právě jiní. Představovat někomu tuto legendu je nošením dříví do lesa a tak pojďme rovnou k tomu, co si pro nás OVERKILL nachystali. Třicet čtyři let jsou na scéně, vydali již sedmnáct studiovek, odehráli nespočet koncertů a myslím, že s deskou „Ironbound“ (2010) chytili druhý dech. Jakkoliv mě desky po přelomu století bavily, nemohl jsem se zbavit dojmu, že je kapela trochu vyčpělá. Ale na posledních třech deskách jsou OVERKILL znovu v laufu. Jak energickém, tak i tvůrčím. A to včetně nového alba „White Devil Armory“, které znovu překypuje jedinečnou energií a množstvím nápadů.

Po kapele, jakou jsou OVERKILL, nikdo nemůže chtít, aby začala hrát jinak. Je třeba se držet svého roky pěstovaného a hýčkaného ksichtu a Bobbymu a spol. to jde náramně. Vždycky jsem na OVERKILL obdivoval tu zvláštní elektrizující energii, která doslova sálá ze všech nahrávek. Troufám si tvrdit, že naživo se jedná o jednu z vůbec nejlepších kapel, která člověka sešrotuje i kdyby hráli potmě - bez efektů, jen hudbou a neskutečným nasazením. Vždy mě fascinovalo to dokonalé spojení dvou „světů“, které jsou si tak blízko – thrash metalu a punku. Vždyť tihle borci jsou z New Yorku a vyrůstali s punkáčema na ulicích, mozek kapely D.D. Verni miluje RAMONES a to se kurva musí někde přece projevit (úsměv). Nová deska pokračuje tam, kde předchozí „The Eletric Age“ skončila. Po krátkém intru „XDM“ následuje skladba „Armorist“. A je to sypec hned od začátku. Masakr, vymalováno. OVERKILL okamžitě pumpují svůj agresivní thrashing v pekelném tempu. Bubeník Ron Lipnicki nemá s nikým slitování a sype to tam na plný plyn. Tolik typické pro OVERKILL – lavina řezajících riffů, které mě porcují na malé kousky. Dave Linsk pak štrykuje sólíčka, zatímco D.D. Verni boří zvukem své baskytary bariéry a k tomu chroptí doprovodné vokály v refrénech po vzoru Lemmyho. Osobností číslo jedna je Bobby „Blitz“ Ellsworth. Tenhle chlap s absoultně rozpoznatelným vokálem, který asi nejvíce připomíná rozzuřený štěkot, ale umí být i příjemně melodický a uhlazený, má už 55 let, prošel si vážnými zdravotními problémy a přesto jede na 110 %. Energie i charismatu má na rozdávání, věčně usměvavý sympaťák, sám metalový fanoušek, srdcař. Jeden z mých největších oblíbenců i na nové desce „White Devil Armory“ jasně kraluje a dokazuje svou formu. Tento hlas se mi nikdy neoposlouchá a ani tentokrát nás Bobby neochudil o několik svých hlasových poloh. V pomalých pasážích jakoby pouze odříkával text, jindy zpívá melodicky a pak je zase utržený ze řetězu. Smekám. OVERKILL do deseti skladeb napasovali veškerý svůj um a všechny své poznávací znaky. Kromě šlehy „Armorist“ je i zbylých devět záseků prvotřídních. Například taková „Pig“ s asi nejchytlavějším riffem na desce, střednětempá „Bitter Pill“ s pozvolným rozjezdem, kytarové souboje v „Where There's Smoke...“, thrashová hoblovačka s vyřvaným refrénem „King of the Rat Bastards“, tempa a nálady měnící se v „It´s All Yours“ nebo závěrečný šestiminutový „opus“  „In the Name“ ukrývající v sobě poslední zbytek a přetlak energie a nadšení, které musejí ven. Padesát minut uteklo jako voda a já pouštím znova a znova a znova.

„White Devil Armory“ nehodnotím vysoko z euforie ani za zásluhy kapele. Hodnotím vysoko, protože tihle chlapi hrajou s láskou, nadšením, neskutečnou energií. Stejně jako kdyby jim pořád bylo dvacet. Novinka mě dobíjí pozitivy podobně jako staré desky „Feel the Fire“, „Taking Over“ nebo „The Years of Decay“. OVERKILL za více než třicet let neuhnuli svému stylu ani o píď a při tom dokáží své nahrávky stále posunovat dále. A pokud o někom hovoříme jako o legendě, OVERKILL jsou skutečná legenda. Podzimní turné k „White Devil Armory“ nás tentokrát mine, ale věřím, že v příštím roce k nám Newyorští matadoři zase zavítají. Už teď vím, že zase vyrazím (úsměv). „White Devil Armory“ je pro mě jedním z adeptů na thrash album roku. Velké díky za něj!!!

Seznam skladeb:
  1. XDM
  2. Armorist
  3. Down to the Bone
  4. Pig
  5. Bitter Pill
  6. Where There's Smoke...
  7. Freedom Rings
  8. Another Day to Die
  9. King of the Rat Bastards
  10. It's All Yours
  11. In the Name

Čas: 50:41

Sestava:
  • D.D. Verni - baskytara, vokály
  • Ron Lipnicki - bicí
  • Derek "The Skull" Tailer - kytara
  • Dave Linsk - kytara
  • Bobby "Blitz" Ellsworth - zpěv

https://www.facebook.com/OverkillWreckingCrew

http://www.wreckingcrew.com

Zveřejněno: 08. 09. 2014
Přečteno:
3443 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář