Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

HIROSHIMA NIGHTMARE / LIVER GARNISH 7\"split 2014, Cestou na hřbitov records

Další dvě spřízněné kapely z jižních a západních Čech daly hlavy dohromady a výsledkem je nový sedmipalec, který potěší především fans a kamarády těchto dvou partiček. Jedná se o budějovickou sebranku HIROSHIMA NIGHTMARE, která o sobě za poslední dva až tři roky dává stále více vědět (koncerty, velký split vinyl s AZID). Za parťáky si pro nový asfalt vybrali také neúnavně koncertující komando LIVER GARNISH z „Prácheňska“.

Splitko vyšlo v nákladu 300 kusů u Kubajzovo labelu Cestou na hřbitov records (za přispění LIVER GARNISH) a nechybí mu nic, co by správná deska měla mít. Od obou kapel naleznete v bookletu texty všech skladeb, informace o nahrávání, sestavy a nějaké to poděkování. Hodně povedené jsou obě strany obalu. Černobílá kresba (autorem je Adam Pelda) divokého koncertu se spoustou mosherů, thrasherů, punkerů a skejťáků ve mně evokuje obraz jihočeských undergroundových akcí. V pozadí na ten brajgl majestátně dohlíží hrad Rabí (doufám, že jsem se neseknul, haha). Při prohlížení obalu jsem si vzpomněl i na obal starého sedmipalce LAHAR/GRIDE. Deska je samozřejmě klasicky černá a seženeš jí u Kubajze, zúčastněných kapel nebo v několika dalších distrech za deset desetikorun.

HIROSHIMA NIGHTMARE: Základ muziky, kterou HIROSHIMA NIGHTMARE sype, tkví jednoznačně v hardcore-punku, ale vývoj tuhle partu táhne spíše thrash metalovým směrem. Jestliže jsem na předchozí nahrávce (split s AZID) thrash slyšel, tentokrát se nebojím říct, že je v poměru s HC-punkem v rovině. HIROSHIMA NIGHTMARE nahrála na desku celkem tři vály a hned první „Až probudí tě ráno“ je jasnou vypalovačkou s typickým thrashovým riffem a vyhrávkami. Celé skladbě pak dominuje Mařenčin vokál, kterému jsem dříve nějakou dobu přicházel na chuť. Tentokrát jsem už dobře věděl, co od zpěvu (řevu) čekat a vím, že k hudbě HIROSHIMY sedí výborně. Rozumím každému slovu a to je další bod pro celou nahrávku. V podobném duchu se nesou i obě zbývající skladby „Prach“ a „Navždy slepí“, kterou považuji za nejlepší na celé desce. Jako dělaná pro živé hraní, zařvat si text, vytřepat palici. Svým řevem přikládá pod kotel i kytarista a mistr kapelník Kubajz a nahrávce to jen prospívá. HIROSHIMA NIGHTMARE znovu nahrávala v čestickém Hellsoundu pod dozorem Honzy Kapáka. Abych byl upřímný, zvukově mi nahrávka přijde o trochu slabší a ve srovnání s předešlou deskou je tohle splitko zvukově méně výrazné i čitelné. Jinak poctivě a jako vždy dobře odvedená práce. Doražte někdy na koncert této budějovické pětice! (7/10)

LIVER GARNISH: Tihle Západočeši se za poslední roky na extrémní scéně poměrně zabydleli a osobně je vídám několikrát do roka naživo. Splitko s HIROSHIMOU NIGHTMARE je první nahrávkou. Před tím se jejich rachot vyskytl pouze na kompilacích „Posloucháte jižní Čechy 3“ a „Raw and Harsh“. A když jsem napsal rachot, tak to myslím doslova. LIVER GARNISH se na novém sedmipalci chlubí celkem sedmi vály, z nichž snad žádný nepřesáhne minutu. Kluci drtí energickou směsku hardcoru/powerviolence/grindu a kdo ví čeho ještě. Vtipné krátké „intro“ a pak už jen rychle a hlasitě. Přesto všechno se tu a tam najde i prostor pro pomalejší pasáže. Dalším plusem je, že Vix se svým vokálem pracuje, není tak stereotypní jako mraky kapel v tomto žánru. Pestrý řev je sice divné spojení, ale v případě LIVER GARNISH pravdivé (smích). Po přečtení textů je každému jasné, za to tihle chasníci bojují a co podporují  - vegetariánství, antirasismus, boj proti týrání zvířat a podobně. Otevřeně říkám, že LIVER GARNISH nebudu poslouchat každý večer před spaním, ale kdo si libuje v těchto žánrových odnožích, ať poslechne. Doporučuji pak spíše LIVER GARNISH naživo, protože vás dokážou za nějakých patnáct až dvacet minut spláchnout jako tsunami. (5/10)

Seznam skladeb:


HIROSHIMA NIGHTMARE
  1. Až probudí tě ráno
  2. Prach
  3. Navždy slepí

LIVER GARNISH
  1. Kneht
  2. Poblouznění blouzněním
  3. V co?
  4. Vnitřní pře
  5. Stereotyp
  6. Trojúhelník s tečkou
  7. Disney a spol.

Čas: cca 7 min. + cca 4 min.

http://bandzone.cz/hiroshimanightmare

http://bandzone.cz/livergarnish

Zveřejněno: 10. 08. 2014
Přečteno:
3455 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

12. 08. 2014 14:50 napsal/a KubaAjz
Hledá se bubeník/bubenice
Hiroshima nightmare hledá bubeníka! Více informací na bandzone kapely!!!