Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

ABYSMAL TORMENT – Cultivate the Apostate CD 2014, Willowtip

Anestesie představuje umělé uspání pacienta, nebo znecitlivění určité části jeho těla za účelem usnadnění nebo umožnění průběhu bolestivého lékařského zákroku a poskytnuti lepší péče. (Zdroj Wikipedie) Ano, to by u téhle desky sedělo velmi dobře. Už dlouho jsem neměl podobné pocity. Ta brutalita, technika a tlak, který je z novinky Malťanů cítit, je opravdu podobný buď podání nějakých utišujících prostředků nebo spíš dobře mířenému úderu palice do vaší hlavy. Nekompromisní riffy, splašené bicí a morbidní vokál spolu dohromady tvoří neskutečný nářez, který zpočátku bude pravděpodobně šokovat dokonce nejednoho příznivce extrémních stylů. Zkrátka, je pochopitelné, že tolik energie bude pro někoho už příliš. Vždyť také raději dopředu upozorňuji, že podobné desky se opravdu aplikují především ve chvílích, kdy je potřeba pročistit hlavu, vymýt mozek a prošťouchnout si pořádně uši. Pokud tedy máte chuť na něco ostřejšího, pojďte se mnou nahlédnout pod pokličku kapely, která drtí death metal od roku 2000 v jedné z jeho nejdrsnějších podob. Za sebe můžu říct, že všechna tři zatím vydaná alba (včetně letošního) i první EP patří k tomu nejlepšímu, co se na našem kontinentě v posledních letech v tomto stylu vydalo.

Jeden motiv střídá druhý, zdánlivý chaos po prvotním šoku lehce opadává a stejně jako na minulých albech nás čekají hudební orgie. Rychlost, s jakou jsou nám jednotlivé nápady chrstnuty do obličeje se rovná čelnímu nárazu s pořádně rozjetým náklaďákem. Hodina hlukového utrpení, ušní bubínky napnuté k prasknutí, tihle pánové vám dají vydechnout jen několikrát. A to jen ve chvílích, kdy se jakoby rozhodují, jakým hudebním „utrpením“ na vás znovu zaútočí. Nevím, jestli jste někdy měli co do činění se smečkou rozzuřených psů, ale tady je to podobné. Vztek, řev, síla, zběsilé výpady, všudypřítomná krev a adrenalin, který se dá klidně ze vzduchu odkrajovat nožem. Skřípání kytar, hlomozivé bicí party a krutost v hlase. Přemýšlím, kolik jen kapel se o to snaží podobně. Jenže jen některé patří mezi ty vyvolené. ABYSMAL TORMENT jsou mezi nimi. Dokáží veškerý zmatek, energii kočírovat s nadhledem, vy pak máte možnost po nějaké době nasednout do jejich rozjetého buldozeru a sledovat, jak je vše kolem ničeno, rozbíjeno a rozmetáno.  

Zastavit se musím na chvilku u zpěváka Nicka, který mi svým projevem dovede navodit mráz na zádech a u bubeníka Maxe. U něj nějak nevím, jaké superlativy bych měl použít. To není člověk, ale bytost z jiné planety. Zajímavé je, že ta hodina neskutečného hudebného napětí a „šílenosti“ vždy uteče jako nějaká krvavá řeka. Z CD doslova proudí stříkance energie. Vy máte dvě možnosti. Buď ten nápor vydržíte a po nějaké době přistoupíte na celou tuhle morbidní hru nebo zbaběle utečete. Někde jsem četl, že na Maltě žije zvláštní druh včel, které dodávají velmi opojný med. Pokud tomu tak opravdu je, tak museli být pánové ABYSMAL TORMENT pobodání nějakým pořádně naštvaným rojem. Věřím tomu, že pokud máte brutální techniku v death metalu rádi, propadnete téhle desce stejně jako já. Fanoušci SAPROGENIC, SUFFOCATION, DEEDS OF FLESH, CRYPTOPSY, WORMED, DEFEATED SANITY, PROSTITUTE DISFIGUREMENT a podobných ohavností by měli stát v den vydání recenzované novinky v pozoru před svým oblíbeným obchodem s CD.

Malťané patří mezi ty skupiny, které se nebojí do brutálního death metalu sem tam přihodit trošku slamu, něco málo grindu, gore apod. To všechno pak podávají takovým způsobem, že výsledkem není dnes tolik častý pomatený nepřehledný mix, ale pestrá zajímavá kompaktní deska. Naopak, po čase, když posluchač vše zažije, bude stále objevovat nové chuťovky, přechody, nápady. A tohle všechno je pak ještě uzavřeno v obrovském černém pytli temnoty. Ano, to je přesně ono. Představte si, že vás někdo přepadne, zavře do kufru svého auta, pak sváže a začne do vás mlátit dřevěnou tyčí. Že vás podobné zážitky nelákají? To asi nikoho, ale když si to představíte v přeneseném slova smyslu, mohl by to být vcelku zajímavý, extrémní death metalový hudební zážitek, co říkáte? Album, u kterého si budete připadat jako přivázaní na spuštěném elektrickém křesle. Tady vám žádná anestesie nepomůže. Masakr!

Seznam skladeb:

  1. Whispering Venomous Ones
  2. Host of the Swine
  3. Communion of Ejaculation
  4. Dead in the Flesh
  5. Metamorphis of the Maggots
  6. Strangled Within Coils
  7. Amidst Your Scorched Barren Shrine
  8. Hang Them High
  9. Dawning New Aeon
  10. Malkuth
  11. Conjured to Serve None
  12. Hymn to Lucifer
  13. Cultivate the Apostate

Čas: 59:00

Sestava:

  • Nick Farrugia – zpěv
  • David Depasquale – kytara
  • Max Vassallo – bicí
  • Kurt Pace – kytara
  • Melchior Borg – zpěv
  • Karl Romano – basa


https://www.facebook.com/abysmaltormentofficial
http://willowtip.bandcamp.com/album/cultivate-the-apostate
http://www.youtube.com/abysmaltormentmedia
http://www.myspace.com/abysmaltorment
http://www.willowtip.com/home.aspx


Zveřejněno: 16. 08. 2014
Přečteno:
3573 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

16. 08. 2014 14:09 napsal/a pekop
ABYSMAL TORMENT
Skvělé album. Brutální, zabijáckej death metal, se spoustou nápadů,vokál a bicí mě posadilo na zadek. Jediná výtka...60 minut na brutal death je strašně moc, ke konci mně už začnou skladby splývat a pocit vyjímečnosti mizí. 8 bodů