TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

BLACK STONE CHERRY – Magic Mountain CD 2014, Roadrunner Records

Zlatá éra hard rocku by neměla být nikdy zapomenuta. V Čechách na nás sice v minulosti (a vlastně mnohdy i dodnes) neustále útočí různé normalizační hudební paskvily, ale už kousek za hranicemi se do toho uměli jinak opřít. Vždyť kapely jako DEF LEPPARD, WHITESNAKE, LED ZEPPELIN, JIMI HENDRIX, MOLLY HATCHET, LYNYRD SKYNYRD (nebo nověji třeba PEARL JAM, SOUNDGARDEN) daly světu alba, která jsou dodnes klenoty ve sbírkách nejednoho rockera. BLACK STONE CHERRY jsou jedněmi z mnoha mladých smeček (založení se datuje do roku 2001), které se snaží oprášit staré postupy, vrátit nás v čase, ve vzpomínkách. Poprvé pronikli do našich uší v roce 2006 se stejnojmenným albem, které na mnohé posluchače působilo jako zjevení z čistého nebe. Mnozí mluvili o nových LED ZEPPELIN, kritici se předháněli ve chvále. Showbyznys potřeboval jako sůl nějakou čerstvou retro vlnu a tihle mladíci z Kentucky se zdáli být více než vhodní.

Pak následovala, podle mě ne už tolik povedená, další dvě alba, ze kterých jsem si vždy vyzobal jen pár songů pro svoje vzpomínkové „historické“ večery, kdy se probírám starými alby, dohledávám si informace a většinou usínám zcela vyčerpán s úsměvem na rtech. Doba někde mezi rokem 1960 až osmdesátými lety pro mě dodnes představuje obrovskou studnici, pořád je v ní objevovat co nového. BLACK STONE CHERRY jsou na tom velmi podobně jako já. Jen na rozdíl ode mě dovedou do ruky vzít nástroje a složit zajímavou, příjemně poslouchatelnou desku. Hrají poctivý, jadrný rock, bez jakýchkoliv příkras. Jdou až na samotnou dřeň, základ tohoto bohatého a stále živoucího stylu. Nová deska nepostrádá dobré nápady, slušně zpracované vokály i chytlavé refrény. Myslím, že každý „pamětník“ či hudební archeolog bude spokojen. Obzvláště silná je novinka v klidnějších, ploužících momentech. Bohužel, našel jsem i hluchá místa.

Velkou devizou Američanů je bezesporu zpěvák Chris Robertson. Ten je schopen některé songy utáhnout skoro sám. Chybí mi zde ale více silnějších, zapamatovatelných, „hitovějších“ motivů. Není asi lehké v dnešní době skládat v tomto stylu něco nového, ale letos postrádám ve skladbách větší jiskru, náboj. Vše je sice dobrou, velmi příjemnou kulisou, ale to nestačí. Klidně si dovedu představit nějaký letní festival, k pivku, slunci a krásným ženám bych si BLACK STONE CHERRY s chutí poslechl, ale takhle doma z přehrávače mi k „dokonalosti“ ještě kousek chybí. Po zvukové i vizuální stránce je vše ošetřeno velmi dobře, kapela je dnes již natolik „velká“, že neponechá nic náhodě, ale chybí mi tady ten moment překvapení, který jsem zažíval u jejich prvotiny. Tam bylo všechno míň učesané, šlo to takříkajíc přímo ze srdce, tady asi měli větší slovo producenti.

„Magic Mountain“ jsem si vcelku užíval. Byly chvíle, kdy jsem s nimi trávil poměrně dost času hlavně při činnostech, kdy je muzika spíš doplňkem, než tím hlavním, na co je potřeba se soustředit. Měl jsem dokonce (hlavně) zpočátku pocit, že je to absolutní bomba, nářez, šílenost. Jenže pak jsem si album pustil hned za nějakou slavnější prověřenou deskou a BLACK STONE CHERRY byli náhle vcelku zastíněni (to ale platí o většině dnešních vydaných CD, to bychom pak poslouchali pořád dokola jen to samé). Pánové se pustili do nelehkých vod. Plavat sice umí a to mnohdy velmi dobře, ale jsou spíš zatím hezkými akvarijními rybkami, kterých jsou stovky, než „jedinečnými“ žraloky. To ale nic nemění na tom, že se jim letos povedlo vydat příjemnou, pohodovou novinku, která si získá nejedno srdce milovníka „starých“ pořádků. Je znát, že rock´n´roll mají v krvi, baví je a umí ho pořádně „prožít“. K zápisu do zlaté knihy hard rocku jim ale ještě několik kroků chybí. Příjemný návrat po hudební časové ose.

Seznam skladeb:

  1. Holding On… To Letting Go
  2. Peace Pipe
  3. Bad Luck & Hard Love
  4. Me And Mary Jane
  5. Runaway
  6. Magic Mountain
  7. Never Surrender
  8. Blow My Mind
  9. Sometimes
  10. Fiesta Del Fuego
  11. Dance Girl
  12. Hollywood In Kentucky
  13. Remember Me
  14. Leave Your World Behind (Bonus Track)
  15. Revolutionize (Bonus Track)


Čas: 63:02

Sestava:

  • Chris Robertson – kytara, zpěv
  • Ben Wells – kytara
  • Jon Lawhon – basa
  • John Fred Young – bicí


http://www.blackstonecherry.com/
https://www.facebook.com/officialblackstonecherry
http://www.roadrunnerrecords.com/


Zveřejněno: 02. 08. 2014
Přečteno:
3513 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář