Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

KAREL KRYL – Solidarita 2CD 2014, Supraphon

Pravidelní návštěvníci našeho zinu už v minulosti jistě zaznamenali, že čas od času se na stránkách Fobie objeví recenze nebo rozhovor informující o hudbě, která jde zcela mimo obvyklé stylové spektrum, o kterém vám běžně přinášíme pravidelné informace. Ortodoxním příznivcům tvrdých odnoží muziky asi tyhle články nic moc neříkají, ale věřím, že fanoušci s trochu širším hudebním rozhledem je berou, stejně tak, jako třeba já, jako vcelku zajímavé zpestření.

A zrovna jeden takový článek jsem si pro vás připravil i dnes. Do redakce totiž z vydavatelství Supraphon doputovalo letos v březnu vydané 2CD s názvem „Solidarita“, zachycující vystoupení legendárního československého písničkáře Karla Kryla, které proběhlo v lednu 1982 v Mnichově (tehdejší Západní Německo), v Domě setkání, právě na podporu polského hnutí Solidarita. Kdo z vás by měl zájem získat o této organizaci podrobnější informace, aby byl takříkajíc v obraze, může kliknout například na tento odkaz.

Dosud nikdy oficiálně nezveřejněná nahrávka přináší dohromady takřka hodinu a půl Krylovy tvorby, a abych pouze zbytečně neopisoval, použiju k představení nosiče přímo část promo materiálů vydavatele, ve kterých se praví: Solidaritě věnovaný mnichovský koncert z roku 1982 je průnikem Krylova repertoáru ze šedesátých a sedmdesátých let, doplněným o novinky z počátku osmdesátých. Nenajdete tu notoricky známé hity typu „Bratříčka“ či „Anděla“, ale více než dvacet pro tu příležitost vybraných songů s mimořádnou posluchačskou intenzitou. Slyšet „Jeřabiny“, „Varhany v Olivě“ nebo „Dědicům Palachovým“ v česko - polské verzi je zážitek. Převážná většina z těch 22 písní je v češtině, některé napůl a jiné zcela polsky, čtyřikrát se ozve němčina, třikrát bez české předlohy. Zpěvák se sice návštěvníkům koncertu omluvil za ochraptění a nečekaně popíjel mléko s medem, ale soudržnost a síla koncertu tím rozhodně neutrpěly. KRYL se tu představuje v mnoha písničkářských podobách. Je politický, sentimentální, zadumaný, žertovný a ironický. Jeho spojovací komentáře jsou zacílené a vtipné, blok „Federalizační poezie“ i po těch letech neodolatelný. Je to KRYL na pomezí jazyků i občanství, vždy připravený písničkami a povídáním povzbuzovat lidi vyhnané bolševikem mimo vlast a zprostředkovaně i nás.

Pro mě osobně byl Kryl vždy spíše než klasickým muzikantem skvělým poetou, který své vynikající nápadité texty přednášel za doprovodu kytary a při vyslovení pojmu protestsong si pokaždé vybavím právě jeho. Opravdu jako velmi trefné pak působí označení „Básník s kytarou“, kterého se mu od jeho věrných posluchačů často dostávalo.

Materiál kompletně prošel zvukovou úpravou, kterou ve studiu ADK – Prague provedl Oldřich Slezák a vychází v podobě velice zdařile zpracovaného rozkládacího digipacku, jehož booklet obsahuje raritní fotografie hlavního protagonisty, několik jeho textů a průvodní řeč Jana Šulce.

Jistě bych měl zmínit, že nahrávka byla vydaná při příležitosti výročí úmrtí tohoto (nejen) písničkáře, od jehož odchodu z našeho světa v letošním roce uplynulo již, pro mnohé takřka neuvěřitelných, 20 let. Z mého pohledu je určitě obrovská škoda, že už tu Karel mezi námi není, jelikož si myslím, že právě on by měl k politické situaci v naší zemi v posledních letech svou tvorbou rozhodně co říct.

Seznam skladeb:

CD 1

  1. O koncertu
  2. Ręka to most (Ruka je most)
  3. Dachau blues
  4. O Polácích
  5. Jarzębiny (Jeřabiny)
  6. Die Nummer (Číslo na zápěstí)
  7. Varhany v olivě / Organy w oliwie (Ve jménu Humanity!)
  8. O německé písni 1
  9. Die innerdeutsche Frage
  10. O revoluční písňové soutěži
  11. Ocelárna (Lichá sobota)
  12. Jsem dnes stejen...
  13. Dívka havířka
  14. Nasze pokolenie (Pasážová revolta)

CD 2

  1. O Palachovi
  2. Dědicům Palachovým / Milion Ślepych oczu
  3. O německé písni 2
  4. Der Schimmel
  5. Utichly továrny...
  6. Bivoj
  7. Náš život je tak mnohotvárný...
  8. Z ohlasů písní ruských
  9. Plaváček
  10. Lilije (Lilie)
  11. Das Zwiegespräch
  12. O ztracené oktávě
  13. Travička zelená
  14. O písních týdne
  15. O výuce Jedůfky
  16. Jedůfka
  17. Federalizační poezie (Hájku, háječku... / Kačena divoká... / Jánošík / Skůtry / Jeden Turčín v Turecku... / Naházel jsem brambory... / Zmeral ma... / Ťava)
  18. Vasil
  19. 31. kolej
  20. O mléku s medem
  21. Píseň o žrádle
  22. O Polsku a Evropě
  23. Elegie

Čas: 86:20

www.supraphon.cz
www.karelkryl.cz

Zveřejněno: 25. 05. 2014
Přečteno:
3332 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář