Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

SERPENT WARNING – Serpent Warning CD 2014, I Hate

Mnohdy je těžké orientovat se v nekončící záplavě interpretů, kteří se vydávají naproti proudu času, aby ve svém projevu došli k co nejhlubším kořenům té „své“ hudby. Další a další retro spolky, oprašující letitý prach ze základních žánrových kamenů, vytvořily z tohoto počínání už delší dobu trvající trend, na kterém často parazitují spolky nevalné kvality. Bez ohledu na stylové zaměření je pak člověk vděčný za jakoukoliv pomocnou ruku, která dokáže z té obrovské masy vytáhnout opravdu zajímavou kapelku, která stojí za to a není jen jedním z bezvýrazných pasažérů v trendovém vlaku. Fanoušci doom metalu a jeho blízkých odnoží vědí, že švédský label I Hate je jeden z těch, který pod svým jménem nevydává čudly nezasluhující si pozornost, nýbrž naopak má čich na zajímavější rybky z osudem zakaleného rybníku. A jednou z nich jeví se i finští SERPENT WARNING, kteří pod firmičkou s interesantním logem v záhlaví vydávají letos svůj eponymní debut.

Jestliže mluvíme v souvislosti se SERPENT WARNING  o doom metalu (se slůvkem metal bych byl ale v tomto případě trochu opatrný), tak je tím myšlená jeho prastará a dřevní podoba, kdy základem všeho byli BLACK SABBATH a škatulkování se ještě moc nenosilo. Promo materiály hlásají, že dílo je určené jak fandům BLACK SABBATH, tak příznivcům LORD VICAR, THE WANDERING MIDGET nebo REVEREND BIZARRE. S posledně jmenovanými je ale dle mého kromě zvuku moc nespojuje, hudba SERPENT WARNING nejde do takové hloubky jako u jejich známějších krajanů, naopak je přístupnější a kompozičně jednodušší a rovnější. Když už bych musel přirovnávat, zmínil bych klasiky typu SAINT VITUS či PENTAGRAM. Doomově šouravé a lehce hypnotické pasáže jsou často prokládány hard rockovými výjezdy a někdy je cítit i plenkové období heavy metalu. To vše zabaleno v silném a přirozeném zvuku, který připomíná zlaté časy analogu.

Hudbu na albu „Serpent Warning“ asi nejvystižněji charakterizuje obal a jeho název. Lepší cover art si kapela zvolit nemohla. Původní předlohu, obraz „Procession in the Fog“ (1828 – Ernst Ferdinand Oehme) „lehce“ upravil a zpracoval blízký přítel skupiny Lasse Pyykkö, kytarista a zpěvák HOODED MENACE. První tóny a tempo otvíráku „Evil River“ vtáhnou posluchače do pomalu se šinoucího procesí, který v ranním úsvitu zahalen chuchvalci mlhy vydává se k břehům řeky, jejíž temné vody skrývají dávno pohřbené tajemství a němě křičící tváře pod černou hladinou lákají do útrob chladných vod, kde dno je domovem utonulých dětí. Cíl pochodu je nevyřčen a čelo procesí se instinktivně řídí Hadím proroctvím a jeho varováním. Hudební doprovod je, jak jsem zmínil, opatřen výborným zvukem, kterému dominuje dominantní basa a z Iommiho slabikáře citující kytara. Kytarista Antti Koponen sází jeden klasický riff za druhým, v potřebné chvíli přijde s melodickou vyhrávkou, zdvojením nebo slušivým sólem. Muzika se nikam nežene, ale zhruba v třetině trasy se cestička mírně svažuje a lehce se přidá do kroku. Rázem se projeví další silná stránka SERPENT WARNING, která mi dělá velice dobře, a to jsou valivé hard rockové pasáže, které nahrávku krásně provzdušňují a činí ji pestřejší a zajímavější. Místy je to slušná „šlapárna“. Zpěvák Samuli Pesonen, který se rozumně drží tam, kde si je jistý, tedy ve středních mírně melodických polohách, občas zkusí vyjet i výš, ale činí tak s rozumem, a i díky němu se album dobře poslouchá. Do kopce z kopce, než se nadějeme, průvod je u cíle a pomalý závěrečný obřad končí tuto pouť. Božstvo bylo uctěno a letité tradice dodrženy, starodávný pakt nedošel poskvrny.

Album „Serpent Warning“ se poslouchá dobře, příjemně plyne, a v mém případě nezůstalo jen u „povinných“ poslechů potřebných k sepsání těchto řádků. Nehrozí, že bych si ho už později nepustil, a dovolil bych si ho doporučit těm, kteří desky žánrových klasiků ve svých sbírkách znají už nazpaměť a nevadí jim malé oživení v podobě nové kapely, která zručně pracuje s tradičními postupy a hodnotami, a jestliže v budoucnu přidají i malý kus sebe, může dojít daleko. Paradoxem je, že po nahrání desky kapelu opustil zpěvák Pesonen a za mikrofonem ho nahradila zpěvačka Suvi Laaninen, což může v budoucnu tvorbě SERPENT WARNING dát jiný a zajímavý rozměr. Uvidíme, uslyšíme, mají na čem stavět, tak snad nespadnou do všeobecného průměru, ta záplava je obrovská.

Seznam skladeb:
  1. Evil River
  2. Beyond the Wisdom
  3. Luna
  4. Serpent Warning
  5. Thousand Names
  6. Ceremonies of the Sun

Čas: 39:54

Sestava:
  1. Samuli Pesonen – zpěv
  2. Antti Koponen – kytara
  3. Jussi Kotilainen – basa
  4. Kristian Lindberg – bicí

http://www.reverbnation.com/serpentwarning4
https://www.facebook.com/serpentwarning
http://www.ihate.se/


Zveřejněno: 16. 05. 2014
Přečteno:
3490 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář