Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

FISTHAMMER – Infallible CD 2013, vlastní vydání

Na otřískaných vratech je pověšená kozlí hlava, kohout je podříznut a svíce zapáleny. Okolo hoří do černa zabarvené ohně. Ne, nebojte se, není to žádný black metalový obřad. To jenom američtí mladíci FISTHAMMER rozjeli svůj koncert. Přišlo na ně jen pár lidí, ale všichni se dobře baví. Není divu, to spojení old school death metalu a technických fines jim musí dělat dobře. Pánové se do toho opírají s velkou vervou a i když je chvílemi cítit v jejich počínání určitá nejistota, album odsýpá pěkně. Jen musíte mít uši nastražené na trošku složitější záležitosti. Jedná se v pořadí teprve o druhé album kapely (první vyšlo v roce 2012 a jmenuje se „Devour All Your See“). Mě od první chvíle zaujalo právě to spojení techniky a melodie. Není zase tolik kapel, u kterých by se potkávaly vlivy CARCASS, DEICIDE, CANNIBAL CORPSE s melodičtější švédskou odrůdou death metalu. Kapele rozhodně nechybí nápady, mnohdy hodně originální. Dolů je ale sráží někdy až příliš roztahané motivy. Jakoby se rádi nechávali unášet a nevěděli, kdy přestat.

Novinka je oproti minulému albu ještě víc propracovanější, živější a energičtější. Já se sice opět v některých pasážích lehce ztrácím, ale přijde mi, že zde je to účelem. Muzika má posluchače přinutit k zamyšlení, vyvolat v něm nějaké pocity a to FISTHAMMER umí vcelku dobře. Občas se sice sklouzává do vod, které mi nejsou zrovna příjemné, ale za ty roky, co podobnou hudbu poslouchám, jsem se naučil být trpělivý (smích). V dnešní nadprodukci to sice není asi zrovna dobrý přístup, ale já to jinak neumím. „Infallible“ jsem si musel dávkovat pomalu, polehounku, abych nevyplašil svoje jemné uši (smích). Té porce smrtících riffů je na mě někdy až příliš a rozhodně se nejedná o typ alba, které bych si pouštěl jako kulisu. Zde je nutné mít čas, klid, dobrou aparaturu a hlavně hlavu otevřenou. Pocitově mě pak nová deska někdy řeže a někdy ne. Pořád jsem ale cítil (a je tomu tak dodnes) z této desky určitý neklid, magnetismus, který mě k nahrávce pořád vrací a nutí se jí znova zaobírat.

FISTHAMMER podle mě natočili opravdu zvláštní, neotřelé album. Mám i po dlouhých společných chvílích neustále pocit, že jsem ještě vše nepochopil, nevstřebal a nedostal úplně do hlavy. Nevím moc, jak tuhle nahrávku poberou dnešní moderní posluchači, ale příliš šancí na nějaký velký úspěch kapele nedávám. Jejich skladby nejsou zrovna příliš „líbivé“, kluci taky nevypadají zrovna jako z módních časopisů a to, že umějí hrát, je dnes jen střípek nutný (ani to mnohdy ne) k tomu, alespoň trošku prorazit. Zase na druhou stranu je mi velmi sympatická „strategie“ kapely, která se nikam netlačí a je jí (snad) dobře v undergroundu. Nevím, jak se chodí na akce v jejich rodné Pensylvánii, ale já bych na jejich koncerty vyrážel se železnou pravidelností. Nebaví mě od nich sice zdaleka vše, ale dovedu si představit nějaký příjemný společný obřad v menším místním klubu.

„Infallible“ je z desek, u které si trhám vlasy, když mám dát dolů pod článek nějaké číslo do bodového hodnocení. Podle mě je to přesně ten druh alba, který pochopí a vstřebá jen pár šílenců, kteří ho ale pak budou točit dokola v přehrávači třeba celý rok. Já proti FISTHAMMER nemám zcela žádných námitek. Pokud bych se měl rozhodnout, na jakou stranu se přiklonit u death metalového soudu, tak bych určitě volil ty, co je obhajují. Pořád se totiž nemůžu zbavit dojmu, že tahle smečka nás ještě jednou pořádně překvapí. Jen by to chtělo, aby své nápady ještě víc utřídila a sehnala si pořádného producenta. Zatím jsou na velmi dobré cestě. Jsem hodně zvědavý na další album. Nějak podvědomě totiž cítím v kostech, že by nám mohlo utrhnout hlavu. Propracovaný technický smrtící kov s pořádnou porcí melodií, které se ale chvílemi ztrácejí v časoprostoru!

Seznam skladeb:

  1. Arithmos Tou Thēriou
  2. Evoking the Wrath of the Revenants
  3. Temple of Poseidon
  4. Automaton of Flesh
  5. Doom of the Gods Part II:Níğhöggr Winged Serpent of Hel
  6. Dismal Inveracity
  7. Interlude
  8. The Coven
  9. Thousand Yard Stare
  10. Conjuration of the Fire God
  11. Exocannibalism


Čas: 45:26

Sestava:

  • John McCarthy – basa
  • Danny Piselli – bicí
  • Max Svalgerd – kytara, zpěv


FACEBOOK

http://www.reverbnation.com/fisthammer
http://www.youtube.com/user/Fisthammerofficial
https://twitter.com/Fisthammer
http://www.last.fm/music/Fisthammer
http://fisthammer.bandcamp.com/


Zveřejněno: 15. 07. 2014
Přečteno:
3326 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

17. 07. 2014 07:25 napsal/a Asphyx
...
díky pánové za příspěvky. U téhle recenze je krásně vidět, jak je číselné bodování ošemetná věc. I u mě totiž tahle deska za ten skoro půl rok co ležela v databázi vyrostla a dnes bych nějaký ten bod také přihodil. Každopádně díky za příspěvky a jsem rád, že se líbí. Fisthammer je zrovna jedna ze smeček, kterou bych si rád dal někde naživo. Snad se někdy poštěstí:))
16. 07. 2014 21:35 napsal/a Christian
Skvělá deska
dávám 8 bodů
16. 07. 2014 20:35 napsal/a pekop
FISTHAMMER
Dobrá deska ale k dokonalosti ještě kus chybí, Perfektní zvuk,hodně zajímavá muzika a a dobří muzikanti. Ještě dva schody a klepeme na první ligu. S čistým svědomim témšř za 8 bodů.