Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

MIASMAL – Cursed Redeemer CD 2014, Century Media Records

Zrovna dneska mám velkou chuť na nějakou pořádnou řezničinu. Klidně bych se přihlásil na brigádu do márnice a drtil palicí staré práchnivějící lebky. Tělo i mysl je nutné zkrátka někdy trošku uvolnit, oklepat od běžných starostí. Někdo k tomuto účelu navštěvuje psychologa, jiný zvedá činky s podobně opuchlými kamarády, další chodí střílet do lesa zajíce. No a my máme death metal (smích). Kroutím tlačítkem s nápisem volume stále doprava a vychutnávám si nové album švédských maniaků MIASMAL. Nemám sice po ruce žádný krumpáč, lopatu, ani velké kladivo, ale plně mi dostačují mé jinak něžné pěsti (smích). Nehodlám vůbec nic řešit, chci si odpočinout a pořádně vyčistit hlavu po pracovním týdnu. Manažeři, šéfové a jim podobní po nás šli od pondělí s nadšením a naše mysl tak potřebuje před víkendem pořádně proprat a snad i dezinfikovat (smích). Kyselina se mi nezdá příliš vhodná, volím tedy raději osvědčený prostředek. Death metal ze Švédska.

Tentokrát jsem se sice dostával do této desky o hodně hůře, pomaleji a chvílemi dokonce s obavami, než do předchozí stejnojmenné nahrávky (2011). Vše je zde trošinku víc učesané, uhlazenější. Ale nebojte, žádná tragédie se nekoná. Spíš mi to přijde, že MIASMAL při nahrávání a skládání víc přemýšleli, snažili se celé album udělat pestřejší a košatější (přispívá tomu i „čistší“ zvuk). Pořád se sice jedná o pořádný nářez ve stylu ENTOMBED, DISMEMBER, PAGANIZER, ale to nikomu snad v dnešní době návratů nevadí, ne? Tentokrát cítím velký posun i k americké death metalové škole. Obzvlášť OBITUARY a DEATH je možné několikrát zaslechnout. A o několika motivech ze starých MASTER mluvit snad ani nemusím. Tohle všechno je pak zabaleno do „heavy metalového“ pláště. Není to zvukem, ani podobnými riffy, ale spíše je cítit starý kovový feeling, který můžeme nalézt třeba u IRON MAIDEN.

Jednotlivé vrstvy a nánosy starého death metalu jsem tentokrát rozkrýval s chutí a nadšením sběratele práchnivějících kostí. „Cursed Redeemer“ mi pomáhalo přežít cesty do i z práce a jedinou nevýhodu jsem po čase spatřoval v tom, že jsem dostával čím dál tím větší chuť na pivo (smích). Oceňuji, že se MIASMAL nesnaží jen o co nejlepší retro, ale přidávají k tomu ještě něco svého. Není to sice také nic nového a objevného, ale kapelu si rozhodně s jinými nespletete. V dnešní době nadprodukce je zrovna tohle věc, která tuhle smečku posouvá do úplně jiné roviny. Tedy alespoň v mé rozsáhlé sbírce smrtících nahrávek.

Utíkám lesní krajinou, tam někde na severu a přízraky z minulosti jdou po mně. Snaží se mě dostihnout, mučit a pak roztrhat na kusy. Každý z nás provedl v životě určitě pár věcí, ke kterým by se už nerad vracel. Při poslechu novinky MIASMAL se tyhle vzpomínky vrací, krouží kolem mé hlavy a snaží se mi dát důrazně najevo, že kdysi dávno se hrával poctivý death metal. Čas nelze vrátit a nebylo by to určitě ani příliš dobré, ale takovéto cestování do minulosti si nechám vždy líbit. Dokonce si troufám tvrdit, že by si tihle šílení Švédové neudělali ostudu ani v devadesátých letech. Mají totiž v sobě něco, co dokáže přenést energii z reproduktorů, přes ušní potrubí až do mého mozku. Někdo to bude mít možná jinak, ale já si tuhle desku užíval naplno. A to teď nemyslím tak, že bych si jen vlažně podupával nohou. To rozhodně ne, spíš bych to přirovnal k pořádné několikadenní pařbě jen s těmi nejlepšími přáteli, kdy se ocitáte na hranici samotných fyzických možností (smích).

MIASMAL na novém albu opět dokazují, že je nutné s nimi do budoucna počítat. Jestliže byla předchozí deska nádhernou ukázkou toho nejtemnějšího undergroundu, tak zde se ocitáme někde na pomezí mezi sklepením a hřbitovem. A co si budeme povídat, mezi hroby se tančilo stejně vždy nejlépe. Tedy alespoň ve smrtícím kovu a ve Švédsku. Propracované poctivé death metalové inferno!

Seznam skladeb:

  1. Cursed Redeemer
  2. Call of the Revenant
  3. Whisky Train
  4. Excelsior
  5. A Veiled Remembrance
  6. Until the Last
  7. Frozen in Time
  8. 2013

Čas: 37:09

Sestava:

  • Rick Ruben – basa
  • Magnus – kytara
  • Pontus – kytara, zpěv
  • Bjorn – bicí


http://miasmal.net/
https://www.facebook.com/miasmal?fref=ts
http://www.myspace.com/miasmalband
http://www.last.fm/music/Miasmal
http://www.centurymedia.com/


Zveřejněno: 29. 06. 2014
Přečteno:
3401 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

11. 07. 2014 00:00 napsal/a Peťan
Cursed Redeemer
Jojo, tak tohle mi chutná :-) Už debut byl parádní a tady Švédové pokračují se vší parádou. Stará škola, díky za recenzi.