Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
LLYR

GRAVEHILL – Death Curse, CD 2014, Dark Descent Records

Vokalista Mike Abominator prohlásil o novém albu GRAVEHILL nádhernou větu, kterou je vlastně řečeno úplně vše: „Fuck triggers! Fuck trends! Fuck technical bullshit! Fuck progress! AND FUCK YOU!“  A já mu musím dát hned od první společně strávené chvíle za pravdu. Novinka „Death Curse“ by se klidně mohla hezky vyjímat v diskografii nějaké šílené smečky v osmdesátých letech. Jedná se o klasickou špinavou death/thrash/blackovou jízdu, která musí zaútočit na všechny smysly posluchačů, kteří se rádi přehrabují v hudebních archívech a odolávají „novým“ trendům. Jestliže je tento přístup u spousty dnešních mladých kapel mnohdy spíš křečovitou pózou, zde si můžete být jisti, že tato nahrávka je opatřena razítkem „pravý nefalšovaný old school“. Bylo by určitě dobré ihned zmínit vlivy, které se na tomto albu protínají a jejichž tvorbu si vzali tihle maniaci za vzor. Uslyšíme zde určitě pradávné VENOM, v určitých chvílích (hlavně vokál) AUTOPSY, NUNSLAUGHTER, SLAYER, DECEASED, ale i třeba takové MORBID ANGEL. Nesmíme ale zapomínat ani na evropské vlivy. Zde si s klidem můžete zavzpomínat na ENTOMBED či DISMEMBER. Dohromady z toho všeho vylézá na povrch pěkně energická smršť „upřímných“ přímočarých (i když mnohokrát již slyšených) riffů a chorobného zpěvu.

Kapela útočí na nejskrytější lidské smysly už od roku 2001 a letošní společné setkání starých dobrých metalových pamětníků je jejich třetí dlouhohrající. Opravdu parádní je cover od mistra Christophera Moyena. Ta smrtka nad polorozbořeným městem je krásným připomenutím starých časů a k hudbě se hodí vskutku velmi dobře. Nad hlavami během poslechu opět krouží krkavci, čekají na zbytky, které se budou po téhle staré poctivé death metalové hostině povalovat všude kolem. Připadám si jako v nějakém zrcadlovém bludišti, kde na mě ze všech stran vyskakují jen samé zombie, kostlivci a duchové s protáhlými obličeji. Krve by se ve mně nedořezal. 

Jedná se zde o výlet do doby, kdy se ještě nerozlišovaly jednotlivé metalové škatulky a hrálo se spíš pro radost než pro hudební kritiky. Pro někoho to možná bude jen neskutečný špinavý chaos a zmatek, ale to nic nemění na tom, že starší a pokročilí by měli zbystřit svoje smysly. Tady se totiž odehrávají pravé death metalové orgie, které jsou prodchnuté blackem a thrashem v podobě, ve které se kdysi hrával. Dokonce mi přijde, že se zde dotýkáme až jakési rock´n´rollové nevázanosti, kterou mám u hudby tolik rád. Cítím zde určité, pro mě velmi důležité, napětí, které se dá přirovnat snad jen ke startu bojového letounu a náladě, podobné té v kokpitu. GRAVENHILL se toho nebojí a jdou až na samotnou dřen metalových základů. Nehrají sice nic nového, ale jejich muzika je neskutečně nakažlivá a chytlavá.

Líbí se mi, jakým způsobem dovedou GRAVEHILL pracovat s náladami. Jednou jsou naštvaní jako hladový pitbul, pak zase „netrpěliví“ a rychlí jako jarní bouřka. Někdy, když se zvolní, se dotýkají skoro až doomových močálů. Už máte kolikrát skoro pocit, že si na chvilku odpočinete. Jenže jste ihned vyvedeni z omylu další náhlou smrští divokých riffů. Jako celek je pak deska velmi pestrá, propracovaná a pokud máte pro starý poctivý metal vlohy, myslím, že si budete připadat jako v takovém velmi příjemném předpeklí. Párkrát jsem si dokonce říkal, že takhle nějak by hráli punkeři, kteří by byli zavření dlouho mezi hořící kotle v našem oblíbeném podzemí.

„Death Curse“ asi nebude deskou, která by oslovila příliš posluchačů. Přeci jen, všechno je na většinového strávníka moc špinavé, na milovníky progresivity v muzice zase příliš zastaralé. Zbývá tak jen pár pamětníků, kteří ještě nepřestali muziku sledovat a pak několik nových mladých fanoušků staré školy. Osobně mně nové album učarovalo, vytrhalo mi poslední zbytky mých řídnoucích vlasů a přeneslo mě o mnoho let zpět. Jsem za to vděčný a spokojeně si poslech užívám. Tohle setkání mi připomíná procházku death/thrash/blackových muzeem. Za vitrínami se na mě smějí prašivinou pokrytá stará alba slavných kapel a já jsem navýsost spokojen. Tady mi je dobře. Total old school underground!

Seznam skladeb:

  1. Gates of Hell
  2. Death Curse
  3. At Hell’s Command
  4. Open Their Throats
  5. Fear the Reaper
  6. Unending Lust for Evil
  7. Black Blood Rising
  8. Crucified
  9. The Ascending Fire

Čas: 36:51

Sestava:

  • Thorgrimm – bicí
  • Mike Abominator – zpěv
  • J.T. Corpse – basa
  • Hell Messiah – kytara
  • CC DeKill – kytara


http://www.facebook.com/gravehill
http://www.myspace.com/gravehill666
http://www.last.fm/music/Gravehill
http://www.darkdescentrecords.com/


Zveřejněno: 15. 06. 2014
Přečteno:
3399 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář