Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

SECTESY – The Shreds of Oblivion CD 2014, Nice to Eat You Records

Diagnóza death metal byla zjištěna u kolínských SECTESY poprvé léta Páně 2011. Nejdříve se projevila v podobě demonahrávky v tomtéž roce. Nákaza bobtnala, doutnala dlouhé tři roky pod povrchem a letos se projevila znovu naplno v podobě novinkového CD „The Shreds of Oblivion“. Musel jsem si dát s recenzí tentokrát trošku na čas, protože od prvního vložení nahrávky do přehrávače jsem měl velké obavy, aby mi má hi-fi věž nezamrzla. Album je totiž plné velmi chladivých, drsně zabarvených melodií. Ty pocházejí snad odněkud ze severu, z nějakého doupěte, kde se kdysi vylouply na svět kapely jako UNLEASHED („Where No Life Dwells“ - 1991), DISMEMBER, GOREFEST (deska „Mindloss“ - 1991), ale i třeba takoví HYPOCRISY, DARK TRANQUILITY, IN FLAMES apod. To vše je doplněno do thrashe hozenými vsuvkami (vzpomínám snad na FLOTSAM AND JETSAM a jejich první desky) a někdy se nemůžu ubránit dojmu, že jedním z inspiračních zdrojů byli i samotní DEATH (období „Spiritual Healing“). Všechny tyto vlivy jsou pak promíseny do velmi chutné směsi, která mi dovede doma nadělat pořádné problémy. Pokojové květiny samy uvadají, v temné chodbě se to hemží zombie a z potrubí se ozývá podivný chrapot.

Deska je sice příjemně tradiční, ale nepostrádá pro mě jednu velmi důležitou věc. Dovede mě vytrhnout z takové té „letargie“ způsobené někdy mnohaletým poslechem tvrdé muziky (je „jiná“, osvěžující). Obsahuje v sobě určitou zvláštní přitažlivost, snad způsobenou „vznešenými“ melodiemi nebo neotřelým zpěvem a refrény, které v podání Martina Halmy posouvají celou tuhle zombie smečku o nějaký řád výše. Na podobnou párty nemrtvých si zajdu vždycky rád. Odehrává se hned za hřbitovní zdí (stejně jako klip k songu „Blood Red Path“). Zváni jsou všichni, kdo mají tyto staré klasické old school záležitosti rádi. Podávat se bude mráz, pavučiny, syrové, dobře uleželé maso a poctivý death metal. Některé motivy jsou sice možná až příliš rozvláčné, dlouhé a mnohým z vás se budou zdát někdy až „nekonečné“, ale to nic nemění na tom, že jako celek působí deska velmi kompaktním dojmem. Na smrtící kov, u kterého se málokomu povede udržet pozornost okolo třiceti minut, je zde předkládáno skoro tři čtvrtě hodiny zpěvů ze záhrobí, které rozhodně nenudí.

Je nutné zmínit, že SECTESY jsou jako kapela zatím na české scéně spíše nováčky, ale jsou složeni z muzikantů, kteří mají za sebou již mnohé. Vždyť jenom jména jako DESPISE, ELYSIUM, PERVERSIST mluví za vše. Líbí se mi, že pánové přistoupili k nahrávce velmi pečlivě po stránce zvuku (SECTESY Home Studio and Smaragdrecords, produkce Dejvy and Olin Rokyta), tak i grafiky (krásný cover od mého oblíbeného Jaromíra „Deathera“ Bezruče). Dokonce i texty, které bývají mnohdy u death metalových smeček podceňovány, jsou dobré („čtivé“, i když klasické) a mají co říct. Pro fanoušky i sběratele bylo uděláno opravdu všechno a je mi ctí si zařadit CD do své soukromé sbírky. Krásná práce! Nejsilnější (a odlišní od jiných) mi pak přijdou SECTESY v momentech, kdy se dotýkají snad až rockových melodií. Vynikne v nich jak chladně nabroušená kytara, tak již zmíněný naléhavý vokál, který mi v určitých momentech lehce evokuje samotného Glena Bentona (DEICIDE). Osobně za nejlepší song považuji šestou skladbu „Self-Deterioration“. Při ní mám sto chutí běžet pro krumpáč a pomoct pánům kopat hroby někde na kolínském hřbitově (smích). Vydařený a příjemný je i cover songu „In The Blazing River“ od slavných KRABATHOR. 

„The Shreds of Oblivion“ je deskou pro chvíle death metalové pohody. Ocení ji dle mého hlavně (dnes už asi starší) posluchači, kteří muziku rádi vnímají doma, v klidu svých pokojů, s nohama na stole a s dobře vychlazeným pivkem v ruce. Doporučuje se i večerní vycházka na místní hřbitov. Na to, aby nahrávka začala řádně působit, ale musíte počkat až do půlnoci. Opravdu si nemyslím, že by zde stačil jen jeden (dnes tolik obvyklý) poslech ze „zmršených“ mp3. Ta chladná, mrazivá staroba a síla totiž vynikne až po delší společně strávené době. Jsem také moc zvědavý, jak budou znít nové skladby naživo. Mám rád kapely, které se snaží do hudby přinést něco svého a které dovedou na mých zádech způsobit pocit námrazy. SECTESY toto vše splňují a myslím, že někde v menším klubu a s dobrým zvukem by to nemuselo být vůbec špatné. Studeně řezající album plné zimy a severu, o kterém vím, že si ho budu brát na své výlety po opuštěných hřbitovech. 7,5 bodu.

Seznam skladeb:

  1. Blood Red Path
  2.  Homicidal Premotions
  3. Soul Erosion
  4. Crushing Humanity
  5. Inside Of Red Anger
  6. Self-Deterioration
  7. Beyond The Gates Of Doom
  8. In The Blazing River (KRABATHOR cover)


Čas: 43:49

Sestava:

  • R.I.P. – basa
  • Václav Paštyka – bicí
  • Ladislav Zahradník – kytara
  • Dejvy Krédl – kytara
  • Martin Halma – zpěv


FACEBOOK

http://bandzone.cz/sectesy
http://www.ntey.wz.cz/


Zveřejněno: 30. 04. 2014
Přečteno:
3678 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

31. 12. 2014 18:43 napsal/a Lord VILE
news
Na bandzone SECTESY jsou nově ke slyšení dvě novinky z připravovaného alba!
27. 10. 2014 11:33 napsal/a Lord VILE
koncert SECTESYve sluji
http://www.fobiazine.net/_data_app_concerts/2014/4681_Sluj.jpg
01. 05. 2014 13:39 napsal/a pekop
SECTESY
Velmi zdařilé dílko, které si nezadá se světovou špičkou.Upřimně bych nepoznal, že je to česká kapela. Překvápko. Za mě 9 bodů
01. 05. 2014 13:26 napsal/a kelkor
SECTESY
10/10!!!!!