Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
F.O.B. - Outside The Palace Walls

VOIDHANGER – Working Class Misanthropy CD 2013, Pagan Records

Black/thrashové šílenství z Polska. Roztočený mlýnek ždímající krev z masa. Masakr lidské mysli. Divokost, energie, praskající kosti a dunění v lebkách. Úder pěstí do zdi. Vztek a pěna u huby. Záchvat zuřivosti. Cvakající zuby bezbranného jedince svázaného do svěrací kazajky. To všechno jsou slova, která mě napadají při poslechu nového alba polských divočáků VOIDHANGER. Ti přistupují k muzice hezky postaru a první, co mě napadlo, byla inspirace mými oblíbenci DECEASED. Těch vlivů je ale samozřejmě víc. Občas vzpomínám při přehrávání na NOCTURNAL BREED, WITCHMASTER, DESTROYER 666, DESASTER, AURA NOIR, INFERNAL WAR, USURPER a podobné smečky. Zkrátka, celou dobu se neustále pohybuju jen v samé dobré společnosti. Novinka, stejně jako předchozí vynikající deska „Wrathprayers“ (2011) i EP z roku 2012 „The Antagonist“ má neskutečný tlak. Přiznávám, že zpočátku jsem měl vždy co dělat abych neupadl a všechnu tu energii ustál. Připadám si jako špinavý hadr, se kterým se vytíralo ještě před chvílí v márnici, vyždímaný a hozený sám sobě do obličeje.

VOIDHANGER se nikdy s ničím nemazali a není tomu jinak ani na nové desce. Jednoduché thrashové nápady, prokládané občasnými blackovými  a deathovými výstřelky vytváří vždy obrovský drtivý nářez. Jednotlivé songy jsou si sice velmi podobné a mohou méně odolné a thrashi přístupné posluchače pravděpodobně nudit, mě to ale nevadí. Naopak, užívám si ten odjištěný a rozjetý náklad plný špíny. Je poměrně těžké cokoliv psát, protože s podupávajícími koleny, prsty kmitajícími v miniaturním mosh-pitu po klávesnici a s hlavou kývající se do rytmu, to není zrovna lehké. Tady bych zmínil ještě jednu věc. Je mi velmi příjemný řezající hlas pana Warcrimera. To je vskutku zabiják a pro mě jedno z hlavních poznávacích znamení kapely. Celé desce prospívá i velmi dobrý, tlačící zvuk (nahrávání, mix, mastering No Solace). Uchvácený jsem i z krásného obalu Alexandra L. Browna. Kapela se nebojí ani občasných výjezdů do punkových vod, které dodávají celé nahrávce ještě větší grády.

Brával jsem si album dost často na cyklistické projížďky a musím říct, že jsem měl chvílemi pocit, že si utrhnu nohy, jak se přenášelo to obrovské množství energie z mých sluchátek do nohou. Přijížděl jsem domů s hlavou čistou, prázdnou a s chutí vlítnout do nějakého starého domu s palicí a pomoct dělníkům s demolicí. Rychlost zde vítězí a je schopna smést vše živé z povrchu zemského. VOIDHANGER působí jako smečka vyhladovělých vlků puštěných mezi čerstvě vykrmené ovce. Jistě si dovedete představit ten tanec, který by nastal. Mě opět cuká ruka a místo klepání písmenek do klávesnice raději buším do stolu. Přidávám volume a přemýšlím, zda má vůbec cenu ještě něco psát. Už hodně dlouho se mi nestalo, aby mě nějaká thrashová deska takhle rovnou skolila. Padám do kolen jako střelená oběť a se zatnutými pěstmi hrozím všemu okolo sebe. Inferno!

„Working Class Misanthropy“ je přesně tím albem, kterému jsem od prvního zmáčknutí tlačítka play zcela propadl. A je mi úplně jedno, co si o tom myslí okolní svět, hudební kritici, papež nebo třeba prezident zeměkoule (smích). Až mi bude jednou smutno, někdo mě naštve, budu potřebovat odstěhovat náklaďák písku nebo třeba jen dodat po jarní únavě energii, tak si nasadím znovu do hlavy tuhle desku. Je pro mě přesnou esencí toho, co mám na thrashi (a blacku) nejraději. Neurvalost, sílu, špínu, tlak, masáž ušních bubínků, rouhání, intenzitu. Kapela se ihned dostala do mých „koncertních snů“ a žebříčku nejposlouchanějších počinů. Nevím dál, co bych dodal. Slova se hledají těžko. Muzika mě totiž neustále láká víc než jen psaní obyčejných slov. Ty stejně tuhle smršť a tsunami vyjádřit nedovedou.

Nechci, aby to znělo nějak pateticky, ale slušelo by se na závěr napsat, že moje srdce bije přesně v tomto rytmu metalového běsnění. Když už totiž nemůžu vyčerpáním, VOIDHANGER ještě přidají plyn a já se ocitám zcela mimo realitu, pohlcen smrští riffů a dusotem bicích. Nádherně šílená deska! Děkuji za pozornost, ale už musím zase běžet k hi-fi věži, čeká mě další masakr. Peklo!  HAIL VOIDHANGER!

Seznam skladeb:

  1. No Ground To Hold
  2. Working Class Misanthropy
  3. Dni Szaranczy
  4. Scorpion
  5. A Song For Lennon
  6. Uniesienie
  7. Days Of Cathartic Solitude
  8. Ilsa


Čas: 33:38

Sestava:

  • Priest – bicí
  • Zyklon – kytara, basa
  • Warcrimer – zpěv


https://www.facebook.com/voidhangerofficial
http://www.last.fm/music/Voidhanger
http://www.paganrecords.com.pl/


Zveřejněno: 15. 04. 2014
Přečteno:
3409 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář