Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
F.O.B. - Outside The Palace Walls

GET AWAY – Threshold of Pain CD 2014, vlastní náklad

Stojím uprostřed větru a nechávám se ovívat chladem. V uších mi pulsují sluchátka naplněná až po okraj death metalem. Kolem projela tramvaj se šklebícími se tvářemi cestujících. Usedám na lavičku před kostel a sleduji ornamenty vytesané do pískovce. Turisté s vážnými tvářemi vstupují do chrámu božího a divoce se křižují. Skrz mé ušní bubínky právě proniká nová deska šílenců GET AWAY. Z jejich hudby cítím jakousi až hmatatelnou temnotu. Několik kněží, kteří právě vycházejí ze dveří, se na mě úkosem otočí. Asi tuší, co se právě odehrává v mé hlavě. Kutny jim plápolají v dalších náporech proudícího vzduchu. Procházím kolem křížů, které jsou všechny beze zbytku obsazeny. Ten pán s trnovou korunou na mě hledí s pevně semknutými rty. Asi ví to, co já. Pálí mě půda pod nohama a raději utíkám domů. Tahle deska totiž vyznívá o hodně lépe v mém death metalovém doupěti z CD, než v mp3 přehrávači. Skvěle ošetřený zvuk (studio Šopa) vynikne více v prostoru mého pokoje a neruší mě tam zbytečně okolní ruch. Mohu se tak na samotnou Smrt, která kolem mě při poslechu chodí, plně soustředit. Zažívám opravdu mrazivé chvíle!

Osm smrtících songů, jako vytažených z devadesátých let, má v sobě zvláštní, pro mě až přitažlivou auru tajemna. Je to jako se ocitnout v království bolesti. Vše je velice precizní, nebál bych se říct i náležitě technické. Jednotlivé skladby nepostrádají jasnou vizi, nápad a mají v sobě velký drive. Kytarista a zpěvák Flagin působí i ve vynikající smrtící mašině DESTROYING DIVINITY. Jejich lehký odér a odkazy jsou v tvorbě GET AWAY také lehce cítit. Pohybujeme se v hájemství, které kdysi patřilo (a vlastně pořád patří) smečkám, jako jsou INCANTATION, IMMOLATION, BRUTALITY a jim podobní. GET AWAY ale k tomuto stylu přistupují svým vlastním způsobem. Nechybí jim dobré a neotřelé nápady a chladivé melodie. Všechny skladby působí zpočátku vcelku nenápadným dojmem, ale věřte mi, že pokud jim dáte trošku času, proniknou skrz vás jako dobře nabroušený nůž. Přiznám se, že jsem měl co dělat, abych se vůbec k sepsání recenze dokopal. Mnohem raději jsem seděl ve svém oblíbeném křesle a kýval hlavou do rytmu u hi-fi soupravy.

Velmi zajímavě jsou zpracovány zpěvy. Mohutný Flaginův growl je doplňován v určitých chvílích až blackovými skřeky. Hlavní věcí, které mě ale srazila na kolena, jsou riffy a sóla. Ta posouvají převážně záseky ve středním tempu takovým způsobem, že jsem si málem vytvořil zatínáním rukou v pěst krvavá stigmata a hlavně závislost. Musel na mě být zajímavý pohled. Překvapen tou energií a zápalem pro death metalové běsnění jsem doma pařil jako o závod. Omlouvám se sám sobě a sypu si popel na hlavu, že jsem o téhle kapele (má na kontě ještě nahrávku z roku 2008 s názvem „Ruins of Wrath“ a funguje již deset let) nevěděl. Tady si přijdou na své všichni labužníci a ochutnávači dobrého poctivého death metalového řemesla. CD si se mnou dělá, co chce a já mu zcela podlehl. Ale abych jen nechválil. Příliš mě neoslovil obal alba, přijde mi obyčejný. Tak to ale samozřejmě mohu vidět jenom já. Hlavní je zde ale dobrá hudba a ta z nahrávky doslova přetéká. Pozornější posluchač si bude (stejně jako já) užívat jednotlivé nápady pomalu a s rozvahou, nikdo se zde nikam zbytečně nežene, chvílemi dokonce muzika plyne až v doomovém rozpoložení. Přijdu si jako death metalový archeolog, který při každé další návštěvě hrobu s názvem GET AWAY odhaluje další a další melodie, nápady, nuance. Skládám k sobě střípky do ornamentů a pokaždé mi vyjdou tři šestky.

Za zmínku stojí určitě i texty, které jsou sice plné obvyklých klasických témat, ale čtou se velmi pěkně. Jako celek pak působí album jako velice komplexní dílo. Osobně jsem jeho kouzlu zcela propadl a stal se novým, ortodoxním fanouškem kapely. Deska je zahalena do černého pláště nicoty a dýchá z ní určitý smutek, melancholie starých hřbitovů a všude zní jako ozvěny smrtící melodie odrážející se od kdysi honosných náhrobků. Stávám se při poslechu básníkem smrti a kolem hlavy mi krouží hejna krkavců velmi podobná těm, které známe z Hitchcockových hororů. Zase se zvedá vítr, kolem kostelní věže se stahují mračna. Kalich hořkosti pomalu přetéká a já marně hledám další slova, abych „Threshold of Pain“ nějak popsal. V tomto případě je to z mé strany také dost troufalé. Tahle deska mě chytila do svých pařátů a dělá si se mnou v podstatě, co chce, já se neumím odpoutat od svých pocitů a zcela ztrácím jakýkoliv nadhled. Možná to někdo uslyšíte jinak, ale já se po téhle stezce bolesti, utrpení, chladu, smutku, smrti, energie vyvěrající odněkud z hlubin lidské duše, procházím velmi rád. Tuhle desku z hlavy jen tak nevyženu. Kdyby uměla matka smrt zpívat, zněla by nějak takto. Death metal s chorobným puncem temnoty!

Seznam skladeb:

  1. Threshold of Pain
  2. Under The Supervision Of a Physician
  3. Dimensions Of Obsseive Taste
  4. Injury Confused Mind
  5. True Belief In Satanism
  6. Understanding Care About Violence
  7. Feel Climb Spheres
  8. Voluntary Termination Of Life
Čas: 35:49

Sestava:

  • Flagin – kytara, zpěv
  • Prochor – basa
  • Ozzy – bicí


FACEBOOK

http://getaway.ic.cz/
http://bandzone.cz/getaway
flagin@centrum.cz


Zveřejněno: 14. 03. 2014
Přečteno:
4043 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář