Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

DECOMPOSED – Devouring CD 2014, Memento Mori

Death metalové dědictví se musí chránit jako korunovační klenoty. V dnešní době, kdy jde všechno díky technologiím neustále dopředu, je dobré se na chvilku v tom spěchu zastavit a uvědomit si, že bývala i doba, kdy se v muzice víc cenilo nadšení a originalita než technické finesy. Švédští mladíci DECOMPOSED jsou jedněmi z těch, kteří se rozhodli opět pozvednout prapor starého dobrého death metalu z devadesátých let. Dostalo se mi do rukou jejich v pořadí druhé album s názvem „Devouring“ (ještě nahráli v roce 2012 eponymní debut). Na něm je lektvar smíchaný jen z těch samých „dobrých“ a starodávně prohnilých ingrediencí. Pánové vše uchopili podobným způsobem, jakým tvoří svojí muziku jejich současní kolegové HORRENDOUS, TORMENTED, DEGIAL, OBLITERATION. Nesmíme ale zapomenout ani na otce zakladatele, jimiž nebyl nikdo jiný než legendární GRAVE, DISMEMBER, ale i členové americké legie jako jsou MASTER, INCANTATION nebo dokonce AUTOPSY. Těmi všemi se nechávají DECOMPOSED na novince inspirovat.

„Devouring“ je hodně „atmosférickým“ albem. Jednotlivé plochy jsou vystavěny rozvážně, nikde se zbytečně netlačí na pilu, spíš vše skoro až rozvláčně plyne. Přesto budete mít pocit, že jste se ocitli v nějakém mlýnku na maso, který vás drtí a stahuje nekompromisně dovnitř. Úniku není a myslím, že mnoho z vás možná prožije i pocity srovnatelné s panikou. Jakoby mě pořád během poslechu sledoval nějaký šílený bůh pomsty, který se snaží za každou cenu dostat moji duši i tělo. Možná jsem již dávno mrtvý a jen zděšeně klepu na víko rakve, aby mě konečně pustili ven. Nevím. Co ale rozhodně vím, je to, že tahle deska se mi dostala časem pomalu do krve a dělá tam pořádnou paseku. Pořád se pohybujeme v nejhlubším undergroundu a i přesto si dovolím tvrdit, že „Devouring“ má svým způsobem na to oslovit i širší „death metalovou společnost“. Obsahuje v sobě totiž jakousi prazvláštní přitažlivost. Chycen pařátem ostrým jako skalpel se zmítám v křečích. Už zase umírám. Proč proboha, proč? Ptám se mnohokrát a odpověď zase nepřichází.

Zlo zde hrané je spíše plíživé, „doomově“ těžké a bleskově udeří jen párkrát. Zvukově se pohybujeme v temném sklepení a obal (Jesper Ekstal) je strašidelný až k zbláznění. Nevím, kde se to v těch muzikantech bere, ale do restaurace bych s nimi asi měl strach zajít (smích). A to i přesto, že vypadají jako z gruntu hodní chlapci. A bylo by to asi i lepší. Jinak bych totiž mohl porušit tu zvláštní černou auru, která se kolem téhle skupiny neustále vznáší. Vím moc dobře, že jejich hudba není z nejoriginálnějších, ale poslouchá se mi velmi dobře a mnohdy je schopna mi nahradit sledování těch nejděsivějších hororových filmů. A věřte tomu, že teď nemám na mysli takové ty bezduché masakry, ale spíše propracované, „psychopatické“ a pečlivě vystavěné chrámy děsu a šílenství. Na chvilku se musím zastavit u zpěváka, ten je totiž opravdu velmi výrazný. Dokázal celou desku posunout svým chorobným vokálem zase o kousek výš (nebo vlastně níž do pekla).

Nedělám si příliš velké iluze o tom, že by začali DECOMPOSED se svojí novinkou trhat žebříčky prodejnosti a jejich fotky by najednou okupovaly titulní stránky v současných metalových médiích. Na to jsou příliš špinaví, nespoutaní, pro někoho možná až příliš nepřístupní. Věřte ale tomu, že pokud jsou vám podobné „chlívárny“ vlastní, neměli byste váhat a dohledat si ještě víc informací, než jsem se vám tady snažil na těchto pár řádkách předložit já. „Devouring“ jsou deskou spíše pro old school death metalové fajnšmekry. Ti ocení tu sílu a vůni právě otevíraného hrobu asi nejlépe. A okolo ostatních deska stejně jen bez zájmu proletí. Proto si dovolím doporučit desku milovníkům temnoty, těm, kteří vyhlížejí v dálce marně příchod boha pomsty, a všem, kdo se alespoň občas rádi bojí. Nihilismus zase jednou zvítězil na plné čáře a Smrt si mne spokojeně svoje kostnaté dlaně. Tohle je lektvar z těch nejjedovatějších bylin, utrpení, nenávisti a není vůbec lehké ho pozřít. Pokud tak učiníte, mějte se na pozoru. Jinak vás zlo naplno pohltí a vy uvidíte krvavý otisk našich death metalových předků smějících se na vás z hudebního nosiče s názvem „Devouring“. Přeji příjemné noční můry!

Seznam skladeb:

  1. Devouring
  2. Bloodsoaked Disarray
  3. Abysmal Descent
  4. Voices of Endless Decay
  5. Boiling Blood
  6. Ode to the End
  7. From the Darkness
  8. Decomposition


Čas: 36:33

Sestava:

  • Joachim Lungfelt – basa
  • Jimmy Mattsson – bicí
  • Jesper Ekstal – kytara, zpěv
  • Mikael Holmborn – kytara

 

FACEBOOK

http://www.myspace.com/decomposedswe
https://soundcloud.com/Decomposed-swe
http://www.memento-mori.es/


Zveřejněno: 08. 04. 2014
Přečteno:
3535 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář