Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
TELEPATIE VI

SMOTHERED – The Inevitable End CD 2013, Soulseller Records

Kat pomalu zvedá svoji čerstvě nabroušenou sekeru. Svědí mě v zátylku a kolem se ozývají hlasy jako vždy krvelačného davu. Náměstím se rozléhají syrové švédské death metalové melodie, které se k právě probíhajícímu představení hodí velmi dobře. Jen doteď nechápu, proč se mě rozhodli popravit v době, kdy je taková zima (přitom, jakoby na tom záleželo, co?). Nebylo to lehké, být označen za kacíře. Uznávám, po všech těch hrůzách, co jsem viděl ve svém životě, jsem přestal věřit v Boha. Jeho protipól jsem zato potkával každou chvíli. Ten, jehož jméno se každý bojí kolikrát jen vyslovit, je všudypřítomný. Teď se kupříkladu ukrývá pod kápí katova pacholka a ve tvářích lidí, kteří už doufají, že má hlava spadne do připraveného koše. Ještě, že dali na moje poslední přání a pozvali kapelu, která se k podobným příležitostem hodí velmi dobře. SMOTHERED. Pochází od nás ze Švédska a i když je letošní deska jejich prvotinou, už dovedli rozčeřit hladinu našeho rybníka plného krve a strachu. Jejich hudba připomíná pradávné rituály, kdysi vytvořené pro oslavu samotné Smrti.

Hraje se tady pěkně od podlahy, s ničím se nikdo nepáře a pokud bych měl muziku SMOTHERED přirovnat k nějakým starším kapelám, jasnou volbou by byli praotcové DISMEMBER, GRAVE, NIHILIST, ENTRAILS a kdybychom se přenesli do dnešní doby, je zde určitá „podobnost“ třeba s mými oblíbenými PUTERAEON, REVEL IN FLESH, LIFELESS, BLOOD MORTIZED, DEMONICAL. Švédský chrastící death metal je nám zde podáván ve své „melodičtější“ a přístupnější podobě. Zvuk je sice pořád špinavý, ale pravděpodobně díky dnešním technickým možnostem více čitelný. Je mi nad zapadlé slunce jasné, že teď spousta z vás kapelu ihned hodí do toho obrovského kotle dnešních smeček hrajících old school death metal. Ano, SMOTHERED nepřinášejí do muziky vůbec nic „nového“. Posluchači progresivnějších záležitostí tedy mohou zůstat absolutně v klidu. Tady se hraje spíše pro konzervativnější fanoušky, kteří ocení raději kus pořádné nečistoty a syrového masa než k „dokonalosti“ dohnané nahrávky.

„The Inevitable End“ je deskou, při které se opět tančí na hrobech, mává se hlavou zběsile do rytmu, nic se neřeší a pokud je chuť, tak se občas i nějaká ta lebka a kost pořádně rozláme. Texty se zaobírají světem, který vytvořil pan H.P. Lovecraft a sem tam se objeví i nějaká ta válka, ďábel a podobné, do morbidní romantiky zasahující věci. Album je první zběsilostí, kterou tato kapela z Mekky švédského death metalu ze Stockholmu vyvrhla na tento svět. Nahrávalo se v prověřeném Necromorbus studiu, které vždy bylo zárukou kvality. Zde bych neměl žádných námitek (také mixoval Sverker „Widda“ Widgren – jinak DEMONICAL, DIABOLICAL – a ten rozhodně ví, o čem je řeč). Pod obalem, který k muzice sedne jako pověstný hrnec k zadní části těla, je podepsán Olli Hihnala a musím říci, že i zde jsem velmi spokojen. Na to, že máme co do činění s první deskou, si dali SMOTHERED opravdu záležet a mně nezbývá než chválit. Takhle nějak bych si to představoval.

„The Inevitable End“ by měla být povinností pro každého pořádného fanouška švédského death metalu. CD řeže a seká jako právě dobře nabroušená katova sekera, zmíněná v úvodu. Podobná muzika mi dovede vždy vlít novou energii do žil. Za sebe mohu jen doporučit. Samozřejmě, nejedná se zde opět o nic, co by rozvířilo diskusní fóra metalových „intelektuálů“, ale i tak si dovolím tvrdit, že  jde o velmi dobře poslouchatelnou retro desku, která dovede rozdmýchat oheň v srdci nejednoho fanouška „chřestícího“ death metalu. Někdy mám při poslechu opravdu pocit, že mě líbá samotná Smrtka. Její polibek je chladivý, vzrušující a není před ním úniku. Pravidlo o tom, že ve Švédsku umí ten „svůj death metal“ stejně „nejlépe“ se mi opět na sto procent potvrdilo. A mně nezbývá než vám vyřídit další z pozdravů od té dámy s kosou: „Mí milí, nesvatí a prokletí, nabízím vám opět svoji ruku. Dneska je dámská volenka, tak neváhejte a nenechte se dlouho pobízet. Čas vám utíká mezi prsty a stejně mi neuniknete, tak proč si nezatančit právě teď a tady? Se mnou a SMOTHERED?“ Skvělá „hrobnická“ deska!

Seznam skladeb:

  1. The Ritual
  2. Dead But Dreaming
  3. Sovereign
  4. Re-Animated
  5. No One Left To Kill
  6. The Crawling Chaos
  7. Phlegethon
  8. Madness Take Me
  9. Green River Anthem
  10. The Inevitable End


Čas: 40:59

Sestava:

  • Stoffe Eriksson – zpěv, kytara
  • Martin Norman – kytara
  • Tobbe Arvidsson – basa (Session/live)
  • Virre Eklund – bicí


http://www.smotheredband.com/
https://www.facebook.com/SmotheredSWE
https://www.reverbnation.com/Smothered
http://www.youtube.com/user/SmotheredSWE
http://www.soulsellerrecords.com/


Zveřejněno: 19. 04. 2014
Přečteno:
3371 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář